Tips – så sorterar du plast
Här får du våra bästa sorteringstips när det gäller plastprodukter. Visste du till exempel att plast kan återvinnas upp till sju gånger?
Diska inte
Du behöver inte diska varje förpackning, det räcker att du tömmer eller skrapar ur den.
Separera när det går
Om din förpackning består av olika material – utgå då från det material som förpackningen till största del består av. Men separera där du kan – ta till exempel av plastkorken på mjölkkartongen.
Läs på förpackningen
På de flesta förpackningar står det hur du ska sortera dem. Du kan även få hjälp på sorteringsguiden.
Packa rätt
Det går bra att blanda hård- och mjukplast, men packa gärna mjukplast i till exempel en använd brödpåse så att lös plast inte riskerar att flyga iväg när vi tömmer.
För varje kilo plast som återvinns sparar vi en liter olja och minskar koldioxidutsläppet med två kilo.
Visste du att…
- Varje nordvästskåning slänger i snitt 25 kilo plast i restavfallet per år.
- Plast kan återvinnas upp till sju gånger.
- För varje kilo plast som återvinns sparar vi en liter olja och minskar koldioxidutsläppet med två kilo.
- Det tar cirka 450 år för en plastflaska att brytas ner i naturen.
Vad räknas som mjukplast?
Det går numera bra att blanda hård- och mjukplast i miljörummen, men vissa miljörum kan välja att fortsätta att använda sig av mjukplastsäcken av utrymmesskäl. Då kan du lägga små plastförpackningar som går att knöla ihop samt plastpåsar i mjukplastsäcken.
Du som blandar plasten i samma kärl får gärna samla mjukplasten i en mindre påse, till exempel en brödpåse, för att hindra att plast blåser iväg vid tömningen.
Vissa villahushåll har fortfarande mjukplastsäck. Där ska du primärt lägga mjukplastförpackningar exempelvis plastförpackningar som går att knöla ihop, plastpåsar, sugrör av plast, frigolit.
Rätt plast på rätt plats
Plast är ett värdefullt material med många bra egenskaper. Men plast görs oftast av olja så ju fler gånger vi kan återanvända plasten desto bättre. Så här sorterar du rätt.