Power Bio
För att nå målet om den gröna omställningen måste vi betrakta alla typer av biomassa som värdefulla råvaror. Vi behöver också lära oss att använda dem klokt och med hänsyn till miljö och klimat. Vi har inte råd att lämna biomassa ligga och ruttna vid vägkanter och stränder eller skickas till soptippar eller brännas.
Kan bidra till omställningen av energisektorn
Istället måste vi använda biomassan på ett smart sätt för att producera energi, högvärdiga produkter och samtidigt absorbera koldioxid. På så vis kan biomassa bidra både till omställningen av energisektorn och andra sektorer som är beroende av fossila råvaror, till exempel olja för plast, flygbränsle och mineralull för isolering.
Samarbete en förutsättning för att lyckas
Genom att samverka mellan kommuner, företag och FoU ska projektet stödja genomförandet av åtgärder inom insamling och användning. Projektets många kommunala samarbetspartners ger en bra grund att få fram större mängder biomassa. Men det kräver samarbete mellan de som samlar in biomassa, ägarna av biomassan och företag för att säkerställa att biomassan kan, och kommer att, användas.
Tidigare projektet Greater Bio ligger till grund
Power Bio-projektet bygger på erfarenheter från Interreg-projektet Greater Bio. Där konstaterade vi bland annat att kunskapsdelning och skalning är avgörande för att restbiomassa ska få en roll i den gröna omställningen.
En av nycklarna för att kunna bedöma och prioritera användningen av restbiomassa är också vidareutveckling av det verktyg som togs fram i Greater Bio-projektet. Verktyget kartlägger potential för biomassa när det gäller mängd, kvalitet och klimatavtryck för olika användningsområden.
Om projektet
Projektnamn
Power Bio
Status
Pågående
Varaktighet
2023-2026
Vår roll i projektet
Projektdeltagare
Projektpartners
Gate 21, Sustainable Business Hub, Lunds universitet, Solserv, Lunds kommun, Malmö stad, Tomelilla kommun, Danmarks Tekniske Universitet (DTU), Roskilde Universitet (RUC), Teknologisk Institut (TI), Ringsted Biogas, Søuld, Coastgrass, Business LF (BLF), Lejre Kommune, Odshered Kommune, Greve Kommune, Køge Kommune, I/S Strandparken, Rudersdal Kommune, Hørsholm Kommune, Vallensbæk Kommune, Kommunernes Internationale Miljøorganisation (KIMO)
Finansiärer
EU Interreg ÖKS
Läs mer
Kontaktperson på NSR
