Försening i soptömning – Ängelholms kommun

Läs mer
Gå direkt till innehåll
NSR AB
Sök

Så sorterar du vårdavfall

Inga flygande munskydd tack! Så här sorterar och förpackar du avfall som uppstår vid sjukdom och vård i hemmet, så att det återvinns rätt och inte flyger iväg när vi tömmer dina kärl.

Förpacka väl

Släng inte munskydd, engångshandskar och annat avfall löst i restavfallskärlet. Då kan det flyga iväg när vi tömmer kärlet och såväl våra chaufförer som dina grannar riskerar att komma i kontakt med smitta. Dessutom skräpar det ner. Förpacka avfallet i påse, knyt åt ordentligt och släng i restavfallet hemma. Avfallspåsar finns att köpa på rulle för mindre än 1 kr per påse.

Blöjor

Mindre mängder slänger du väl förpackade i restavfallet hemma. Om det inte får plats i ditt restavfall kontaktar du vår kundservice och beställer ett extra kärl eller ökad tömningsfrekvens till ditt befintliga abonnemang. Du kan inte slänga använda blöjor på återvinningscentralen.

Covidtest

Ett använt självtest (även kallat hemtest eller snabbtest) förpackar du i påse, knyter åt ordentligt och slänger i restavfallet hemma. Förutom förpackningen som du sorterar som pappersförpackningar och instruktionsbladet (bipacksedeln) som du sorterar som tidningar. Oanvända, överblivna självtest lämnar du på apotek, läs mer under Medicin här nedanför.

Engångshandskar

Engångshandskar/medicinska undersökningshandskar slänger du i restavfallet hemma. Om det inte får plats i ditt restavfall kontaktar du vår kundservice och beställer ett extra kärl eller ökad tömningsfrekvens till ditt befintliga abonnemang. Du kan inte slänga använda handskar på återvinningscentralen.

Förkläde/skyddskläder/visir

Skyddskläder och skyddsutrustning som används inom vård i hemmet slängs väl förpackade i restavfallet hemma. Om det inte får plats i ditt restavfall kontaktar du vår kundservice och beställer ett extra kärl eller ökad tömningsfrekvens till ditt abonnemang. Du kan inte slänga använda skyddskläder eller utrustning på återvinningscentralen.

Handspritsflaskor

Utan innehåll (eller med väldigt små rester): sortera som plastförpackningar.
Med innehåll: lämna som farligt avfall på återvinningscentralen.

Katetrar

Enstaka katetrar förpackar du väl (till exempel i originalförpackningen) och slänger i restavfallet hemma. Om det inte får plats i ditt restavfall kontaktar du vår kundservice och beställer ett extra kärl eller ökad tömningsfrekvens till ditt befintliga abonnemang. Du kan inte slänga använda katetrar på återvinningscentralen.

Medicin

Överbliven medicin – med eller utan recept – ska lämnas till ett apotek. Vissa apotek med försäljning online kan kostnadsfritt skicka en påse och fraktsedel. Då kan du utan kostnad skicka in dina mediciner. Du kan inte lämna in medicin på återvinningscentralen.

Tablettkartor (blister) för läkemedel har höga säkerhetskrav på sig och består därför oftast av flera material. Grundregeln är att du ska sortera enligt det material som en förpackning består av till största del. De flesta tablettkartor består till största del av plast och en mindre del metall =  sortera tomma kartor som plastförpackningar. Materialen separeras i återvinningsprocessen.

Munskydd

Använda munskydd slänger du väl förpackade i restavfallet hemma. Om det inte får plats i ditt restavfall kontaktar du vår kundservice och beställer ett extra kärl eller ökad tömningsfrekvens till ditt abonnemang. Du kan inte slänga använda munskydd på återvinningscentralen.

Skydd till underlakan

Använda skydd till underlakan ska slängas i restavfallet hemma. Om det inte får plats i ditt restavfall kontaktar du vår kundservice och beställer ett extra kärl eller ökad tömningsfrekvens till ditt abonnemang. Du kan inte slänga använda skydd på återvinningscentralen.

Sprutor och kanyler

Använda sprutor och kanyler ska slängas i speciella plastbehållare eller klippas av i en så kallad Safe-Clip. Både behållare och Safe-Clip hämtas kostnadsfritt på valfritt apotek. Du kan inte lämna sprutor och kanyler på återvinningscentralen.

Stomipåsar

Använda stomipåsar ska slängas väl förpackade i restavfallet hemma. Om det inte får plats i ditt restavfall kontaktar du vår kundservice och beställer ett extra kärl eller ökad tömningsfrekvens till ditt abonnemang. Du kan inte slänga använda stomipåsar på återvinningscentralen.

Du kan också söka i sorteringsguiden

Topplistan: extra kluriga sopor

Vissa sopor kan vara lite extra kluriga att sortera. För att hjälpa dig har vi gjort en lista med några av de extra kluriga soporna.

Kontakta oss

Växel: 042-400 13 00
Kundservice: 042-400 13 40
E-post: kundservice@nsr.se

Kundservice öppettider

Måndag-onsdag 08.15-16.15
Torsdag 08.15-15.00
Fredag 08.15-16.15
Lunchstängt 12.00-12.30

E-tjänster

Samtliga e-tjänster och blanketter
Anmäl dig till våra digitala utskick

Postadress

NSR AB
251 89 Helsingborg

Besöksadress

Hjortshögsvägen 1
254 64 Helsingborg
Hitta till oss

Organisationsnummer

556217-4580

Snabblänkar