Våra projekt
NSR deltar i både internt och externt finansierade projekt för att tillsammans med samarbetspartners driva utvecklingen framåt i vår sektor.
Här kan du läsa mer om de projekt vi är, eller har varit, delaktiga i.
BCEC – Baltic Composting Excellence Center
Genom att skapa ett kompetenscenter för kompostering i Östersjöområdet ska vi bland annat minska utsläppen av växthusgaser från komposteringsprocesserna.
Power Bio
Syftet med projektet Power Bio är att öka tillgången på biomassa för grön energiproduktion genom effektiv användning av oanvänd restbiomassa som gräs och tång samt halm.
Sluttäckning av Tjörröd
Just nu pågår ett stort projekt vid återvinningscentralen i Höganäs som handlar om att täcka den gamla soptippen och ta ansvar för gamla miljösynder.
NSR bygger biokolsanläggning
Vi bygger en anläggning för produktion av biokol, där vi använder ris och grenar från stadens parker och invånarnas trädgårdar för att skapa ett lokalt kretslopp.
Växter sanerar föroreningar i jord och vatten
Projektet BAPR:s övergripande mål var att öka användningen av grön teknik för att minska utsläppen av föroreningar till södra Östersjön.
Optimera användningen av biomassa
Projektet Greater bio undersökte hur vi bäst kan utnyttja potentialen i biomassa och avgöra om det lämpar sig bäst för biokol eller biogas.
Ökad kunskap ska minska avfallet inom vården
Genom att stötta och utbilda ett vårdboende i varje ägarkommun ville NSR minska mängden restavfall.
En återvinningstjänst på hjul
I projektet Mobil resurspunkt undersökte NSR möjligheterna för en ny tjänst i Båstads kommun. Syftet var att öka servicen och bredda utbudet av återvinningstjänster för dig som bor på Bjäre.
Vi bidrar till att skydda Östersjön
NSR genomförde en del i EU-projektet Reviving Baltic Resilience, där vi undersökte tre olika tekniker för att rena lakvatten från PFAS, ämnen som är farliga för hälsa och miljö.
Kunskap i fokus på RecoLab showroom
I RecoLabs showroom fick NSR möjlighet att visa upp och sprida kunskap om våra metoder för insamling och behandling av matavfall.
Test med bestäm-själv-tömning
2000 villahushåll i Helsingborg har testat en annorlunda typ av sophämtning där de själva fått bestämma när de vill att sopbilen ska tömma deras sopkärl. Testet avslutades maj 2021.
Stadens ängar till biogas
Projektet Grön biomassa var en förstudie som utredde om vi kan använda gräsklipp från Helsingborgs stads grönytor för att framställa biogas.
Biokol gör jorden mindre giftig
Biokol kan vara ett bra alternativ för att förbättra jordkvalitéten och stabilisera föroreningar hos förorenade jordmassor. Det skulle minska både miljörisker och uppkomsten av avfall.
Återbruk 2.0
Genom att öka både andelen återbruk och andelen materialåtervinning ska vi minska andelen material som går till förbränning.
RecoLabs testbädd ska främja forskning
Genom att skapa en testmiljö för lösningar och tjänster inom vatten och avfall kan vi stödja forskning och bidra till en hållbar stadsutveckling.