Gå direkt till innehåll
NSR AB
Sök

Cirkulär ekonomi

NSR vill bidra till att skapa en mer cirkulär ekonomi där man tar tillvara på alla resurser så mycket det går, istället för att tillverka nytt.

Vad är en cirkulär ekonomi?

En cirkulär ekonomi är motsatsen till den traditionella, linjära ekonomin som vi har idag. I en linjär ekonomi så tillverkar, köper och använder vi produkter som vi sedan slänger när de är förbrukade.

I en cirkulär ekonomi så försöker man istället använda allt som man tillverkat så länge det går. Och när sakerna är förbrukade så återanvänder och återvinner man så mycket som möjligt, om och om igen. Tvärtemot slit-och-släng, helt enkelt.

Naturen det bästa exemplet

Naturen visar tydligt hur ett cirkulärt system fungerar. I naturen finns inget avfall, utan alla resurser används i ett oändligt kretslopp. Jämfört med hur vårt samhälle fungerar så ligger vi långt efter, men det går att ändra på!

I det långa loppet handlar det inte bara om att minska avfallet utan även om att förebygga avfall. Det kan man göra genom att:

Vad skulle hända med ekonomin om vi inte tillverkar nya saker?

Även i en cirkulär ekonomi kan man tillverka nya saker, men för att spara på jordens resurser måste dessa vara tillverkade av material som redan finns i omlopp. Det är fördelaktigt både för människor och miljön. Jobb som försvinner vid nyproduktion kan istället återskapas inom återvinnings- eller återanvändningsbranscherna.

Lite nyproduktion kommer alltid att behövas eftersom material inte kan återvinnas eller återanvändas hur många gånger som helst utan att förlora kvalitet.

Varför behöver vi ställa om till en cirkulär ekonomi?

Det är nödvändigt att ställa om till en cirkulär ekonomi för att skydda klimatet och för att undvika att ta för mycket av jordens resurser. Dessutom behöver vi göra det för att kunna uppfylla många av de globala hållbarhetsmål som satts upp för år 2030. Många länder runt om i världen håller just nu på att förbereda sig för en övergång till en cirkulär ekonomi.  Även Sverige har presenterat en handlingsplan för cirkulär ekonomi.

Vad gör NSR för att bidra till ett cirkulärt samhälle?

  • Vi ser till att avfallet vi samlar in kommer till nytta på olika sätt i samhället. Det kan exempelvis bli till el, fjärrvärme eller biogas som bilar och bussar kan köra på.
  • Vi gör det lätt för invånarna att sortera ut förpackningar och tidningar. Då kan materialet återvinnas, vilket sparar både energi och råmaterial.
  • Vi ser till att användbara möbler, prylar och saker kan få ett nytt liv genom initiativ som Återbruket och Återbygget.
  • Vi jobbar utifrån Avfalltrappan, ett EU-direktiv som styr hur avfallet ska tas om hand. Målet är att minimera den totala mängden avfall.
  • Vi medverkar i olika projekt där vi är med att ta fram och testa nya metoder för att ta tillvara på avfall och se det som en resurs.

Film: Cirkulär ekonomi i praktiken

Lär dig mer i Avfall Sveriges film “Cirkulär ekonomi i praktiken”:

Kontakta oss

Växel: 042-400 13 00
Kundservice: 042-400 13 40
E-post: kundservice@nsr.se

Kundservice öppettider

Måndag-onsdag 08.15-16.15
Torsdag 08.15-15.00
Fredag 08.15-16.15
Lunchstängt 12.00-12.30

E-tjänster

Samtliga e-tjänster och blanketter
Anmäl dig till våra digitala utskick

Postadress

NSR AB
251 89 Helsingborg

Besöksadress

Hjortshögsvägen 1
254 64 Helsingborg
Hitta till oss

Organisationsnummer

556217-4580

Snabblänkar