Gå direkt till innehåll
NSR AB
Sök

Läkemedel

Det är viktigt att läkemedel och mediciner hamnar på rätt ställe när de ska slängas, för om de hamnar i naturen kan de ställa till med mycket bekymmer.

Överblivna läkemedel som kastas i restavfallet, matavfallet, spolas ner i toaletten eller hälls ut i handfat kan orsaka stor skada på miljön. Tyvärr kan inte dagens reningsverk rena vattnet från våra avlopp så bra att det inte blir några rester från läkemedel kvar. Det innebär att när vattnet från reningsverk släpps ut hamnar läkemedelsrester i våra sjöar och hav och påverkar fiskar och djur som lever där.

Privatpersoner ska lämna läkemedel på ett apotek

Du kan inte lämna läkemedel och mediciner på återvinningscentralen. Dessa ska istället lämnas på ett apotek. Alla apotek i hela Sverige har en skyldighet att ta emot överblivna läkemedel från privatpersoner. Stoppa därför gamla tabletter och andra mediciner i en genomskinlig påse och lämna på ditt närmsta apotek. Alla apotek har även genomskinliga specialpåsar för att samla in läkemedel i. På många apotek på nätet kan du beställa en sådan påse inklusive gratis svarsporto kostnadsfritt.

För cytostatika (cancermedicin) finns särskilda regler; “normala mängder” kan lämnas till apotek men du kan också lämna cytostatika i tablettform som farligt avfall på återvinningscentralen.

Detta kan du lämna hos apoteken:

  • Tabletter och kapslar
  • Flytande läkemedel i flaska
  • Salvtuber och astmainhalator
  • Läkemedelsplåster och p-ringar (även förbrukade)
  • Medicinska mjällschampon och medicinsk nagellack
  • Sprutor med synliga rester av läkemedel (utan kanyl). Privatpersoner kan få tag på kanylburkar och safeclips på Apoteket för säker förvaring av använda sprutor och kanyler. Dessa lämnar du sedan in på närmaste Apotek.

Detta kan du INTE lämna hos apoteken:

  • Kvicksilvertermometer – lämnas som farligt avfall på ÅVC

Företag och verksamheter kan teckna abonnemang för riskavfall

Riskavfall är farligt avfall från verksamheter inom sjukvård, hälsovård, skönhetsbranschen och veterinärverksamhet till exempel nålar och kanyler som varit i kontakt med blod, amalgamavfall, blyfolie och läkemedelsavfall.

Företag och verksamheter kan teckna abonnemang för hämtning av riskavfall med godkänd entreprenör som har tillstånd att köra farligt avfall. Kontakta Ohlssons på order@ohlssons.se eller via telefon 010-45 00 200.

Exempel på farligt avfall

Här får du reda på vad som räknas som farligt avfall, hur du känner igen det och vad du kan lämna hos din återvinningscentral eller anläggning.

Olika typer av avfall

Här kan du lära dig mer om olika typer av avfall och vad som händer med det efter att det har hamnat hos oss.

Kontakta oss

Växel: 042-400 13 00
Kundservice: 042-400 13 40
E-post: kundservice@nsr.se

Telefontider

Måndag-onsdag 08.15-16.15
Torsdag 08.15-15.00
Fredag 08.15-16.15
Lunchstängt 12.00-12.30

E-tjänster

Samtliga e-tjänster och blanketter
Anmäl dig till våra digitala utskick

Om NSR

Postadress
NSR AB
251 89 Helsingborg

Besöksadress
Hjortshögsvägen 1
254 64 Helsingborg
Hitta till oss

Organisationsnummer
556217-4580

Fakturera NSR
Jobba hos oss
Boka studiebesök

Snabblänkar