Gå direkt till innehåll
NSR AB
Sök

Test med bestäm-själv-tömning

Cirka 2000 villahushåll i Helsingborg testade under 15 månader en annorlunda typ av sophämtning – bestäm-själv-tömning. Här kan du läsa om testet och hur det genomfördes.

Testet avslutades i maj 2021.

Om testet

  • Cirka 2 000 hushåll i Helsingborg testade februari 2020 till maj 2021 behovsstyrd tömning (även kallat bestäm-själv-tömning eller On Demand).
  • Hushållen fick beställa tömning vid behov, istället för att sopbilen kom på fasta dagar och tömde kärlen vare sig de var fulla eller halvtomma.
  • Hushållen beställde tömning via ett reglage på kärlet och sopbilen kom inom 1–2 arbetsdagar.
  • Totalt ingick 5 400 fyrfackskärl och trädgårdskärl i testet.
  • Målet med testet var att få underlag för beslut om behovsstyrd tömning skulle vara möjligt och positivt att införa i full skala.

Resultat från testet

Utvärderingen visar att behovsstyrd tömning i testet ledde till:

  • ökade transporter både i tid och sträcka, vilket i sin tur innebär högre närvaro av tunga fordon i bostadsområdena.
  • inte märkbart ökad sortering.
  • ökade kostnader på grund av ökade transporter och tekniken som krävs.

Dock var kundnöjdheten hög och i en enkät svarade 82 procent av deltagarna att de gärna ville fortsätta med bestäm-själv-tömning.

Utmaningar och slutsats

Utvärderingen visar att fyrfackskärl skapar utmaningar vid behovsstyrd tömning. Detta eftersom volymen för de olika avfallsslagen har stor betydelse för när kärlet behöver tömmas och det är oftast bara ett eller två fack som blir fulla. Variationen i antalet tömningar gör det också svårt att planera logistiken när det gäller behovet av fordon och personal.

Slutsatsen från testet: NSR förordar inte behovsstyrd tömning av fyrfackskärl i större skala. Testet visar dock att det finns möjlighet att utveckla och effektivisera dagens avfallshantering med en bas av schemalagd tömning som kompletteras med behovsstyrd tömning. Några förbättringsområden är:

  • Trädgårdskärl: många kunder behöver färre tömningar, men mer koncentrerade under vissa perioder.
  • Fritidshus: abonnemangens utformning gör att en del fritidsboende väljer ett abonnemang för permanentboende, trots att de inte har det behovet stora delar av året.

Här kan du läsa mer om resultatet

Så här gick det till

Nyheter relaterade till testet

Återvinningsrabatt för fastighetsägare i Båstad och Ängelholm

Ny lagstiftning innebär att NSR från årsskiftet ansvarar för insamling av förpackningsavfall hos flerbostadshus. I Båstads och Ängelholms kommun auktoriserar vi tillfälligt entreprenörer som får hämta förpackningsavfallet. Har du som fastighetsägare avtal med en godkänd entreprenör så kan du få återvinningsrabatt – läs här vad du behöver göra.

Nyheter för privatpersoner under 2024

För dig som privatperson kommer det från årsskiftet att ske förändringar när det gäller plastförpackningar, trädgårdsavfall och förpackningar av till exempel trä, keramik och textil.

Vi uppdaterar vår webbplats

Som du säkert märker så har vi uppdaterat vår hemsida. Det har vi gjort för att göra din upplevelse som besökare ännu bättre.

Släng inte mat i skog och mark

Det är många som gillar att ge sig ut i naturen. Njut gärna av en picknick när du är ute men ta med dig skräpet hem!

Nyheter om förpackningsavfall och matavfall

För att öka återvinningen har Sveriges regering beslutat om nya regler för förpackningsavfall och matavfall. Här berättar vi vad förändringarna innebär och vad du behöver göra.

Afrikansk svinpest

Afrikansk svinpest har konstaterats hos vildsvin i Västmanlands län. Sjukdomen är mycket smittsam och riskerar att spridas om inte åtgärder vidtas.

Har du svinnsikt?

Den 29 september är det internationella matsvinnsdagen. En perfekt dag att se över din svinnsikt! Att ha svinnsikt innebär att du blir uppmärksam på ditt matsvinn och sedan förändrar ditt beteende för att inte slänga mat i onödan.

Insamling av trädgårdsavfall på Bjäre

Du som bor på Bjäre kan under 2023 lämna ditt trädgårdsavfall till våra sopbilar på olika platser i kommunen vid flera olika tillfällen. Se tider och platser här nedan.

Ny fackindelning i Bjuv och Åstorp

I höst byter vi plats på facken för plastförpackningar och tidningar hos dig som bor i villa i Bjuvs och Åstorps kommun. Dessutom försvinner mjukplastsäcken och så blir det enklare att beställa nya matavfallspåsar. Du får snart ett brev med information om förbättringarna och vad du behöver göra.

Loppiskortet utgår vid årsskiftet

Vid årsskiftet försvinner loppiskortet eftersom denna form av ekonomiskt stöd inte är förenligt med lagen. Istället behöver ideella verksamheter skaffa ett kundkort för att lämna avfall hos NSR.

Lämna din fallfrukt till återvinning

Nu är det skördetid i trädgården och det kan innebära stora mängder frukt att ta hand om. Får du frukt över? Lämna din fallfrukt på återvinningscentralen så återvinner vi den till biogas och biogödsel.

Extra tömning i Bjuv och Åstorp den 10-11 juni

I helgen tömmer vi en extra gång hos en del villor i Bjuv och Åstorp och nästa vecka börjar nya tömningsdagar gälla. Vi har skickat ut information om detta, men tyvärr har vissa kunder inte fått brevet än.

Nya tömningsdagar i Bjuv och Åstorp

I denna eller nästa vecka får du som är villakund i Bjuvs eller Åstorps kommun ett brev från oss på NSR. I brevet informerar vi om dina nya tömningsdagar.

Varning för falska mejl

Bedrägerier via sms och mejl, telefon och sociala medier är vanliga i samhället idag. Vi har aktuell information om ett utländskt bolag som utger sig för att företräda NSR i syfte att driva in betalning av fakturor. I mejl från en cypriotisk mejladress hänvisar bolaget till att de agerar på uppdrag av ”Nordvastra Skanes Renhallnings AB”.

Nu märker vi sopkärl i Bjuv och Åstorp

Med start i maj månad taggar och märker vi sopkärl hos villor i Bjuv och Åstorp. Om dina kärl inte är placerade vid tomtgränsen kommer vi att utföra arbetet inne på tomten.

Kommunen tar över insamlingen av förpackningsavfall 2024

För att öka återvinningen och göra det lättare att göra rätt har Sveriges regering beslutat om nya regler för förpackningsinsamling. Beslutet innebär att landets kommuner tar över ansvaret för insamling av hushållens förpackningar från den 1 januari 2024. Det blir också krav på att alla hushåll ska få insamling fastighetsnära från 1 januari 2027.

Vi flyttar om på Ängelholms ÅVC

Med start torsdag den 2 mars kommer vi att flytta om containrar på Ängelholms återvinningscentral för att göra det lättare och smidigare för dig när du ska besöka oss.

Ny version av Mina sidor

Nu rullar vi ut en uppdaterad version av vår Mina sidor-tjänst! Förutom en stabilare teknisk plattform och ett mer användarvänligt gränssnitt hittar du även lite ny funktionalitet:

Fakta om NSR:s hantering av katter

På NSR:s anläggningar förekommer ett varierande djurliv. Det innefattar olika sorters fåglar, insekter, katter, rävar, älgar och rådjur som till och från kan ses i området. Vid behov hanteras dessa i samverkan med olika myndigheter.

Skänk din pant till Musikhjälpen

Mellan den 12 november och 18 december kan du skänka all pant som du pantar i Pantamera Express-maskinerna på återvinningscentralerna i Helsingborg och Ängelholm till musikhjälpen.

Omni Polymers öppnar produktionsanläggning i Ängelholm

Den 13 oktober invigde Omni Polymers sin produktionsanläggning i Ängelholm. Där kommer där de med hjälp av en ny och innovativ tillverkningsprocess omvandla källsorterade plastförpackningar till högkvalitativt granulat.

Nytt liv till sport- och fritidsutrustning

I ett samarbete mellan Höganäs och Båstads kommun kan du som vill prova på en idrott eller fritidsaktivitet kostnadsfritt låna din utrustning. Och snart öppnar Fritidsbanken – med samma koncept – i Åstorp och Ängelholm. Utrustningen kommer bland annat från NSR:s återvinningscentraler.

NSR bidrar till grön omställning

Helsingborg är en av Europas mest innovativa och klimatsmarta städer. Nu tar staden initiativ till Helsingborgsdeklarationen, en satsning som innebär att aktörer från hela logistikkedjan ska göra regionen till Europas mest snabbrörliga och hållbara logistiknav – ett initiativ som NSR stöttar.

Avfallsåret 2021

Nordvästra Skånes Renhållnings AB:s årsbokslut för 2021 visar att vi är på väg åt rätt håll – men samverkan är en avgörande faktor.

Matsvinn med Minimeringsmästarna

Minimeringsmästarna har nu satt tänderna i det andra temat, nämligen matsvinn. Att minska matsvinnet behöver inte vara så krångligt, det är tvärtom ett enkelt sätt att minska din klimatpåverkan och bidra till en mer hållbar värld.

Vinnarna i Resterkocken utsedda

Årets upplaga av Resterkocken – en matlagningstävling för barn och unga med fokus på matsvinn – är avslutad och idag avslöjades vinnarna.

Resultat från On Demand-testet

Nu är slutrapporten om NSR:s test med behovsstyrd tömning i Helsingborg klar. Flera faktorer gör att NSR inte rekommenderar bestäm-själv-tömning i större skala. Däremot finns möjlighet att utveckla och effektivisera dagens sophämtning med vissa inslag av behovsstyrd tömning.

NSR:s kunder är Årets kretslöpare

Den 2 november utnämnde NSR Årets kretslöpare. Utmärkelsen gick till alla besökare på återvinningscentralerna som tillsammans med NSR:s personal bidragit till en kraftigt ökad återvinning genom att tömma och sortera innehållet i sopsäckarna.

Är du en sophjälte?

Hur sorteras egentligen frigolit och hur många gånger kan glas återvinnas? Testa dina kunskaper i vårt kluriga avfallsquiz!

Vi vill ha dina bästa sorteringstips

Visste du att över hälften av det som slängs i restavfallet är sådant som borde sorteras ut? Nu behöver vi din hjälp att inspirera nordvästskåningarna till att sortera mera och tömma restavfallspåsen.

Tre NSR-kommuner på topp-10 i avfallshantering

För två år sedan tog Ängelholm hem förstapriset som bästa avfallskommun. Både förra året och i år blev det en andraplats. Utmärkelsen är branschorganisationen Avfall Sveriges ranking över de kommuner som är bäst i landet på avfallshantering.

Kontaktperson på NSR

Kontaktperson på NSR

Lotta Lewis-Jonsson

Lotta Lewis-Jonsson

Projektledare

lotta.lewis-jonsson@nsr.se
042-400 13 77

Kontakta oss

Växel: 042-400 13 00
Kundservice: 042-400 13 40
E-post: kundservice@nsr.se

Kundservice öppettider

Måndag-onsdag 08.15-16.15
Torsdag 08.15-15.00
Fredag 08.15-16.15
Lunchstängt 12.00-12.30

E-tjänster

Samtliga e-tjänster och blanketter
Anmäl dig till våra digitala utskick

Postadress

NSR AB
251 89 Helsingborg

Besöksadress

Hjortshögsvägen 1
254 64 Helsingborg
Hitta till oss

Organisationsnummer

556217-4580

Snabblänkar