Gå direkt till innehåll
NSR AB
Sök

Frågor och svar om matavfall

Här hittar du svar på olika frågor om matavfall och matavfallspåsar.

Nej, för matavfall, restavfall och returpapper måste du anlita NSR eftersom det är kommunens ansvar att samla in dessa avfall.

Ja, från den 1 januari 2024 blir det obligatoriskt för alla i landet att sortera ut sitt matavfall. I NSR-regionen berör det endast Höganäs kommun där det hittills varit frivilligt att sortera ut matavfall.

Nej, vi erbjuder inte längre fluglock. Om du har ett fungerande fluglock kan du behålla det, men om det går sönder kommer vi inte att laga det och du kan inte beställa ett nytt.

Det matavfall som NSR samlar in återvinns till biogödsel och biogas. Om det finns felaktigt material i matavfallet kan allt det matavfall som du och dina grannar sorterat ut klassas ner. En värdefull resurs eldas då upp istället för att blir till näring för nya livsmedel. Dessutom kostar det mer att förbränna avfallet än att återvinna det.

Om du använder andra påsar till ditt matavfall riskerar du att vi inte tömmer ditt kärl eller – om vi först upptäcker felaktiga påsar i samband med tömningen – att du får betala en avgift för felsortering.

Vi har inte möjlighet att kontrollera alla de olika påsar som delas ut eller säljs i matbutiker runt om i vår region. Därför får du bara använda NSR:s matavfallpåse till ditt matavfall – den är kvalitetssäkrad och godkänd för biogödsel. Våra matavfallspåsar får du enkelt och kostnadsfritt av oss.

Nej, du kan inte använda dig av mataffärernas papperspåsar för frukt och grönt till att lägga ditt matavfall i (även om det står på dem). Det finns många olika påsar på marknaden idag som delas ut och säljs i olika butikskedjor. NSR har inte möjlighet att kontrollera och kvalitetssäkra dem. Därför får du enbart använda NSR:s matavfallspåsar – dem får du enkelt och kostnadsfritt av oss. Papperspåsen för frukt och grönt sorterar du som pappersförpackning och då återvinns den till nya pappersprodukter.

Det matavfall som NSR samlar in återvinns till biogödsel och biogas. Eftersom biogödsel sprids på våra skånska åkrar – där nya livsmedel växer – så finns det höga krav för att nå upp till en godkänd standard. För att få biogödslet certifierat finns det bland annat klassningar på vilka påsar som är godkända, detta för att inte riskera att något olämpligt ämne sprids på åkrarna.

Biopåsar bryts inte ner vid rötningen. Det beror på att den förbehandlingsteknik som idag finns på anläggningen togs fram för att hantera papperspåsar. Anläggningen klarar helt enkelt inte av att ta emot större mängder biopåsar. Anläggningen producerar certifierad biogödsel av matavfallet och gödslet säljs sen till skånska bönder. Om fler biopåsar skulle användas finns risk att plastpartiklar kommer med i biogödslet som ska spridas på åkrarna.

Villaboende

För dig som bor i villa ser det lite olika ut beroende på i vilken kommun du bor. Läs mer och beställ här

Flerfamiljsfastigheter

Du som bor i en flerfamiljsfastighet får matavfallspåsar av din fastighetsägare.  Fastighetsägare förbeställer matavfallspåsar via vår kundservice. Du kan också beställa genom vårt formulär. Matavfallspåsarna kan hämtas på Makadamgatan 8 eller köras ut mot en avgift.

Restauranger och storkök

Du som driver restaurang eller storkök kan köpa stora matavfallspåsar och biopåsar via vår kundservice.  Små matavfallspåsar är kostnadsfria och förbeställs hos vår kundservice och kan hämtas utan kostnad eller levereras mot en avgift. Du kan också beställa genom vårt formulär.

Övriga verksamheter

Beställ matavfallspåsar via vårt formulär och sedan hämtar du dem utan kostnad eller så levererar vi dem mot en avgift. Du kan också beställa genom vårt formulär.

Ja, ni beställer hos kundservice och kan hämta påsarna en vecka senare på den återvinningscentral som ni vill ha det levererat till.

Matavfall – hur funkar det?

Här får du veta vad som räknas som matavfall och hur du ska sortera det. Tänk på att du inte kan lämna matavfall på ÅVC.

Kontakta oss

Växel: 042-400 13 00
Kundservice: 042-400 13 40
E-post: kundservice@nsr.se

Kundservice öppettider

Måndag-onsdag 08.15-16.15
Torsdag 08.15-15.00
Fredag 08.15-16.15
Lunchstängt 12.00-12.30

E-tjänster

Samtliga e-tjänster och blanketter
Anmäl dig till våra digitala utskick

Postadress

NSR AB
251 89 Helsingborg

Besöksadress

Hjortshögsvägen 1
254 64 Helsingborg
Hitta till oss

Organisationsnummer

556217-4580

Snabblänkar