Planera för en hållbar midsommar

Planera för en hållbar midsommar

Här får du tips inför ditt midsommarfirande, både när det gäller praktisk information om ändrade tömningsdagar och hur du firar din midsommar på ett lite mer hållbart sätt.

Ändrade tömningsdagar och öppettider

Blomsterkrans

  • På midsommarafton tömmer vi inga kärl. Om du har tömning i midsommarveckan kommer ditt kärl att tömmas en dag tidigare. Det gäller både kärl, mjukplastsäck och hämtning av grovavfall. Här ser du förändrade tömningsdagar för midsommar 2023.
  • Du som bor i villa eller äger ett fritidshus får information om förändringar i din mobil om du anmält dig till vår SMS-påminnelse.
  • Alla våra återvinningscentraler är stängda på midsommarafton och midsommardagen. Söndagen den 25/6 har vi öppet enligt vanligt schema igen. Här hittar du öppettider för alla våra återvinningscentraler.
  • Kundservice har stängt på midsommarafton.

Ta hand om matavfallet

Fat med räkor

Räkskal + sommarvärme brukar inte skapa trevliga lukter… Så för allas skull – se till att du tar hand om matavfallet i värmen. Ett bra tips är att lägga matavfall som räkskal och fiskrens i frysen i väntan på att NSR ska komma och samla in det.

Fler tips om hur du sommarsäkrar din sophämtning

Maximera tiden i hängmattan

Sommarläsning i hängmatta

Lägg ingen onödig tid i sommar på att fundera över hur du ska sortera grillkolen, kräftskalen, den utlästa boken eller resterna från ditt hemmaprojekt. Här får du koll på vad du ska göra med sommarens vanligaste avfall.

Så sorterar du sommarens avfall

Laga lagom

Buffémat

Att erbjuda buffé gör att gästerna själva kan välja vad och hur mycket de vill äta, vilket minskar risken för matsvinn. Om ni lagar maten själva, beräkna i förväg hur mycket mat som kommer att gå åt så att ni inte riskerar att behöva slänga mat eller ingredienser som blivit över.

Så beräknar du hur mycket mat som går åt

Gäster med rester

Smörgåsar med somriga bär på

Ha en plan för vad ni kan göra med eventuell mat som blir över. Kanske skickar ni med gästerna en doggy-bag på vägen hem? Eller serverar resterna från middagen som nattamat?  Eller satsar på en tapas-kväll eller smörrebröd under kommande dagar?

Inspiration på vad du kan göra med dina rester

Välj bort engångsartiklar

Picknickmat uppdukad med hållbara material

Engångsartiklar genererar mycket avfall, och oftast helt i onödan. Eftersom vi inte längre tar emot säckar med blandat innehåll på återvinningscentralerna är det lika bra att välja bort engångsartiklar helt och hållet. Då slipper du lägga ner tid på att sortera dem efter midsommarfestligheterna!

  • Hoppa över engångstallrikar, glas och bestick. Duka med riktigt porslin om ni ska sitta till bords, eller investera i ett bra picknick-set som du kan använda hur många gånger som helst.
  • Skippa engångsgrillen. Ta reda på i förväg var det finns allmänna grillplatser. Eller ta med kall mat på utflykten och spara grillningen till en hemmakväll.
  • Ta med dig kranvatten hemifrån istället för att köpa vatten på flaska eller burk.

Fler praktiska alternativ till engångsartiklar 

Se upp med invasiva växter

Blomsterlupin

Den blomstertid nu kommer…. Det är härligt med nyplockade blommor i midsommarstången och kransen. Men har du koll på att några av våra vanligaste växter, som blomsterlupin, räknas som en invasiv art? De kan orsaka stor skada och får därför inte läggas i trädgårdskärlet, utan ska paketeras väl och slängas i restavfallet.

Så här tar du hand om invasiva växter

Fler tips

På WWFs hemsida hittar du fler tips på hur du firar en hållbar midsommar.

Här hittar du våra tips för andra hållbara högtider

Glad midsommar önskar NSR!