Våga köp second hand!

Våga köp second hand!

Vi måste släppa på våra fördomar och föreställningar, för det är smart både för plånboken och miljön att köpa second hand.

Många av oss har med åren blivit bättre på att lämna iväg möbler och prylar till second hand, loppisar eller liknande. Men vi är inte lika bra på att köpa möbler och prylar som någon annan använt tidigare. Ett av de argument som ofta dyker upp när man pratar om second hand är att det är ”äckligt”. Att det luktar äckligt och att man inte gillar tanken på att någon annan har haft det tidigare. Men hur äckligt är det egentligen?

Det finns otroligt många prylar som vi dagligen använder fastän andra redan använt dem utan att vi tycker att det är äckligt, såsom bestick och porslin på restauranger och sängkläder på hotell.

Fördelar med att handla second hand

 • Det är smart för plånboken – oftast är det mycket billigare att köpa second hand.
 • Det är smart för miljön – du bidrar inte till sopberget.
 • Du utsätts för färre gifter – kemikalierna, som tillsats vid tillverkningen av plagget eller prylen, har hunnit försvinna eller tvättats bort.
 • Du kan skaffa en unik och personlig stil – för det finns ju oftast bara ett exemplar av varje plagg eller pryl.

Så våga köp second hand!

3 tips på hur du kan bli bättre på att köpa second hand

 1. Köp och sälj digitalt
  Det finns väldigt många digitala tjänster idag som bara handlar om att köpa och sälja second hand så smidigt som möjligt, till exempel Tradera, Shpock och grupper på Facebook. Kolla runt bland dessa tjänster och hitta en som passar dig. Då kan du enkelt sälja prylar du tröttnat på och köpa sådant du behöver utan att behöva ta dig till en butik.
 2. Köp sånt som är lätt att göra rent
  Tycker du att det är lite äckligt med second hand så börja att handla sådant som är väldigt enkelt att göra rent, till exempel bestick och husgeråd. Om du blandar bikarbonat med lite vatten till en pasta, så kan du använda den för att putsa dina bestick så att dem blir som nya.
 3. Byta och låna av vänner
  Känns det fortfarande främmande att köpa kläder som främmande människor har haft kan du börja med att byta och låna kläder med kompisar. Hur många plagg har du inte i garderoben som aldrig använder? Dessa kan du byta bort mot andra plagg för att förnya din garderob. Håll sedan utkik efter Naturskyddsföreningens klädbytardag som äger rum över hela landet i april!

www.miljonar.se kan du hitta verksamheter, företag och organisationer vars huvudverksamhet är att få allmänheten att laga, låna och återanvända. Där kan du till exempel hitta second hand- och vintagebutiker.

Vad skulle du kunna göra för att konsumera smartare?

Vi uppmanar alla att våga utmana sig själv och sina konsumtionsvanor. Klarar du av att inte köpa en enda ny pryl under en vecka? Testa! Dela med dig av dina bästa second hand tips och var med och sprid budskapet om att konsumera smartare vidare.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window