Matavfall
Här hittar du information om matavfall: hur det fungerar, hur du beställer nya påsar och vad som händer med matavfallet efter det att NSR hämtat det.
Det är viktigt att du använder rätt påsar till ditt matavfall. Du ska i första hand använda NSR:s matavfallspåsar – som du enkelt och kostnadsfritt får av oss. Om dina matavfallspåsar tar slut går det bra att använda en papperspåse av motsvarande kvalitet från mataffärernas fruktdiskar. Det är viktigt att påsen endast består av papper och inte har något ”fönster” av plast.
Från den 1 januari 2024 blir det obligatoriskt för alla i landet att sortera ut sitt matavfall. I NSR-regionen berör det endast Höganäs kommun där det hittills varit frivilligt att sortera ut matavfall.
Matavfall – hur funkar det?
Här får du veta vad som räknas som matavfall och hur du ska sortera det. Tänk på att du inte kan lämna matavfall på ÅVC.
Beställ fler matavfallspåsar
Slut på matavfallspåsar? Här hittar du information om hur och var du kan få fler.
Matavfall blir till biogas och biogödsel
Lär dig mer om matavfall och hur det kan bli både biogödsel och biogas som bilar och bussar kan köra på.
Vanliga frågor och svar om matavfall och matavfallspåsar
Här får du svar på de vanligaste frågorna om matavfall och matavfallspåsar.
Har du inte redan ett kärl för matavfall?
Då är det hög tid att du skaffar ett! På den här sidan kan du enkelt meddela oss att du vill ha ett kärl för matavfall.
Konsten att vika en matavfallspåse
Här får du vårt smartaste tips på hur du viker matavfallspåsen för att undvika att den överfylls och minimera risken att den går i sönder.
Minska ditt matsvinn
Varje nordvästskåning slänger i snitt ätbar mat motsvarande en hel pizza i soptunnan – varje vecka! Här får du tips på hur du kan minska ditt matsvinn.
Inget fett i avloppet
Om du häller ut matolja och fett i diskhon blir det lätt stopp i avloppet. Så här ska du ta hand om mat- och stekfett på bästa sätt.
Matavfallskvarn
Här hittar du som har matavfallskvarn praktiska tips och information om hur kvarnen fungerar.