Gå direkt till innehåll
NSR AB
Sök

Planera för en hållbar midsommar

Här får du tips inför ditt midsommarfirande, både när det gäller praktisk information om ändrade tömningsdagar och hur du firar din midsommar på ett lite mer hållbart sätt.

Ändrade tömningsdagar och öppettider

  • På midsommarafton tömmer vi inga kärl. Om du har tömning i midsommarveckan kommer ditt kärl att tömmas en dag tidigare. Det gäller både kärl, mjukplastsäck och hämtning av grovavfall. Här ser du förändrade tömningsdagar för midsommar 2024.
  • Du som bor i villa eller äger ett fritidshus får information om förändringar i din mobil om du anmält dig till vår SMS-påminnelse.
  • Alla våra återvinningscentraler är stängda på midsommarafton och midsommardagen. Söndagen den 23/6 har vi öppet enligt vanligt schema igen. Här hittar du öppettider för alla våra återvinningscentraler.
  • Kundservice har stängt på midsommarafton.

Ta hand om matavfallet

Räkskal + sommarvärme brukar inte skapa trevliga lukter… Så för allas skull – se till att du tar hand om matavfallet i värmen. Ett bra tips är att lägga matavfall som räkskal och fiskrens i frysen i väntan på att NSR ska komma och samla in det.

Fler tips om hur du sommarsäkrar din sophämtning

Maximera tiden i hängmattan

Lägg ingen onödig tid i sommar på att fundera över hur du ska sortera grillkolen, kräftskalen, den utlästa boken eller resterna från ditt hemmaprojekt. Här får du koll på vad du ska göra med sommarens vanligaste avfall.

Så sorterar du sommarens avfall

Laga lagom

Att erbjuda buffé gör att gästerna själva kan välja vad och hur mycket de vill äta, vilket minskar risken för matsvinn. Om ni lagar maten själva, beräkna i förväg hur mycket mat som kommer att gå åt så att ni inte riskerar att behöva slänga mat eller ingredienser som blivit över.

Så beräknar du hur mycket mat som går åt

Gäster med rester

Ha en plan för vad ni kan göra med eventuell mat som blir över. Kanske skickar ni med gästerna en doggy-bag på vägen hem? Eller serverar resterna från middagen som nattamat eller frukost?  Eller satsar på en tapas-kväll eller smörrebröd under kommande dagar?

Inspiration på vad du kan göra med dina rester

Välj bort engångsartiklar

Engångsartiklar genererar mycket avfall, och oftast helt i onödan. Eftersom vi inte längre tar emot säckar med blandat innehåll på återvinningscentralerna är det lika bra att välja bort engångsartiklar helt och hållet. Då slipper du lägga ner tid på att sortera dem efter midsommarfestligheterna!

  • Hoppa över engångstallrikar, glas och bestick. Duka med riktigt porslin om ni ska sitta till bords, eller investera i ett bra picknick-set som du kan använda hur många gånger som helst.
  • Skippa engångsgrillen. Ta reda på i förväg var det finns allmänna grillplatser. Eller ta med kall mat på utflykten och spara grillningen till en hemmakväll.
  • Ta med dig kranvatten hemifrån istället för att köpa vatten på flaska eller burk.

Fler praktiska alternativ till engångsartiklar 

Se upp med invasiva växter

Den blomstertid nu kommer…. Det är härligt med nyplockade blommor i midsommarstången och kransen. Men har du koll på att några av våra vanligaste växter, som blomsterlupin, räknas som en invasiv art? De kan orsaka stor skada och får därför inte läggas i trädgårdskärlet, utan ska paketeras väl och slängas i restavfallet.

Så här tar du hand om invasiva växter

Fler tips

På WWFs hemsida hittar du fler tips på hur du firar en hållbar midsommar.

Våra tips för andra hållbara högtider

Glad midsommar önskar NSR!

Kontakta oss

Växel: 042-400 13 00
Kundservice: 042-400 13 40
E-post: kundservice@nsr.se

Kundservice öppettider

Måndag-onsdag 08.15-16.15
Torsdag 08.15-15.00
Fredag 08.15-16.15
Lunchstängt 12.00-12.30

E-tjänster

Samtliga e-tjänster och blanketter
Anmäl dig till våra digitala utskick

Postadress

NSR AB
251 89 Helsingborg

Besöksadress

Hjortshögsvägen 1
254 64 Helsingborg
Hitta till oss

Organisationsnummer

556217-4580

Snabblänkar