Vågen i Höganäs är stängd

Läs mer
Gå direkt till innehåll
NSR AB
Sök

Elektronikavfall

Allt avfall som har sladd eller drivs med batteri räknas som elektronikavfall. Det är viktigt att du lämnar in det på ett godkänt insamlingsställe.

Elektroniska produkter innehåller både ovanliga metaller och ämnen som kan vara farliga för din hälsa och för miljön om de hanteras på fel sätt. Därför ska du alltid lämna trasig elektronik som inte går att laga till ett godkänt insamlingsställe. Det är till och med lag på att det ska sorteras ut.

Hur vet jag vad som är elektronikavfall?


En enkel regel är att allt som kan lysa, låta, har en sladd eller går på batteri är elektronik och ska hanteras som elektronikavfall när det slängs.

All elektronik som säljs i Sverige måste vara märkt med en överkryssad soptunna. På små elektronikprodukter kan symbolen finnas på förpackningen istället.

Här kan du lämna ditt elektronikavfall

  • I alla större elektronikbutiker – för privatpersoner
  • På NSR:s återvinningsanläggningar – för företag och verksamheter
  • På NSR:s återvinningscentraler – för privatpersoner
  • I Samlaren – bara för småelektronik och privatpersoner
  • I miljöbodarna – bara för småelektronik och privatpersoner

Lär dig mer om elavfall

kunskapsrummet.com hittar du fakta och statistik om insamlingen av elavfall och batterier. Sidan är framtagen av El-Kretsen, som är ett icke-vinstdrivande företag skapat av branschorganisationer för elektronik- och batteriproducenter i Sverige. Där hittar du även artiklar som har koppling till hållbarhet och utveckling samt material för skolor.

Regler för dig som är  företagare

Elektronikavfall räknas som farligt avfall. För dig som bedriver verksamhet och själv vill transportera elektronikavfall och annat farligt avfall som uppstår i den egna verksamheten gäller följande regler:

  • Transporterar du mindre än 100 kilo eller 100 liter farligt avfall inklusive elektronikavfall per kalenderår krävs att du gör en anmälan till Länsstyrelsen.
  • Transporterar du mer än 100 kilo eller 100 liter farligt avfall inklusive elektronikavfall per kalenderår, eller om du transporterar yrkesmässigt åt andra krävs tillstånd från Länsstyrelsen.
  • OBS! Tillstånd krävs alltid vid transport av cyanid, kadmium och PCB oavsett mängd.

Läs mer om vilka regler som gäller för dig som företagare vid transport av farligt avfall i Avfallsförordningen (2020:614)

REP-avdrag

Vet du om att du kan få avdrag på arbetskostnaden om du reparerar vitvaror som kyl, frys, ugn och liknande i hemmet? REP-avdraget är ett utökat RUT-avdrag.

Läs mer hos Skatteverket.

Lämna elektronikavfall i butik

Butiker med en försäljningsyta för elektronik som är större än 400 m2 är skyldiga att ta emot smått elavfall (max 25 cm) från privatpersoner.

Detta gäller oavsett mängd och oavsett om man köper några elprodukter eller inte.

Du har också rätt att när du köper större produkter kunna lämna in en motsvarande produkt. Så köper du en frys så kan du samtidigt lämna in din gamla trasiga frys.

Kontakta oss

Växel: 042-400 13 00
Kundservice: 042-400 13 40
E-post: kundservice@nsr.se

Telefontider

Måndag-onsdag 08.15-16.15
Torsdag 08.15-15.00
Fredag 08.15-16.15
Lunchstängt 12.00-12.30

E-tjänster

Samtliga e-tjänster och blanketter
Anmäl dig till våra digitala utskick

Om NSR

Postadress
NSR AB
251 89 Helsingborg

Besöksadress
Hjortshögsvägen 1
254 64 Helsingborg
Hitta till oss

Organisationsnummer
556217-4580

Fakturera NSR
Jobba hos oss
Boka studiebesök

Snabblänkar