Från och med april har våra fakturor ett nytt utseende.

Läs mer
Gå direkt till innehåll
NSR AB
Sök

Fler nyheter på gång

Från årsskiftet kommer det även ske förändringar när det gäller flytande matfett, plastförpackningar, trädgårdsavfall och förpackningar av till exempel trä, keramik och textil.

Flytande matfett

Hushållen ska sortera ut större mängder flytande matfett (frityrfett, stekfett, matolja) och hälla i en återförslutningsbar behållare, till exempel en petflaska. Från 1 januari 2024 ska sådana behållare med matfett helst lämnas på återvinningscentralen. Så här tar du hand om mat- och stekfett.

Restauranger och storkök där det uppstår fettavfall ska ha fettunna.

Plastförpackningar

Under 2024 ändrar vi så att hushållen inte behöver separera hårda och mjuka plastförpackningar, utan kan slänga alla plastförpackningar i samma kärl. I några kommun blandar vi redan, i övriga NSR-kommuner blir detta en förändring. Mer information kommer när det närmar sig.

Övriga förpackningar

Från 1 januari 2024 får kommunerna också ansvar för att samla in övriga förpackningar av till exempel trä, textil, keramik, sten och porslin. Det finns inget krav på fastighetsnära insamling av dessa förpackningar, som förekommer mer sällan, utan de ska lämnas på återvinningscentralen.

Trädgårdsavfall

Från den 1 januari 2024 blir det obligatoriskt att sortera ut trädgårdsavfall för återvinning. Har din fastighet eller verksamhet trädgårdsavfall kan du teckna abonnemang på trädgårdskärl hos NSR eller lämna trädgårdsavfallet på återvinningscentralen.

Från den 1 januari 2024 får du inte heller slänga invasiva växter i restavfallet hemma. Invasiva växter ska istället lämnas (väl förpackade) på återvinningscentralen, kontakta personalen på plats för mer information.

Textiler

Producentansvar för textiler är på gång till 2025, liknande det producentansvar som finns för förpackningar. Målet är att öka insamlingen av textiler till återbruk och återvinning. I förslaget finns inget krav på fastighetsnära insamling av textiler. Läs mer på Naturvårdsverkets webbplats

Inget fett i avloppet

Om du häller ut matolja och fett i diskhon blir det lätt stopp i avloppet. Så här ska du ta hand om mat- och stekfett på bästa sätt.

Rätt plast på rätt plats

Plast är ett värdefullt material med många bra egenskaper. Men plast görs oftast av olja så ju fler gånger vi kan återanvända plasten desto bättre. Så här sorterar du rätt.

Kontakta oss

Växel: 042-400 13 00
Kundservice: 042-400 13 40
E-post: kundservice@nsr.se

Kundservice öppettider

Måndag-onsdag 08.15-16.15
Torsdag 08.15-15.00
Fredag 08.15-16.15
Lunchstängt 12.00-12.30

E-tjänster

Samtliga e-tjänster och blanketter
Anmäl dig till våra digitala utskick

Postadress

NSR AB
251 89 Helsingborg

Besöksadress

Hjortshögsvägen 1
254 64 Helsingborg
Hitta till oss

Organisationsnummer

556217-4580

Snabblänkar