Från och med april har våra fakturor ett nytt utseende.

Läs mer
Gå direkt till innehåll
NSR AB
Sök

Fakta om plast

Lär dig mer om plast, skillnaden mellan fossilbaserad och biobaserad plast och när användningen av plast kan ge fördelar.

Plast består huvudsakligen av en eller flera polymerer. En ploymer är en stor molekyl som består av många små molekyler. Genom att använda olika typer av tillsatser till polymererna kan man sen få fram många olika typer av plast med olika egenskaper och användningsområden. Plast är alltså egentligen ett samlingsnamn för flera olika material. Därför behöver olika plaster hanteras på olika sätt vid återvinning.

Tillverkas oftast av fossil råvara

Fossilbaserad plast är plast som är tillverkad av råvara från olja eller naturgas. Nästan 99 procent av all plast är i dagsläget fossilbaserad. När man förbränner fossilbaserad plast frigörs bland annat växthusgasen koldioxid, vilken påverkar vårt klimat. När du återvinner plast bidrar du till att minska mängden plastförpackningar som går till förbränning.

Plast är ett användbart material

Plast är ett material som har flera fördelar. Den är överslägsen när det gäller användning inom vården och för distribution av vatten, avlopp, energi, el, tele och data via plaströr. Även om själva plasten i sig har en negativ miljö- och klimatpåverkan kan den samtidigt hjälpa oss att minska klimatpåverkan på andra sätt. Exempel:

  • Förpackningar av plast för livsmedel ger bättre hygien och längre hållbarhet, vilket kan minska matsvinnet.
  • Plast i bilar och flygplan kan göra dem lättare. Det gör att mindre bränsle används och ger minskade bränsleusläpp.

Vad menas med biobaserad plast?

Biobaserad plast, också kallat förnybar plast, är plast som är tillverkad av molekyler från växter och träd. Det kan till exempel vara cellulosa från träd, majs eller sockerrör.  Vissa är biologiskt nedbrytbara eller komposterbara, andra är det inte.

Enbart cirka 1 % av alla plastprodukter i Europa är tillverkade av biobaserad plast. På samma sätt som den fossila plasten kan den biobaserade plastens egenskaper styras med hjälp av tillsatser och kemikalier.

Återvinningsbar plast

En plast som är återvinningsbar kan bearbetas industriellt för att bli nya, användbara produkter. Det finns olika sätt för återvinning av plast, mekanisk återvinning är den vanligaste återvinningsformen. Läs mer om plaståtervinning

Plastbanta ditt hem

Här får du som vill plastbanta ditt hem tips på vad du kan göra. Men släng inte fungerande saker, utan byt ut dem när de går sönder.

Kontakta oss

Växel: 042-400 13 00
Kundservice: 042-400 13 40
E-post: kundservice@nsr.se

Kundservice öppettider

Måndag-onsdag 08.15-16.15
Torsdag 08.15-15.00
Fredag 08.15-16.15
Lunchstängt 12.00-12.30

E-tjänster

Samtliga e-tjänster och blanketter
Anmäl dig till våra digitala utskick

Postadress

NSR AB
251 89 Helsingborg

Besöksadress

Hjortshögsvägen 1
254 64 Helsingborg
Hitta till oss

Organisationsnummer

556217-4580

Snabblänkar