Gå direkt till innehåll
NSR AB
Sök

Så checkar du in på återvinningscentralen

Privatpersoner kan checka in med körkort eller ÅVC-kort medan företagare enklast checkar in med kundkort. Digitalt ID-kort eller pass fungerar inte.

Privatpersoner

Privatpersoner checkar in med sitt fysiska körkort (digitalt ID-kort fungerar inte) eller med ett ÅVC-kort. Pass kan inte användas på grund av storleken.

 • Körkort
  Du som är myndig och folkbokförd i Bjuv, Båstad, Helsingborg, Höganäs, Åstorp eller Ängelholms kommun checkar in med ditt svenska körkort med streckkod eller QR-kod på återvinningscentralen. Vissa utländska körkort fungerar att checka in med, andra inte. Går det inte så får du ansöka om ÅVC-kort.
 • ÅVC-kort
  Om du inte har ett körkort eller om du inte är folkbokförd i våra ägarkommuner men har ett fritidshus med avfallsabonnemang kan du skaffa och checka in med ett ÅVC-kort. Då kan du fortfarande utnyttja de tolv kostnadsfria besöken.

Gör så här när du checkar in

 1. Kör fram till bommen.
 2. Om du bara vill lämna förpackningar och tidningar, panta burkar eller köpa jord tryck på knappen. Du behöver då inte checka in.
 3. Om du har annat avfall checka in med ditt kort.
 4. På skärmen visas hur många besök du har kvar.
 5. Har du använt alla dina fria besök? Dra ditt kort så blir du erbjuden möjlighet att betala via faktura. Du kan även betala med betalkort, tillkalla då personal.
 6. Bommen öppnas, du kan köra in och lämna ditt sorterade avfall.

Tänk på att

 • Dina 12 fria besök per år är personliga och får inte överlåtas.
 • Varje myndig person i hushållet har tolv fria besök var. Är ni två har ni alltså 24 fria besök per år.
 • Körkortet är en personlig värdehandling. Att använda någon annans körkort är ett brott (missbruk av urkund).
 • Även vårt ÅVC-kort är en personlig värdehandling.
 • Om du hjälper någon att transportera avfall och ska checka in med den personens körkort eller ÅVC-kort så måste personen vara med i bilen.

Företagare

För dig som företagare är det enklast att skaffa ett kundkort hos NSR. Du ansöker om kundkort genom att fylla i en blankett som finns på den här sidan som du sen skickar in till NSR. Vi fakturerar därefter dig för samtliga besök. Du kan också välja att betala på plats med betalkort.
Läs mer om kundkort för företag

Vanliga frågor och svar

ÅVC-kort är ett kort för privatpersoner som kan användas för att checka in på alla NSR:s återvinningscentraler om man till exempel saknar svenskt körkort.  Du ansöker om ÅVC-kort vid ditt första besök på någon av våra återvinningscentraler och får ditt kort direkt.

Om du bor i villa måste du uppge ditt kundnummer hos NSR (se din senaste faktura).

Bor du i lägenhet uppger du telefonnummer till din hyresvärd, BRF eller samfällighet.

Blankett för ansökan om ÅVC-kort

Om du är folkbokförd i någon av NSR:s ägarkommuner kan du checka in med svenskt körkort med streckkod eller QR-kod. Pass kan inte användas på grund av storleken. Har du inget körkort kan du ansöka om ett ÅVC-kort.

Om du inte är folkbokförd i någon av NSR:s ägarkommuner men äger en fastighet i någon av kommunerna kan du enbart checka in med ÅVC-kort.

Ja det kan du, om du har med dig och har fyllt i vår blankett för ansökan om ÅVC-kort. Vid kortautomaten kan du trycka på en knapp för att kontakta personalen.

Det kostar inget, men tappar du bort ditt kort får du betala 250 kr i administrativ avgift för ett nytt kort.

Vissa utländska körkort går. Går det inte så får du ansöka om ÅVC-kort vid ditt första besök på någon av våra återvinningscentraler. Tryck på knapp ”Kontakta Personal” på kortläsaren vid bommen. Du får ett ÅVC-kort direkt på plats, ta med ditt kundnummer hos NSR.

Har du inget körkort kan du ansöka om ÅVC-kort. Alla över 18 år som är folkbokförda eller har ett villabonnemang/fritidsabonnemang i Bjuv, Båstad, Åstorp, Ängelholm, Höganäs eller Helsingborg är berättigade till ett ÅVC-kort.

Om du har skyddad identitet kan du använda dig av ett ÅVC-kort när du checkar in på din återvinningscentral. Använd då blanketten “Ansökan om ÅVC-kort skyddat ID” när du ansöker om kortet.

Nej, kortet hämtas ut personligen på en av NSR:s återvinningscentraler. Glöm inte att ta med giltig id-handling och en ifylld blankett för ansökan om ÅVC-kort när du hämtar ut ditt kort.

Det är inte tillåtet att checka in på återvinningscentralen med någon annans legitimation. Detta eftersom det är olagligt att låna någon annans identitetshandling och utge sig för att vara den personen. Det är också olagligt att låna ut sin egen identitetshandling om man vet eller misstänker att den som lånar identitetshandlingen kommer att missbruka den,  till exempel genom att uppge sig för att vara den person som handlingen är utfärdad för. I båda fallen handlar det om missbruk av urkund (Brottsbalken 15 kap, 12  §), ett brott som kan ge böter eller fängelse i upp till två år.

Skaffa ÅVC-kort

Privatpersoner som saknar körkort, har ett fritidshus med avfallsabonnemang utan att vara folkbokförd i våra ägarkommuner, har skyddad identitet eller ska hjälpa ett dödsbo/närstående kan ansöka om ett ÅVC-kort.

Tolv kostnadsfria besök per år

Du som är privatperson och folkbokförd i någon av våra ägarkommuner har tolv kostnadsfria besök per år. Företagare betalar en avgift.

Kontakta oss

Växel: 042-400 13 00
Kundservice: 042-400 13 40
E-post: kundservice@nsr.se

Kundservice öppettider

Måndag-onsdag 08.15-16.15
Torsdag 08.15-15.00
Fredag 08.15-16.15
Lunchstängt 12.00-12.30

E-tjänster

Samtliga e-tjänster och blanketter
Anmäl dig till våra digitala utskick

Postadress

NSR AB
251 89 Helsingborg

Besöksadress

Hjortshögsvägen 1
254 64 Helsingborg
Hitta till oss

Organisationsnummer

556217-4580

Snabblänkar