Papper petar plast
Under 2026 utgår de gröna biopåsarna för matavfall och istället får Kullaborna papperspåsar. Läs mer om hur, när och varför.
Från den 1 januari 2027 får hushållen i Höganäs kommun inte längre använda biopåsar till sitt matavfall. Utfasningen kommer att ske successivt fram till dess – när vårt lager av biopåsar tar slut får du papperspåsar istället. Vi beräknar att det blir under första halvåret 2026.
Varför byter vi påsar?
Biopåsarna ställer till problem i NSR:s anläggning där vi återvinner matavfallet till biogas och biogödsel. Påsarna bryts inte ner under rötningen, utan måste sorteras bort innan. Under denna process kan de orsaka driftsstopp som gör att vi inte kan återvinna matavfallet.
Om biopåsar följer med in i anläggningen får vi plastpartiklar i biogödseln som sen ska ut på åkrarna där ny mat odlas. Och det vill vi ju inte ha!
Övriga fem kommuner i NSR-regionen (bl a Helsingborg, Ängelholm och Bjuv) använder enbart papperspåsar sen länge.
Fördelar med papperspåsen
Några fördelar med NSR:s matavfallspåse av papper:
- Bryts ner under rötningsprocessen.
- Består av 100 procent svensk förnyelsebar råvara.
- Inget bäst-före-datum.
- Lägre klimatpåverkan än biopåsen (Källa: IVL Svenska miljöinstitutet).
Dessutom hör inte plast – oavsett typ – ihop med matavfall.
Byta redan nu
Du får gärna gå över till papperspåsar redan nu. Du kan hämta en kostnadsfri bunt på återvinningscentralen eller hos Höganäs servicecenter.
Bor du i villa kan du flagga med en matavfallspåse av papper för att få en ny bunt. Om du inte har en papperspåse kan du skriva en lapp och klämma fast på ditt matavfallskärl.
Bor du i flerbostadshus får du matavfallspåsar via din fastighetsägare, men du kan redan nu hämta papperspåsar enligt ovan.
Matavfall – så funkar det
Här finns mer info om vad som räknas som matavfall och hur du ska sortera det. Du får dessutom tips för en smidig användning av papperspåsen. Se också filmen om hur du ska vika papperspåsen för optimal funktion.
Frågor och svar om matavfallspåsar i Höganäs
Matavfall återvinns till biogas och biogödsel genom rötning. NSR:s matavfallspåsar av papper bryts ner i rötningsanläggningen och det bidrar till att vi kan återvinna mer matavfall.
Biopåsarna däremot bryts inte ner under rötning, utan måste sorteras bort innan. Under denna process orsakar de driftsstopp som gör att vi inte kan återvinna matavfallet. Om biopåsar följer med in i anläggningen får vi plastpartiklar i biogödseln som sen ska ut på åkrarna där ny mat odlas. Och det vill vi ju inte ha.
Nja – det har fungerat, men med återkommande driftsstopp som följd. Det har i sin tur lett till att vi inte har kunnat återvinna visst matavfall, utan det har fått skickas till förbränning. Situationen i anläggningen har varit ohållbar en längre tid och nu är det dags att åtgärda.
NSR rötar matavfallet för att ta tillvara både energi och näring. Komposterbara påsar (biologiskt nedbrytbara) bryts enbart ner under särskilda förhållanden som bland annat inkluderar syre och en viss temperatur. Dessa förhållanden finns inte i en rötningsanläggning som är syrefri och håller en lägre temperatur.
Olika rötningsanläggningar fungerar olika. Så vitt vi vet är det bara ett par anläggningar i Sverige som kan ta emot biopåsar. Allt matavfall i NSR-regionen behandlas i vår anläggning på Filborna i Helsingborg.
I NSR-regionen använder hushållen i våra fem andra kommuner (bl a Helsingborg, Ängelholm och Bjuv) enbart papperspåsar sen länge.
Bytet till biopåsar genomfördes innan NSR tog över renhållningsansvaret för Höganäs kommun.
Från den 1 januari 2027 får hushållen i Höganäs kommun inte längre använda biopåsar. Utfasningen sker successivt fram till dess – när NSR:s lager av biopåsar tar slut (under första halvåret 2026) får du papperspåsar istället.
Bor du i villa (småhus) får du papperspåsar i samband med att vi 2026 byter ut ditt/dina kärl till fyrfackskärl. Bor du i lägenhet (flerbostadshus) får du papperspåsar via din fastighetsägare när denne har fått en leverans.
Det är inte tillåtet att köpa andra biopåsar och använda dem istället. Det är omöjligt för våra chaufförer att veta om andra påsar uppfyller de krav vi haft på våra egna biopåsar.
Ja, du får gärna gå över till papperspåsar redan nu. Du kan hämta en kostnadsfri bunt på återvinningscentralen eller hos Höganäs servicecenter. Bor du i villa kan du flagga med en papperspåse på ditt kärl för att få en ny bunt eller skriva en lapp och klämma fast den på ditt matavfallskärl. Bor du i flerbostadshus får du matavfallspåsar via din fastighetsägare, men du kan redan nu hämta papperspåsar enligt ovan.
Papperspåsen andas vilket gör att vätska och fukt avdunstar. Det ger mindre lukt och lägre vikt. NSR:s papperspåse är gjord av våtstarkt, vattenavvisande svenskt kraftpapper som ska släppa igenom vätska i form av ånga.
För att matavfallspåsen inte ska läcka eller bli för blöt använder du den kostnadsfria påshållare som NSR erbjuder. Den är utformad så att luft kan cirkulera runt påsen och transportera bort fukt. Papperspåsen fungerar med samma påshållare som du fått till biopåsen. Om du inte har en påshållare kan du hämta på din återvinningscentral. Om du bor i lägenhet kan du även kontakta din fastighetsägare.
Nej. Du ska i första hand använda NSR:s matavfallspåsar som ingår i abonnemanget för dig som bor i småhus eller flerbostadshus.
Om dina matavfallspåsar tar slut går det bra att tillfälligt använda en papperspåse av motsvarande kvalitet (t ex en frukt- och gröntpåse från mataffären). Då är det viktigt att påsen enbart består av papper – det får inte finnas någon plast eller bioplast i påsen, till exempel i form av ett ”fönster”.
Vi har inte hittat något annat material än papper som fungerar i vår anläggning. Därför är det papperspåsar som gäller från den 1 januari 2027.
Använd påshållare och låt blött matavfall rinna av innan du slänger det. Här finns fler tips för en smidig användning av papperspåsen.
Från den 1 januari 2027 räknas det som felsortering. Det kan leda till extra avgifter eller att ditt kärl inte blir tömt.
Det är obligatoriskt för alla hushåll i landet att sortera ut sitt matavfall från annat avfall. Detta enligt lag som trädde ikraft den 1 januari 2024.
Det är upp till NSR att besluta om insamlingssystem, inklusive vilken påse som hushållen ska använda för att det ska fungera i vår anläggning.
Nej, efter bytet är biopåsar överhuvudtaget inte tillåtna i matavfallskärlet. Från den 1 januari 2027 räknas de som felsortering, vilket kan medföra extra avgifter eller att ditt kärl inte blir tömt.
Med värmen kommer ibland flugor och larver i matavfallet. De är inte farliga, men kan upplevas som obehagliga. För att minska risken kan du prova att ställa kärlet i skuggan, tvätta det mellan tömningar, låta blött matavfall rinna av innan du lägger det i påsen och använda påshållare.
Nej, visserligen går det generellt åt något fler papperspåsar, men varje biopåse kostar mer (både i pengar och för miljön). Kostnader för driftsstopp och förbränning av biopåsar tillkommer också.
Vi kommer att se över vilka påsar vi ska erbjuda restauranger och storkök. När vi har utrett vilken åtgärd som skulle ha störst positivt effekt för driften i vår anläggning, så är det att byta ut påsarna hos hushållen i Höganäs kommun. De står för den största andelen biopåsar och därför börjar vi i den änden.
Matavfall blir till biogas och biogödsel
Det matavfall som du sorterar ut blir till näring i form av biogödsel och till energi i form av biogas som bilar och bussar kan köra på.
Matavfall – hur funkar det?
Här får du veta vad som räknas som matavfall och hur du ska sortera det. Tänk på att du inte kan lämna matavfall på ÅVC.