Matavfall – hur funkar det?
Här får du veta vad som räknas som matavfall och hur du ska sortera det. Tänk på att du inte kan lämna matavfall på ÅVC.
Från den 1 januari 2024 blir det obligatoriskt för alla i landet att sortera ut sitt matavfall. I NSR-regionen berör det endast Höganäs kommun där det hittills varit frivilligt att sortera ut matavfall.
Det här räknas som matavfall
Till matavfall räknas både råa och tillagade matrester av exempelvis:
- Kött
- Ost
- Pasta, ris, potatis
- Grönsaker, inklusive skal och kärnor
- Rotfrukter, inklusive skal och kärnor
- Frukt, inklusive skal och kärnor
- Bröd, kex och kakor
- Fisk och skaldjur, inklusive skal och ben
- Äggskal
- Te och kaffe
- Även mindre mängder använt hushållspapper går bra att lägga bland matavfallet
Det här får INTE läggas i matavfallet
- Förpackningar – du måste tömma ur matresterna ur förpackningen innan du lägger matresterna i matavfallspåsen. Förpackningar sorterar du alltid separat.
- Tuggummi
- Snus och fimpar
- Aska
Du får inte lämna matavfall på ÅVC
Enligt renhållningsordningen får enbart den leverantör som är utsedd av kommunen transportera mat- och restavfall. Det innebär att du inte kan lämna matavfall på återvinningscentralerna, utan enbart i ditt kärl hemma. Om du har mycket matavfall, exempelvis efter en fest, eller om din kyl och frys gått sönder, så kan du istället boka en extra tömning.
Godkända matavfallspåsar
Matavfall är en värdefull resurs. Det matavfall som NSR samlar in återvinns till biogödsel och biogas. Eftersom biogödsel sprids på våra skånska åkrar – där nya livsmedel växer – så finns det höga krav för att få det certifierat. Bland annat finns klassningar för vilka påsar som är godkända. Detta för att inte riskera att något olämpligt ämne sprids på åkrarna.
Därför ska du i första hand använda NSR:s matavfallspåsar – som du enkelt och kostnadsfritt får av oss. Om dina matavfallspåsar tar slut går det bra att använda en papperspåse av motsvarande kvalitet från mataffärernas fruktdiskar i väntan på nya matavfallspåsar. Det är viktigt att påsen endast består av papper och inte har något ”fönster”.
Frågor och svar om matavfallspåsar
Här har vi samlat svaren på de vanligaste frågorna om matavfall och matavfallspåsar.
Använd alltid en påshållare till din matavfallspåse
För att matavfallspåsen inte ska läcka eller bli för blöt är det viktigt att du använder en påshållare. Påshållaren är gjord särskilt för matavfallspåsar. Den ser till att luft kan cirkulera och transporterar bort fukt från påsen.
Du kan hämta en påshållare på din närmaste återvinningscentral eller kontakta din fastighetsägare om du bor i lägenhet.
Lägg aldrig din matavfallspåse i en vanlig plastpåse
Dels kan plastpåsen fastna i sopbilen och orsaka skador, dels så förstörs processen där matavfallet görs om till biogödsel och biogas. Om påsen läcker – lägg den istället i ytterligare en matavfallspåse.
Så sorterar du matavfall – tre viktiga steg
Steg 1
Steg 2
Steg 3
Beställ fler matavfallspåsar
Slut på matavfallspåsar? Här hittar du information om hur och var du kan få fler.
Matavfall blir till biogas och biogödsel
Lär dig mer om matavfall och hur det kan bli både biogödsel och biogas som bilar och bussar kan köra på.