Invasiva växter
Invasiva växter får aldrig sorteras som trädgårdsavfall. Så här ska du göra för att förhindra att de sprids.
Invasiva växter är främmande växtsorter som påverkar våra ekosystem och hälsan hos människor och djur, hotar den biologiska mångfalden och kan orsaka stora ekonomiska skador. Det är mycket viktigt att de hanteras på rätt sätt för att förhindra spridning.
Får aldrig slängas i trädgårdsavfallet
Invasiva arter får aldrig sorteras som trädgårdsavfall. Invasiva växter sprider sig lätt via fröer eller rotskott och ska därför förpackas i tättslutande soppåsar. Från och med 1 januari 2024 får du inte slänga det i restavfallet hemma utan måste lämna det på återvinningscentralen. Kontakta personalen på plats för information om var du ska lämna det.
Här hittar du mer information
- Råd om hur du hindrar spridning av invasiva främmande arter i och från din trädgård (Naturvårdsverket)
- Säker hantering av avfall med invasiva främmande växter för dig som har trädgård (Naturvårdsverket)
- Rapportera invasiva arter
- Länsstyrelsen i Skåne
Här är några av de vanligaste invasiva växterna som du ska se upp med:
Parkslide
Ursprung: Asien. Introducerades i Sverige som en trädgårdsväxt.
Spridning: Via rötter, dolt under jorden och kan tränga in i byggnader, vattenledningar och genom asfalt. Mindre än ett gram av en rot från parkslide kan ge upphov till en ny planta.
Kännetecken: Ganska grov och upprätt med decimeterlånga blad. och påminner om bambu till utseendet. Blir drygt två meter hög på en säsong.
Så bekämpas parkslide: Parkslide är en svårbekämpad växt. Generellt ska man försöka bekämpa utan att gräva. Att klippa ner beståndet 4 gånger per säsong och aldrig låta växten blomma och sätta frö kan hindra spridning.
Så tar du hand om avfallet: Precis som övriga invasiva växter ska den förpackas tättslutande. Från och med 1 januari 2024 får du inte slänga det hemma i restavfallet utan det ska lämnas in på återvinningscentralen. Större mängder parkslide kan du enbart lämna på vår anläggning på Hjortshögsvägen i Helsingborg. Massor som innehåller parkslide kan enbart lämnas till vår anläggning i Höganäs. Notera att innan du kan lämna massor innehållande parkslide måste du fylla i en avfallsdeklaration för förorenade massor. För information om priser kontaktar du vår växel på 042-400 13 00.
Jätteloka
Ursprung: Västra Kaukasus. Introducerades i Sverige som trädgårdsväxt.
Spridning: Med frön som exempelvis fastnat i bildäck, på kläder eller följer med jord som grävts upp och flyttats.
Hälsorisk: Jättelokans växtsaft i kombination med solljus kan skapa svåra blåsor och sår på huden. Använd därför skyddskläder och glasögon när du hanterar jätteloka.
Så tar du hand om avfallet: Precis som övriga invasiva växter ska de förpackas tättslutande. Sedan 1 januari 2024 får du inte slänga det hemma i restavfallet utan det ska lämnas in på återvinningscentralen.
Gul skunkkalla
Ursprung: Nordamerika. Har introducerats via plantskolor som prydnadsväxt för fuktiga och blöta miljöer som trädgårdsdammar, bäckkanter och parker.
Kännetecken: Har 30 till 150 cm avlånga, blanka blad med korta skaft i rosetter från jordstammen. Den har bildat stora bestånd i vattendrag på västkusten.
Så tar du hand om avfallet: Precis som övriga invasiva växter ska skunkkalla förpackas tättslutande. Från och med 1 januari 2024 får du inte slänga det hemma i restavfallet utan det ska lämnas in på återvinningscentralen.
Jättebalsamin
Ursprung: Himalaya. Avsiktlig införd som trädgårdsväxt och som foderväxt till bin.
Kännetecken: Kan bli upp till 2,5 meter hög och växter oftast i stora bestånd. Blommorna är rosa, ibland vita, stjälkarna är grova och ofta rödaktiga. Bladen har sågade kanter.
Spridning: Sker endast med frö. Vid beröring spricker frukterna upp explosionsartat och frön slungas iväg i genomsnitt fem meter. Mer långväga spridning sker genom förflyttning av jord som innehåller frön och via människor eller fordon som har arbetat i jord som innehåller frön.
Så tar du hand om avfallet: Precis som övriga invasiva växter ska jättebalsamin förpackas tättslutande. Från och med 1 januari 2024 får du inte slänga det hemma i restavfallet utan det ska lämnas in på återvinningscentralen.
Fler exempel på invasiva växter
- Björnloka
- Blekbalsamin
- Blomsterlupin
- Flyghavre
- Gudaträd
- Hybridslide
- Jätteslide
- Kotula
- Röd jättegunnera
- Sidenört
- Tromsöloka
- Vresros
Mer information om invasiva arter hittar du på Naturvårdverkets hemsida
Växter som drabbas av sjukdom
Sjuk växtlighet, som smittad buxbom eller askar drabbade av askskottsjukan, ska behandlas på samma sätt som invasiva växtarter.
Mer om trädgårdsavfall
Det här får du lägga i trädgårdskärlet
Det är viktigt att du enbart slänger sådant som räknas som trädgårdsavfall i ditt trädgårdskärl.
Lämna trädgårdsavfall på återvinningscentralen
Om du inte abonnerar på ett eget trädgårdskärl kan du lämna ditt trädgårdsavfall på din återvinningscentral.
Skaffa eget trädgårdskärl
Här hittar du information om hur du beställer trädgårdskärl och vad som räknas som trädgårdsavfall.
Vad händer sen?
Få reda på vad som händer med trädgårdsavfallet som samlas in och hur det gör nytta i naturen.