Från och med april har våra fakturor ett nytt utseende.

Läs mer
Gå direkt till innehåll
NSR AB
Sök

Sortera sommarens avfall

Grillning, hemmafix, en bra bok, sol och bad brukar höra sommaren till. Här får du koll på hur du sorterar avfall som kan uppstå i samband med sommarens aktiviteter.

Grillkol och aska

Det kol som är kvar efter grillningen sorterar du som restavfall. Detsamma gäller aska, men tänk på att du inte får lägga lös aska i ditt sopkärl, utan paketera först askan i en försluten påse. Undvik bränder i sopkärlet genom att låta askan och grillkolen svalna ordentligt (askan minst en vecka) innan den placeras i kärlet. Papperspåsen till grillkolen sorteras som pappersförpackning.

Räk- och kräftskal samt spad och lake

Skal från räkor och kräftor räknas som matavfall, precis som alla andra skal från livsmedel exempelvis äggskal, apelsinskal, citronskal och melonskal. Lake från räkor eller kräftstjärtar och spad från sill kan hällas ut i vasken. Tips – lägg skal från räkor och kräftor i frysen i väntan på att NSR ska komma och hämta dem. Då slipper du otrevliga lukter som kan uppstå, särskilt i sommarvärmen. Fler tips för att sommarsäkra din sophämtning

Körsbärskärnor

Körsbärskärnor ska sorteras som matavfall, precis som kärnor och skal från alla andra frukter och grönsaker, till exempel olivkärnor, citronkärnor, melonkärnor,  apelsinkärnor och kärnhus från äpple.

Uppblåsbara badleksaker

Luftmadrasser, badbollar, flytleksaker och simpuffar av plast som är trasiga kan slängas i restavfallet hemma eller i containern som heter Tapet och gummi på återvinningscentralen. Men om de är hela och användbara kan du skänka dem till Återbruket istället!

Byggmaterial

Har du byggmaterial kvar från sommarens och vårens projekt som fortfarande är användbart (till exempel kakel, dörrar, fönster, plattor och verktyg) kan du skänka till det till Återbygget. Betong, stenmjöl, marksten och puts som inte går att återanvända lägger du i containern för Fyllnadsmassor. Skyddsplast, byggplast och presenningar sorterar du som Tapet och gummi på återvinningscentralen.

Solkräm

Solkräm ska inte användas mer än ett år efter det att förpackningen öppnats. Om du har gammal solkräm kvar i en förpackning kan du slänga den i restavfallet. Om flaskan är tom (eller om det bara finns lite rester kvar som är svåra att få ut) så sorterar du den som vanlig förpackning, oftast plastförpackning.

Trädgårdsskötsel

Växtnäring och gödsel som blåkorn eller hönsgödsel kan slängas (väl förpackat) i restavfallet om det handlar om mindre mängder. Har du större mängder kan du istället slänga det i containern som heter “Tapet och gummi” på återvinningscentralen.
Blomkrukor, innerkrukor och planteringskrukor räknas inte som en förpackning. Därför slänger du plastkrukor i containern för “Plastmöbler” och krukor av keramik, terrakotta eller lera bland “Fyllnadsmassor” på återvinningscentralen. Hemma läggs de i restavfallet.
Krukor som har innehållit livsmedel som kryddor, örter och sallad räknas däremot som plastförpackning, och sorteras bland övriga plastförpackningar.

Fallfrukt

Mindre mängder fallfrukt går bra att lägga i trädgårdskärlet, men tänk på att kärlet kan bli väldigt tungt av större mängder. Lämna därför större mängder fallfrukt som Trädgårdsavfall på återvinningscentralen så återvinner vi den till biogas och biogödsel. Visste du att en personbil kan köra nästan 1 mil på bränslet från 5 kg äpplen? Och här får du tips på vad du kan göra om du har mycket frukt i din trädgård.

Mördarsniglar

Mördarsnigeln (Arion vulgaris), tidigare kallad spansk skogssnigel, kan orsaka betydande skador i trädgårdar och jordbruk. Den mest effektiva metoden för trädgårdsägare att bekämpa mördarsniglar är att samla in och döda sniglarna och deras ägg. När snigeln väl är död ska den slängas väl förpackad i restavfallet och ska INTE hamna i trädgårdskärlet eller i avloppet. På Naturvårdverkets webbplats hittar du fler tips på hur du ska hantera mördarsniglar.

Böcker

Hela böcker i fint skick kan du sälja eller skänka vidare, alternativt lämna till Återbruket.  Böcker med mjuk pärm som pocketböcker kan också sorteras bland tidningar. Men tyvärr blir lexikon, uppslagsverk och kartböcker snabbt inaktuella och kan inte lämnas till Återbruket. Dessa samt böcker med hård pärm i dåligt skick sorteras i containern som heter just “Böcker” på återvinningscentralen (eller som restavfall hemma).

Vin och vinglas

Passa på att frysa in överblivet vin (till exempel i istärningsfack) innan det blir dåligt. Då kan du använda det i såser eller grytor vid senare tillfällen. När det gäller bag-in-box-förpackningar så sorteras innerpåsen med tap som mjukplast och ytterlådan som pappersförpackning. Vinflaskor i glas sorteras som glasförpackning. Trasiga vinglas (och andra dricksglas) slänger du däremot väl förpackat i restavfallet.

Fler tips

Sök efter fler avfall i vår sorteringsguide
Topplistan med extra kluriga sopor

Sommarsäkra din sophämtning

Kontakta oss

Växel: 042-400 13 00
Kundservice: 042-400 13 40
E-post: kundservice@nsr.se

Kundservice öppettider

Måndag-onsdag 08.15-16.15
Torsdag 08.15-15.00
Fredag 08.15-16.15
Lunchstängt 12.00-12.30

E-tjänster

Samtliga e-tjänster och blanketter
Anmäl dig till våra digitala utskick

Postadress

NSR AB
251 89 Helsingborg

Besöksadress

Hjortshögsvägen 1
254 64 Helsingborg
Hitta till oss

Organisationsnummer

556217-4580

Snabblänkar