Från och med april har våra fakturor ett nytt utseende.

Läs mer
Gå direkt till innehåll
NSR AB
Sök

Power Bio

Syftet med projektet Power Bio är att öka tillgången på biomassa för grön energiproduktion genom effektiv användning av oanvänd restbiomassa som gräs och tång samt halm.

För att nå målet gällande den gröna omställningen måste vi betrakta alla typer av biomassa som värdefulla råvaror. Vi behöver också lära oss att använda dem klokt och med hänsyn till miljö och klimat. Vi har inte råd att lämna biomassa att ruttna vid vägkanter och stränder eller skickas till soptippar eller brännas.

Kan bidra till omställningen av energisektorn

Istället måste vi använda biomassan på ett smart sätt för att producera energi och högvärdiga produkter och samtidigt absorbera koldioxid. På så vis kan biomassa bidra både till omställningen av energisektorn och andra sektorer som är beroende av fossila råvaror, till exempel olja för plast, flygbränsle och mineralull för isolering.

Samarbete en förutsättning för att lyckas

Genom samverkan mellan kommuner, företag och forskning ska projektet stödja genomförandet av åtgärder inom insamling och användning. Projektets många kommunala samarbetspartners ger en bra grund att få fram större mängder biomassa. Men det kräver samarbete mellan de som samlar in biomassa, ägarna av biomassan och företag för att säkerställa att biomassan kan, och kommer att, användas.

Tidigare projektet Greater Bio ligger till grund

Power Bio-projektet bygger på erfarenheter från Interreg-projektet Greater Bio. Där konstaterade vi bland annat att kunskapsdelning och en ökning av omfattningen är avgörande för att restbiomassa ska få en roll i den gröna omställningen. På sikt strävar man efter att skapa ett biomassakluster som gynnar företagsutvecklingen i regionen.

En av nycklarna för att kunna bedöma och prioritera användningen av restbiomassa är också vidareutvecklingen av det verktyg som togs fram i Greater Bio-projektet. Verktyget kartlägger potential för biomassa när det gäller mängd, kvalitet och klimatavtryck för olika användningsområden.

RecoPark blir kunskapsnav

NSR kommer i projektet att använda sin pyrolysanläggning för att framställa biokol av de biomaterial som projektet tar fram. RecoPark, NSR:s kompetens- och utvecklingscenter för biokol, kommer att bli en samlingsplats för kunskap och erfarenhetsutbyte mellan projektmedlemmarna.

Om projektet

Projektnamn

Power Bio

Status

Pågående

Varaktighet

2023-2026

Projektägare

Gate 21, Danmark

Vår roll i projektet

Projektdeltagare

Projektpartners

Sustainable Business Hub Scandinavia AB, Business Lolland-Falster, Coastgrass APS, Danmarks Tekniske Universitet (DTU), Greve Kommune, Hørsholm Kommune, I/S Strandparken, KIMO Danmark, Køge Kommune, Lejre Kommune, Lunds kommun, Lunds universitet, Malmö stad, Odshered Kommune, Ringsted Biogas APS, Roskilde Universitet (RUC), Rudersdal Kommune, Solserv,  Solutions & Services Europe AB,  Søuld, Teknologisk Institut (TI), Tomelilla kommun, Vallensbæk Kommune,

Finansiärer

Projektet delfinansieras av Interreg Öresund-Kattegatt-Skagerrak

Läs mer

Greater Bio

Kontaktperson på NSR

Eva Stål

Eva Stål

Verksamhetsutvecklare RecoPark

eva.stal@nsr.se
042-400 13 95

Kontakta oss

Växel: 042-400 13 00
Kundservice: 042-400 13 40
E-post: kundservice@nsr.se

Kundservice öppettider

Måndag-onsdag 08.15-16.15
Torsdag 08.15-15.00
Fredag 08.15-16.15
Lunchstängt 12.00-12.30

E-tjänster

Samtliga e-tjänster och blanketter
Anmäl dig till våra digitala utskick

Postadress

NSR AB
251 89 Helsingborg

Besöksadress

Hjortshögsvägen 1
254 64 Helsingborg
Hitta till oss

Organisationsnummer

556217-4580

Snabblänkar