Från och med april har våra fakturor ett nytt utseende.

Läs mer
Gå direkt till innehåll
NSR AB
Sök

Laga lagom

Så här kan du tänka för att inte laga för mycket och därmed riskera att behöva slänga mat eller ingredienser som blivit över på din buffé eller ditt julbord.

Beräkna hur mycket mat som går åt

Generellt brukar man räkna med att en normalstor bufféportion är ungefär 500 gram, varav 100–150 gram kött/fisk och 250 –350 gram tillbehör. Men tänk på att:

  • Ett recept som är beräknat för fyra personer räcker till ungefär 10 –12 bufféportioner.
  • Ju fler rätter du har i din buffé, desto mindre kommer att gå åt av varje.
  • Sex till åtta rätter räcker oftast på en buffé.

Här är ett genomsnittsvärde för ungefär hur mycket en vuxen person äter av olika rätter som ofta ingår på våra bufféer:

  • Kött utan ben (exempelvis julskinka): 50 g
  • Kött med ben (exempelvis revben): 100-150 g
  • Lax, kallrökt eller gravad: 50 g
  • Lax, varmrökt eller inkokt: 75 g
  • Gravlaxsås: ½ dl/30 g
  • Paté: 50 g
  • Kokt potatis: 125 g
  • Paj: 150 g
  • Grönsallad: 30 g
  • Mjukt bröd: 25 g
  • Hårt bröd: 15 g

Annat att tänka på när du ska bjuda på buffé

  • Hur hungriga är gästerna? Vilken tid på dagen serveras maten? På kvällen går det åt mer mat för då har man mer tid på sig än vid en lunch.
  • Är det kvinnor eller män eller en blandad grupp som ska äta? Män äter oftast mer än kvinnor, medan tonåringar ofta äter mer än äldre personer och barn.
  • Finns det någon favorit bland rätterna? Då kan du räkna med att det går åt mer av den.
  • Ställ fram lite mat i taget, då håller den bättre och räcker längre.
  • Använd mindre tallrikar. Då tar gästerna mindre mat per gång vilket minskar risken för att de lägger upp mer än vad de orkar äta upp.

Förvara maten rätt

  • Frys in resterna innan de blir dåliga.
  • Låt inte maten stå framme i onödan, sätt in i kylen så snart som möjligt.
  • Ha rätt temperatur i kyl och frys. Om du sänker temperaturen till 4 grader i kylen, kan maten hålla dubbelt så länge jämfört med om du har 8 grader i din kyl.
  • Ta hand om dina rester. Resterna av julskinkan kan användas i en pastasås eller i omelett.

…Och om du följt alla våra tips men ändå måste slänga något – gör det i matavfallspåsen.

Kontakta oss

Växel: 042-400 13 00
Kundservice: 042-400 13 40
E-post: kundservice@nsr.se

Kundservice öppettider

Måndag-onsdag 08.15-16.15
Torsdag 08.15-15.00
Fredag 08.15-16.15
Lunchstängt 12.00-12.30

E-tjänster

Samtliga e-tjänster och blanketter
Anmäl dig till våra digitala utskick

Postadress

NSR AB
251 89 Helsingborg

Besöksadress

Hjortshögsvägen 1
254 64 Helsingborg
Hitta till oss

Organisationsnummer

556217-4580

Snabblänkar