Återvinning av plast
Här får du veta mer om plast och återvinning av plastförpackningar. Och tänk på att varje förpackning som går till återvinning räknas!
Fastighetsnära insamling
NSR och våra ägarkommuner var tidigt ute med att erbjuda fastighetsnära insamling av plastförpackningar redan i början på 2000-talet. Fastighetsnära insamling innebär att du som invånare lämnar förpackningar till återvinning i direkt anslutning till ditt boende.
De olika kommunerna har dock infört fastighetsnära insamling vid lite olika tidpunkter och därför skiljer sig insamlingssystemen åt. Några kommuner har till exempel separat insamling av mjukplastförpackningar.
Vi jobbar för att insamlingssystemen i framtiden ska vara så lika som möjligt. Oavsett hur dina plastförpackningar samlas in så transporteras de till vår anläggning i Helsingborg innan de skickas vidare till återvinning.
Hög utsortering av plastförpackningar
Genom att NSR tidigt erbjudit våra kunder fastighetsnära insamling av plastförpackningar har vi en högre utsortering av plastförpackningar än många andra kommuner i Sverige. Plastförpackningar som samlas in fastighetsnära är dessutom ett avfall av högre kvalitet, vilket gör att en större andel kan återvinnas. Från 2024 blir det standard i hela Sverige att erbjuda fastighetsnära insamling av förpackningar. Vi på NSR är stolta över att ha varit med och lett denna utveckling och här har du som invånare i regionen också bidragit.
Återvinning av plastförpackningar
Alla plastförpackningar som NSR samlar in i regionen lämnas vidare till producentansvarsorganisationer. På deras hemsidor kan du läsa mer om vad som händer med plasten i nästa steg:
Producentansvar för dina förpackningar – TMR
Mot framtidens producentansvar – NPA
Återvinning av plastföremål från NSR:s återvinningscentraler
Plast som inte är förpackningar, utan sorteras i containern för Plastmöbler på våra återvinningscentraler, skickas till företaget Van Werven Plastic Recycling. De bearbetar årligen 150 miljoner kilo hårda plastmaterial, till exempel trädgårdsmöbler, lådor och rörledningar som samlats in, och ser till att det blir nytt råmaterial.
Så mycket plast samlar vi in i NSR-regionen och skickar vidare till återvinning (2023):
- Plastförpackningar: 3 240 ton
- Hårdplast (ej förpackningar) från våra återvinningscentraler: 569 ton
Varför återvinns så lite plast?
Nationell statistik över hur mycket plast som återvinns till nytt material i Sverige visar en så låg siffra som 10 procent (Källa: SVT 2023). Uppgiften omfattar dock all plast som slängs, inte bara plastförpackningar som är den sorts plast vi sorterar ut hemma.
Men inte heller alla plastförpackningar återvinns idag till nytt material. En av anledningarna är att många plastförpackningar tyvärr hamnar i restavfallet. Varje nordvästskåning slänger i snitt 25 kilo plast i restavfallet per år.
Det finns också andra utmaningar, bland annat:
- Den sortering som sker med optiska läsare kan inte läsa av svarta förpackningar och därför kan dessa inte sorteras efter plasttyp.
- Plast som består av flera olika sorters plast (som inte går att separera) kan inte heller sorteras efter plasttyp.
- Inom plastindustrin finns inte en tillräckligt stor efterfrågan på återvunna plastsorter.
Varför ska vi sortera ut plastförpackningar?
Trots att plast ibland är svårt att återvinna, är det viktigt att vi fortsätter att sortera ut alla plastförpackningar. Varje förpackning räknas! Ju mer vi sorterar, desto mer av respektive material finns att tillgå och det kan skapa en större efterfrågan. I framtiden kommer det också bli högre krav på att nya produkter ska innehålla en viss mängd återvunnet material.
Har du svårt att avgöra hur du ska sortera din plastprodukt?
Ibland är det klurigt att avgöra hur en plastförpackning eller produkt ska sorteras. Då kan du prova att söka i vår sorteringsguide!
Rätt plast på rätt plats
Plast är ett värdefullt material med många bra egenskaper. Men plast görs oftast av olja så ju fler gånger vi kan återanvända plasten desto bättre. Så här sorterar du rätt.