Gå direkt till innehåll
NSR AB
Sök

Rensa på rätt sätt

Här får du tips på hur du kan spara pengar och miljö när du ska flytta, röja eller rensa ut och hur du får prylar och pengar att räcka längre.

Förnya


Använd dina saker på ett nytt sätt och ge dem ett andra liv. Var kreativ! Syltburken kan bli förvaring till småprylarna, uttjänta akvariet ett växthus, äppellådan en hylla i badrummet och konservburken ett pennställ eller en ljusstake. Du slipper köpa nytt och gör en fin miljöinsats – utan någon större arbetsinsats.

Få inspiration på vår återbruksportal

Laga


Genom att laga och fixa det som är trasigt eller i behov av omvårdnad, förlänger du livet på dina prylar och sparar en hel del pengar! Inte händig? Fråga en vän eller anlita en hantverkare/reparatör. Det blir oftast ändå billigare än att köpa nytt.

Reparera mera – tips

Förvandla


Med ”up-cycling” förvandlar du gammalt till nytt med små medel. Byt tyg på lampskärmen, måla om byrån, tapetsera skåpet eller skapa något unikt med delar från olika  saker. Låt fantasin flöda eller kolla hur andra gör. På nätet finns fullt av tips och inspiration!

Tips och inspiration på Pinterest

Sälj

En pryl som du har tröttnat på, kan vara en skatt för andra. Här finns det pengar att tjäna! Så hittar du köpare:

  • annonsera på en säljsajt
  • sätt upp lappar
  • var med på/ordna en loppis
  • berätta via sociala medier
  • vid flytt, fråga nästa hyresgäst
  • sälj via en second hand-butik
  • anlita ett auktionshus
  • kontakta uppköpare av dödsbon/ hela hem

Bästa tipsen för att sälja begagnade kläder

Byt, dela och låna


Att byta grejor med varandra blir allt vanligare och är ett fantastiskt sätt att förnya garderoben eller hemmet på utan att det kostar en krona! ”Ge en, få en” brukar vara principen. Håll utkik efter bytar-aktiviteter på din hemort, ordna en ”bytis” själv eller byt saker med en kompis eller granne! Kanske fixar ni en klädbytarhörna på jobbet eller en bokbytarhylla i bostadsrättsföreningen? Eller varför inte en hustömmarfest när du ska flytta, där vänner och bekanta bjuds in på lite mingel och får ta med sig saker som inte ska med i flytten.

Tips på hur du delar, lånar och byter

Skänk


Sprid kärlek och omtanke genom att skänka avlagda leksaker, kläder, böcker eller möbler! Hjälporganisationer tar gärna emot, liksom många föreningar i samband med  loppisar. Allt som är helt och rent brukar vara varmt välkommet.

Tänk på det här när du skänker kläder och textiler

Returnera


För elektronikvaror finns ett producentansvar som gör att du kan lämna uttjänta produkter till elbutiken. På så vis tas värdefullt material (som aluminium och guld) och skadliga ämnen (som bly och kvicksilver) om hand på ett bra vis. Elavfall som är mindre än 25 cm, till exempel mobiltelefoner eller hörlurar,  kan lämnas i valfri elbutik. För större varor gäller oftast ”en mot en”, det vill säga när du köper en ny kan du lämna in en gammal. Visste du att även IKEA köper tillbaka och säljer vidare begagnade IKEA-möbler i sina cirkulärbutiker?

Det här gäller för elprylar

Lämna till NSR


Är inget av ovanstående möjligt? Då är du välkommen till NSR :s återvinningscentraler! På Återbruket kan du ställa saker, möbler och hemtextilier som är i hyfsat skick, så tas de om hand och kommer till glädje för andra. På Återbygget kan du både ge och ta av begagnat byggmaterial som tillexempel tegel, takpannor, kakel och klilnkers. Övrigt återvinner du genom att lägga i rätt container på återvinningscentralen – fråga oss gärna om råd, så hjälper vi dig!

Öppettider för återvinningscentralerna

Kontakta oss

Växel: 042-400 13 00
Kundservice: 042-400 13 40
E-post: kundservice@nsr.se

Kundservice öppettider

Måndag-onsdag 08.15-16.15
Torsdag 08.15-15.00
Fredag 08.15-16.15
Lunchstängt 12.00-12.30

E-tjänster

Samtliga e-tjänster och blanketter
Anmäl dig till våra digitala utskick

Postadress

NSR AB
251 89 Helsingborg

Besöksadress

Hjortshögsvägen 1
254 64 Helsingborg
Hitta till oss

Organisationsnummer

556217-4580

Snabblänkar