Dela, låna och hyr

Dela, låna och hyr

Det är smart att dela, låna och hyra istället för att ha massa prylar liggandes hemma och lägga onödiga pengar på konsumtion.

Vi köper idag många prylar som vi bara använder ett fåtal gånger om året och som där i mellan står och dammar i våra köksskåp, förråd och garage. Andra prylar ser vi som självklart att hyra istället för att köpa, för att de är för dyra, tar för stor plats hemma eller används väldigt sällan. Som ett släp eller en golvslip. Så måste vi börja tänka om fler prylar.

Du behöver hål, inte en borr

När du köper en ny pryl eller maskin är det egentligen inte den du vill åt, utan vad den kan göra. Till exempel, om du ska sätta upp en hylla på väggen så är det ju borrhålen (tjänsten som produkten utför) du vill åt, inte borrmaskinen i sig (produkten). Men så tänker vi inte alltid när vi står där och ska sätta upp hyllan och saknar en borrmaskin. Då tänker vi på var vi enklast, snabbast och billigast kan köpa en borrmaskin. Och när vi väl ska köpa så har vi oftast inte råd att köpa en kvalitetsprodukt, därför köper vi en av lägre kvalitet som inte håller lika länge. Men hur smart är det här egentligen?

Låna småsaker, hyr större saker

Istället för att ha massa prylar liggandes hemma och lägga onödiga pengar på konsumtion, måste vi tänka smartare! Prylar som juicepress och borrmaskin kan vi enkelt låna eller dela med våra grannar eller vänner. Större saker som släp och golvslip kan vi hyra. Att dela, låna och hyra med och av varandra har så många mervärden också. Vi utvecklar och bygger nya relationer med vänner, familj och grannar, vi sparar pengar för att vi inte måste köpa massa prylar som bara står och vi sparar på planetens resurser för att vi utnyttjar det som redan finns. Det är smart!

3 tips på hur du kan bli bättre på att dela, låna och hyra

  1. Gå med i en bilpool
    Många av oss har bilar som bara står parkerade under stora delar av dygnet. Med en bilpool utnyttjas bilen till fullo! Om du ändå måste ha en egen bil så tänk på att du kan samåka med vänner och kollegor istället för att flera bilar ska köra samma sträcka.
  2. Börja dela prylar med dina grannar
    Gå ihop några grannar och inventera era förråd, skåp och garage. Med all säkerhet kommer ni tillsammans ha många prylar och maskiner som skulle vara intressanta att dela med varandra. Kanske en juicepress, symaskin eller en projektor?
  3. Använd digitala tjänster
    Det finns digitala tjänster som du kan gå med i där du kan dela eller låna prylar med folk i din närhet. Exempel på sådana tjänster är Delbar.se, där både företag och vänner kan nyttja resurserna i sin närhet, och ToolPool, där du kan låna verktyg gratis. Saknar du en sådan här tjänst där du bor? Då kanske du ska starta en!

Vad skulle du kunna göra för att konsumera smartare?

Har du några prylar hemma som du skulle kunna dela med andra? Har du erfarenheter av att dela och låna prylar med grannar, familj och vänner? Dela gärna med dig av dina tips och idéer på hur vi alla kan bli bättre på att nyttja de resurser som redan finns i vår närhet under hashtagen #längeleveprylen.