Rädda frukten

Rädda frukten

Fallfrukt Under skördetid slängs det tyvärr stora mängder fullt ätbar frukt. Här får du några fruktansvärt bra tips på hur du kan rädda frukten.

Gör marmelad eller chutney

Vem bryr sig om hur frukten såg ut innan de hamnade i marmeladen så länge den inte var rutten eller dålig på annat sätt.

Våga köp ”ful” frukt

Frukten smakar lika bra oavsett om den har en skönhetsfläck eller inte. Kolla med din butik om de inte kan ha en avdelning för ”fula” frukter.

Testa att köpa närodlat

Mycket frukt förstörs när den transporteras och når aldrig dig förrän det är för sent.

Frys in

Frys in frukt som börjar bli gammal. Fryst frukt passar utmärkt att använda till en smoothie eller en hemmagjord glass.
Fler frystips

Baka

Särskilt äpplen kan förvandlas till väldigt många olika typer av bakverk – äppelpaj, äppelkaka, äppelmuffins, äppelrosor, äppelpizza, äppelbullar med kanel, äppelkladdkaka, äppelcheesecake, äppelflarn, äppeltårta, äppelknyten, äppelrutor, äppeltaco, äppelchips eller varför inte torka dem i ugn? Om du inte själv vill äta upp det du bakat – ta med till jobbet eller ge bort som (hållbar) present.

Ge bort

Dela med dig av överbliven frukt på jobbet eller hör om skolor eller förskolor i området vill ha frukt. Ge bort en fruktkorg till grannen, en vän eller varför inte svärmor! Eller kanske har du en lantbrukare i närheten som behöver foder.

Ha en skördefest

Bjud in vänner och familj till en skördefest. Bjud på fika som du bakat med hjälp av frukten och låt alla plocka med sig frukt hem.

Gör must

Lämna in dina överblivna äpplen till ett musteri som sedan kan göra must på dina äpplen. Om du har riktigt mycket äpplen kan du få din alldeles egna must. Eller varför inte gå ihop med grannarna och få er egen kvartersmust.