Skaffa ÅVC-kort

Skaffa ÅVC-kort

Privatpersoner som saknar körkort, har ett fritidshus med avfallsabonnemang utan att vara folkbokförd i våra ägarkommuner, har skyddad identitet eller ska hjälpa ett dödsbo/närstående kan ansöka om ett ÅVC-kort.

Så här skaffar du ÅVC-kort

Du skaffar ett ÅVC-kort genom att fylla i vår blankett som finns på den här sidan ( det finns tre olika att välja mellan). Den lämnar du sen in den nästa gång du besöker återvinningscentralen. Du får då ditt ÅVC-kort i handen. Blanketten måste vara ifylld då du lämnar in den på din återvinningscentral. Glöm inte att ta med dig giltig legitimation. 

Välj en av följande blanketter:

1. Om du är privatperson och t.ex. saknar körkort eller har ett fritidshus med avfallsabonnemang utan att vara folkbokförd i våra ägarkommuner

Fyll i vår blankett för ansökan om ÅVC-kort

2. Om du har skyddad identitet

Du som har skyddad identitet kommer enbart att behöva visa upp blanketten och legitimera dig för att få ÅVC-kortet. Vi kommer inte att spara din uppgifter någonstans.
Fyll i blanketten för ansökan om ÅVC-kort skyddat ID

3. Om du ska hjälpa ett dödsbo eller en närstående

För dig som ska hjälpa en närstående som inte har möjlighet att ta sig till återvinningscentralen själv, eller hjälpa ett dödsbo så fyller du i blanketten för ansökan om ÅVC-kort fullmakt
OBS!

Om du förlorar ditt ÅVC-kort

Om du förlorat ditt ÅVC-kort är det viktigt att du kontaktar vår kundservice så att kortet spärras från användning v någon annan. Du kan sedan skaffa ett nytt kort till en kostnad av 250 kronor.

Gör så här för att ersätta ett förlorat kort

  1. Ladda ner och fyll i ansökningsblanketten igen och ange ”Borttappat ÅVC-kort” som orsak.
  2. Åk till din återvinningscentral.
  3. Legitimera dig för personalen.
  4. Betala avgiften och du får kortet direkt i handen.

Vanliga frågor och svar

ÅVC-kort är ett kort för privatpersoner som kan användas för att checka in på alla NSR:s återvinningscentraler om man till exempel saknar svenskt körkort.  Du ansöker om ÅVC-kort vid ditt första besök på någon av våra återvinningscentraler och får ditt kort direkt.

Om du bor i villa måste du uppge ditt kundnummer hos NSR (se din senaste faktura).

Bor du i lägenhet uppger du telefonnummer till din hyresvärd, BRF eller samfällighet.

Blankett för ansökan om ÅVC-kort

Om du är folkbokförd i någon av NSR:s ägarkommuner kan du checka in med svenskt körkort med streckkod eller QR-kod. Pass kan inte användas på grund av storleken. Har du inget körkort kan du ansöka om ett ÅVC-kort.

Om du inte är folkbokförd i någon av NSR:s ägarkommuner men äger en fastighet i någon av kommunerna kan du enbart checka in med ÅVC-kort.

Det kostar inget, men tappar du bort ditt kort får du betala 250 kr i administrativ avgift för ett nytt kort.

Vissa utländska körkort går. Går det inte så får du ansöka om ÅVC-kort vid ditt första besök på någon av våra återvinningscentraler. Tryck på knapp ”Kontakta Personal” på kortläsaren vid bommen. Du får ett ÅVC-kort direkt på plats, ta med ditt kundnummer hos NSR.

Har du inget körkort kan du ansöka om ÅVC-kort. Alla över 18 år som är folkbokförda eller har ett villabonnemang/fritidsabonnemang i Bjuv, Båstad, Åstorp, Ängelholm, Höganäs eller Helsingborg är berättigade till ett ÅVC-kort.

Om du har skyddad identitet kan du använda dig av ett ÅVC-kort när du checkar in på din återvinningscentral. Använd då blanketten “Ansökan om ÅVC-kort skyddat ID” när du ansöker om kortet.

Nej, kortet hämtas ut personligen på en av NSR:s återvinningscentraler. Glöm inte att ta med giltig id-handling och en ifylld blankett för ansökan om ÅVC-kort när du hämtar ut ditt kort.

Det är inte tillåtet att checka in på återvinningscentralen med någon annans legitimation. Detta eftersom det  är olagligt att låna någon annans identitetshandling och utge sig för att vara den personen. Det är också olagligt att låna  ut sin egen identitetshandling om man vet eller misstänker att den som lånar identitetshandlingen kommer att missbruka den ,  till exempel genom att uppge sig för att vara den person som handlingen är utfärdad för. I båda fallen handlar det om missbruk av urkund (Brottsbalken 15 kap, 12  §), ett brott som kan ge böter eller fängelse i upp till två år.