Globala målen
I vårt arbete på NSR utgår vi bland annat från de globala målen för hållbar utveckling i Agenda 2030.
2015 antog världens stats- och regeringschefer en ny utvecklingsagenda och globala mål för hållbar utveckling: Agenda 2030. Den består av 17 globala mål för hållbar utveckling (social, ekonomisk och ekologisk).
NSR:s uppdrag är direkt eller indirekt kopplade till de olika delmålen i Agenda 2030. Det är framför allt inom fyra av målen som vår verksamhet har en betydande påverkan och där vi kan göra skillnad.
NSR arbetar aktivt med fyra av målen
De globala mål som NSR fokuserar på är:
Mål 11: hållbara städer och samhällen
Mål 11 handlar om att göra städer säkra, inkluderande och hållbara. NSR är med i tidiga skeden i stadsutvecklingen för att säkerställa en säker, effektiv och hållbar avfallshantering.
- NSR förbättrar avfallshanteringen genom att underlätta sortering, säkerställa effektivt och ansvarsfullt omhändertagande, omvandla avfall till värdefulla resurser som kan återföras till samhället.
- NSR arbetar med att skapa medvetenhet om minskade avfallsmängder och sortering genom att vara närvarande vid olika händelser i staden.
- Vid NSR:s kompetens- och utvecklingscenter RecoPark ska vi se till att avfall blir till resurser för att bidra till det cirkulära samhället och samtidigt minska belastningen på miljön.
- NSR ska bidra till att skapa en hållbar stadsutveckling genom RecoLabs testbädd, där företag och universitet får möjlighet att göra studier på det källsorterade avloppsvattnet och matavfallet från Oceanhamnen.
FN:s definition av mål 11 (pdf)
Mål 12: hållbar konsumtion och produktion
Mål 12 handlar om att säkerställa strukturer som bidrar till en mer hållbar konsumtion och produktion.
- NSR skapar medvetenhet kring minskade avfallsmängder och sortering genom att utbilda, ge råd och samarbeta.
- NSR inspirerar och ger råd om hållbar konsumtion.
- Genom Återbruket och Återbygget ser NSR till att möbler, prylar och byggmaterial kan leva vidare och gör att vi sparar vi resurser för en hållbar framtid.
FN:s definition av mål 12 (pdf)
Mål 13: Bekämpa klimatförändringarna
Mål 13 i handlar om att bekämpa klimatförändringarna genom att snabbt minska utsläpp, stärka motståndskraften och integrera klimatåtgärder i politik och planering. Det globala arbetet för att uppnå mål 13 förtydligas ytterligare i Klimatkonventionen och Parisavtalet.
- NSR arbetar aktivt med att ta hand om utsläpp (metangas) från deponin samt att se till att minska utsläpp från komposteringen av trädgårdsavfall.
- NSR:s biokolsanläggning använder ris och grenar från stadens parker och invånarnas trädgårdar för att skapa ett lokalt kretslopp, där kol binds in och återförs till jorden.
- Genom återkommande kommunikationsinsatser sprider NSR kunskap om hur man kan minska sin klimatpåverkan, både till våra kunder men även till elever i årkurs 8 och 9.
- NSR arbetar för att minska mängden restavfall, så att mer avfall går till materialåtervinning istället för förbränning, bland annat genom smart avfallsrådgivning för fastighetsägare.
- NSR använder sig av hållbara och fossilfria transporter.
- Genom att skapa ett kompetenscenter för kompostering i Östersjöområdet ska NSR bland annat bidra till minskade utsläpp av växthusgaser från komposteringsprocesserna.
FN:s definition av mål 13 (pdf)
Mål 14: hav och marina resurser
Mål 14 handlar om att bevara och använda världens hav, sjöar och marina resurser på ett hållbart sätt.
- NSR medverkar i att ta fram åtgärder för att skapa renare ytvatten från deponin, vilket i sin tur kan minska övergödning av södra Östersjön.
- NSR bidrar till att skydda Östersjön genom att testa tekniker för rening av skadlig ämnen från lakvatten.