Sorteringsguiden

Sorteringsguiden

Har du avfall som du inte vet hur du ska sortera? I vår sorteringsguide får du mer information om hur den ska sorteras.

Tips: Skriv in enstaka sökord för bättre sökresultat, till exempel ”kläder” istället för ”trasiga kläder och skor som inte går att använda”.


Att tänka på

  • Hur du ska sortera i dina kärl hemma kan variera lite beroende på i vilken kommun du bor. Därför kan du behöva komplettera sorteringsguidens information med att läsa mer om hur du ska sortera i dina kärl hemma.
  • Informationen om hur du ska sortera avfall hemma och på återvinningscentralen kan skilja sig åt.
  • Råden i sorteringsguiden är ibland generella, eftersom det kan vara svårt att veta vilket material en produkt består av.
  • Om din sopa består av flera material ska du utgå från det material som den består av till största del. Om det är svårt att avgöra – ta hjälp av personalen på din återvinningscentral.
  • Om det är svårt att avgöra hur du ska sortera en förpackning – prova att läsa på den. På de flesta förpackningar står det vad de består av för material och hur du ska sortera dem.

Skriv ut topplistan

Vi har sammanställt de vanligaste och klurigaste avfallen, baserat på vår topplista. Ladda ner pdf:en och skriv ut om du vill och behöver.

Ladda ner

Tipsa sorteringsguiden

Om du inte får något resultat på det du sökte efter får du gärna meddela oss vad du vill slänga.

Här kan du skicka in dina förslag

Du måste bekräfta att du inte är en robot.

I våra formulär samlar vi in de uppgifter du angivit för att kunna leverera våra tjänster och hantera felanmälningar och kundsupport. Behandlingen av uppgifterna sker i enlighet med gällande lagstiftning. Läs mer om hur NSR hanterar personuppgifter på www.nsr.se/gdpr