Från och med april har våra fakturor ett nytt utseende.

Läs mer
Gå direkt till innehåll
NSR AB
Sök

Gör om och fixa till

Istället för att konsumera nytt behöver vi bli bättre på att ta hand om de resurser vi redan har hemma. Det behöver inte vara så krångligt!

Förnya på rätt sätt

Att ständigt köpa nytt och förnya både sig själv och sitt hem är idag väldigt lätt. “Behov” av att ha det senaste, göra om hemma efter säsong och att följa trender är nästan som inbyggt i många av oss. Det är ohållbara vanor om vi bara köper nytt som vi sedan slänger för att kunna köpa mer nytt. Men om vi börjar konsumera smartare och mer hållbart kan vi fortfarande förnya oss, men med gott samvete.

Använd det du redan har

Vi måste helt enkelt bli bättre på att ta hand om de resurser vi redan har hemma. Kanske kan du skapa något nytt av det du tänkt lämna på återvinningscentralen? Att du tröttnat på en pryl betyder inte att den är värdelös och måste bli avfall.

Prylen, eller delar av den, kan bli något helt annat med lite fantasi. Som att en uttjänad skateboard kan bli en cool pall eller några gamla glasflaskor en schysst ljusstake. Det kan också vara så enkelt som att lite målarfärg får dig att se på din pryl med helt nya ögon. Du måste ju till exempel inte byta ut hela köket för att du tröttnat på luckorna. Måla om dem bara!

Öka din kreativitet och minska dina utgifter

Prylar som du skapat och gjort om själv mer blir mer personliga och unika och när du investerat tid och arbete i ett sådant projekt slänger du inte prylen i första taget. Du kanske till och med ger den extra kärlek och omtanke, för att prylen får ett högt värde för dig. Det är win-win i så många led! Återbruk är både resurssparande och utvecklande för kreativiteten. Dessutom kan man spara en hel del pengar på att ta vara på det man har istället för att köpa nytt.

3 tips på hur du kan bli bättre på att göra om och fixa till prylar du redan har

  1. Skapa med färg-, tyg- eller tapetrester
    Många möbler och prylar kan enkelt få ett nytt utseende med lite färg-, tyg- eller tapetrester. Du behöver alltså inte köpa nytt för att förändra där hemma! Måla benen på ett bord, klä om dynan på en stol eller sätt tapet på lådorna på byrån. Små, relativt enkla, insatser kan göra stor skillnad. Så tänk på att spara rester från renoveringar och liknande!
  2. Hitta ett nytt användningsområde
    Prylar du tröttnat på kan komma till användning någon annanstans i hemmet. Exempelvis kan du göra om en byrålåda till en säng till hunden, de trasiga gardinerna kan bli kuddfodral och den gamla CD-hyllan kan bli en blomlåda. Du hittar många inspirerande bilder på hur du kan göra om och fixa till dina prylar på internet. Eller kolla in våra återbrukstips
  3. Ta hjälp av någon annan
    Har du inte tiden eller kreativiteten att pyssla och göra om dina möbler och prylar själv? Då kanske du har någon pysslig och händig person i din närhet som du kan ta hjälp av eller anlita någon som kan göra jobbet?

Vad skulle du kunna göra för att konsumera smartare?

Har du gjort om någon möbel eller räddat någon pryl från att bli avfall? Dela med dig av dina bästa återbrukstips under hashtagen #längeleveprylen.

Länge leve prylen!

Här får du tips på hur du kan förlänga livet på dina prylar genom att vårda, laga och återbruka dem.

Kontakta oss

Växel: 042-400 13 00
Kundservice: 042-400 13 40
E-post: kundservice@nsr.se

Kundservice öppettider

Måndag-onsdag 08.15-16.15
Torsdag 08.15-15.00
Fredag 08.15-16.15
Lunchstängt 12.00-12.30

E-tjänster

Samtliga e-tjänster och blanketter
Anmäl dig till våra digitala utskick

Postadress

NSR AB
251 89 Helsingborg

Besöksadress

Hjortshögsvägen 1
254 64 Helsingborg
Hitta till oss

Organisationsnummer

556217-4580

Snabblänkar