Från och med april har våra fakturor ett nytt utseende.

Läs mer
Gå direkt till innehåll
NSR AB
Sök

Äntligen fyrfack!

Du som bor i villa i Höganäs kommun kommer få nya sopkärl för sortering av matavfall, restavfall, tidningar och förpackningar. Här får du veta mer om hur, när och varför vi inför fyrfackssystemet.

Fyrfacksystemet innebär att du som bor i villa eller fritidshus har två kärl som båda är indelade i fyra fack. I de sammanlagt åtta facken ska du sortera:

  • matavfall
  • restavfall
  • tidningar
  • förpackningar av papper
  • förpackningar av plast
  • förpackningar av metall
  • förpackningar av färgat glas
  • förpackningar av ofärgat glas

Varför fyrfackskärl i Höganäs?

Att vi inför fyrfackskärl i Höganäs kommun beror på nya lagkrav. Regeringen har beslutat att det ska vara obligatoriskt att sortera ut sitt matavfall och att olika förpackningar måste sorteras separat (glas och metall får inte blandas). Kärlen behöver anpassas till detta.

Fördelar med fyrfackssystemet

Fyrfackssystemet har flera fördelar – bland annat innebär det två kärl istället för tre och så försvinner plastsäcken. Dessutom blir det mindre trafik eftersom sopbilen behöver köra färre gånger.

När införs det?

Planen är att införa fyrfackssystemet i Höganäs kommun under 2026. NSR sköter bytet av kärl och du får mer information i god tid innan. Har du byggplaner så tänk på att fyrfackskärlen har andra mått än dina nuvarande kärl.

Frågor och svar om fyrfack i Höganäs

Nya lagkrav på fastighetsnära insamling av förpackningsavfall och utsortering av matavfall gör att insamlingssystemet måste anpassas. Lagkraven innebär bland annat att glas och metall inte får blandas och att det blir obligatoriskt att sortera ut sitt matavfall. Syftet med den nya lagstiftningen är att öka återvinningen i Sverige.

Ja, NSR var tidigt ute med fyrfackssystemet som infördes i Helsingborg redan i början på 2000-talet och därefter även i Båstad, Bjuv, Åstorp och Ängelholm. Ett antal andra kommuner i landet har också fyrfackssystem idag och ännu fler följer efter nu när ny lagstiftning medför krav på fastighetsnära insamling av förpackningsavfall senast den 1 januari 2027.

Miljönyttan är att källsorteringsgraden ökar genom att fler förpackningar sorteras ut från restavfallet. Fastighetsnära insamling av förpackningsavfall ger även minskade transporter eftersom avfallet åker kollektivt (istället för att var och en kör till återvinningsstationen med sitt avfall). Fyrfacksystemet leder dessutom till minskad trafik eftersom sopbilen behöver köra färre gånger när det bara är 2 kärl som ska tömmas, istället för 3 kärl som kullaborna har idag.

Planen är att införa fyrfackssystemet under 2026. Vi jobbar aktivt med projektet, men påverkas också av vår omvärld med långa leveranstider på kärl och sopbilar eftersom många kommuner i landet ska gå över till fyrfackssystemet nu. NSR sköter bytet av kärl och du får mer information i god tid innan om hur det går till.

Ja, alla som har ett abonnemang för villahushåll (permanent- eller fritidsboende) i Höganäs kommun får fyrfackskärl.

Matavfall, restavfall och tidningar samt förpackningar av papper, plast, metall, färgat glas och ofärgat glas. Mer info om vad du ska slänga i vilket kärl kommer i god tid innan bytet sker.

Ja, enligt lag ska du sortera ditt avfall för återvinning och senast den 1 januari 2027 ska alla hushåll i landet ha fastighetsnära insamling av förpackningsavfall (dvs kärl i anslutning till hemmet).

Ja, det är obligatoriskt för alla hushåll i landet att sortera ut sitt matavfall för återvinning. Detta enligt lag som trädde ikraft den 1 januari 2024. Naturvårdsverket har tillfälligt beviljat NSR dispens från detta krav för villahushåll i Höganäs kommun. Om du istället vill kompostera ditt matavfall måste du anmäla det till kommunens miljöavdelning.

Om du har full sortering idag med 3 kärl och plastsäck så tar 2 fyrfackskärl mindre plats. Ett fyrfackskärl är ca 80 x 80 cm. Räkna med att du behöver en hårdgjord yta på 1×2 m till 2 fyrfackskärl.

Har du inte plats på din tomt för 2 fyrfackskärl – kontakta NSR:s avfallsrådgivare som kostnadsfritt hjälper dig att hitta den bästa lösningen.

Trädgårdskärlet ingår inte i bytet. Har du trädgårdskärl så tänk på att räkna med plats till detta kärl också.

Utgångspunkten är att bytet inte ska påverka taxan, men kostnaden kan påverkas av olika faktorer i vår omvärld.

Fyrfackskärl

Fyrfackskärl är det vanligaste och billigaste sättet för dig att bli av med restavfall, matavfall, förpackningar och tidningar. Här får du tips och mer information.

Boka en avfallsrådgivare

Våra experter guidar dig kostnadsfritt i frågor kring avfallsminimering, återbruk, avfallssortering, planering och förbättring av avfallsutrymme, fettavskiljare och mycket mer.

Kontakta oss

Växel: 042-400 13 00
Kundservice: 042-400 13 40
E-post: kundservice@nsr.se

Kundservice öppettider

Måndag-onsdag 08.15-16.15
Torsdag 08.15-15.00
Fredag 08.15-16.15
Lunchstängt 12.00-12.30

E-tjänster

Samtliga e-tjänster och blanketter
Anmäl dig till våra digitala utskick

Postadress

NSR AB
251 89 Helsingborg

Besöksadress

Hjortshögsvägen 1
254 64 Helsingborg
Hitta till oss

Organisationsnummer

556217-4580

Snabblänkar