Gå direkt till innehåll
NSR AB
Sök

Matavfallskvarn

Här hittar du som har matavfallskvarn praktiska tips och information om hur kvarnen fungerar.

I dagsläget är det boende i stadsdelen Oceanhamnen i Helsingborg som har inkopplad matavfallskvarn som en del av det unika källsorterande avloppssystemet Tre rör ut.

Fördelarna med matavfallskvarnar

  • Det är ett smidigt sätt för dig att hantera ditt matavfall på,
  • Det skapar fräschare miljörum för sortering av övrigt avfall.
  • Det ger ökad möjlighet att kunna samla in större mängder matavfall, eftersom även flytande matavfall kan rötas.
  • Jordbruket kan få en renare gödselprodukt utan felsorterat avfall i matavfallet.

Inget flytande fett i matavfallskvarnen

Tänk på att du aldrig ska hälla ut flytande fett i avloppet, vilket även gäller i matavfallskvarnen. Generellt gäller samma regler som för hushåll som har insamling med påse. Enda skillnaden är att istället för att lägga fett upptorkat med hushållspapper i matavfallspåsen kan ni mala det i kvarnen. Annars lägger ni det i restavfallspåsen. För övrigt gäller samma direktiv som i övriga Helsingborg.

Instruktionsfilm för hur du använder matavfallskvarn

Vad stoppar jag i? Hur mycket vatten använder jag?

Vid längre driftstopp

Vid driftstopp i lägenheter eller pumpcentral kan fastighetsägare beställa matavfallskärl, matavfallspåsar och påshållare kostnadsfritt via kundservice@nsr.se.

Frågor och svar om matavfallskvarnen

Här hittar du svaren på de vanligaste frågorna om matavfallskvarnen.  Fler frågor och svar hittar du på NSVA:s hemsida

  • Äggskal
  • Skal från grönsaker och frukter.
  • Fiskrens och skaldjursskal.
  • Mindre kött- och fågelben.
  • Kaffefilter och tepåsar utan metallklammer eller plastmaterial.
  • Hushållspapper (ej fiberförstärkt eller vaxat).

Tips: dela bananskal i 2-3 delar innan du maler.

  • Deg
  • Köttben som inte får plats i kvarnen när locket är stängt.
  • Rått kyckling- eller fiskskinn.
  • Senor från kött.
  • Matavfall med mycket fiber som majskolvar och kronärtskocka.
  • Större mängder sushiris, det kan fastna och klibba igen insats och ledning.
  • Avokadokärnor och mangokärnor.
  • Ostronskal

Vad gör jag med det matavfall jag inte kan mala i matavfallskvarnen?
Det pågår ett arbete där Helsingborgs Stadsbyggnadsförvaltning arbetar med dispensansökan för att ett fåtal livsmedelsråvaror som inte anses kunna kvarnas ska få läggas i restavfallskärlet. De livsmedelsråvaror som NSR tänker är aktuella är listade ovan. Alla andra livsmedelsråvaror förväntas malas ner i kvarnen i linje med lagkravet på separat utsortering av livsmedelsavfall.

Vi kommer uppdatera sidan allt eftersom denna process fortlöper.

  • Lägg ner det du vill mala.
  • Sätt på vattenkranen med en liten, jämn vattenstråle precis innan du startar din kvarn.
  • Starta kvarnen.
  • Kvarnens ljud förändras när det inte finns något avfall kvar att mala.
  • Stäng av kvarnen och låt vattnet rinna i cirka 15-20 sekunder för att spola rent.

Tänk på:

  • När du vrider på locket så skruvas det uppåt för att vattnet ska få utrymme att rinna ner.
  • Kvarnen har inga knivblad, så du kan använda händerna för att rensa kvarnen när den är avstängd, men stoppa aldrig händer eller föremål i kvarnen när den är igång.
  • Kvarnen fungerar med så kallad centrifugalkraft. Det betyder att matresterna slungas till kvarnens sidor där det rivs.

Mer information om detta och mycket annat hittar du i den här filmen.

Det bästa du kan göra är att använda matavfallskvarnen regelbundet. Se till att kvarnen är tömd efter att du har använt den. Låt sen vattnet rinna i cirka fem sekunder för att spola rent.

Om du hör att ett främmande föremål far runt inne i kvarnen och inte kan malas, bryt strömmen och använd en matpincett för att ta ut föremålet.

Om du behöver rengöra kvarnen, mal gärna isbitar och lite citron utan vatten. Spola sedan med vatten. Det är effektivare än konstgjorda rengöringsprodukter.

Obs! Bryt alltid först strömmen till kvarnen genom att dra ut stickproppen ur vägguttaget.

Kvarnen avger oljud
Bryt strömmen.  Använd en matpincett eller handen till att plocka upp det föremål som inte går att mala ur kvarnen. Sätt på strömmen igen och prova att starta kvarnen.

Kvarnen varvar ner, stannar eller startar inte. Det hörs brummande ljud från motorn.
Det sitter fast något som gör att motorn inte orkar driva malverket.  Använd matpincett eller handen för att plocka bort föremål. Kommer du inte åt föremålet kontakta fastighetsskötare för instruktioner.

Återställningsknapp
Om du glömmer kvarnen i påslaget läge eller om något fastnat i malverket kommer motorskyddet att lösas ut. För att du ska kunna starta kvarnen igen, tryck på den lilla röda återställningsknappen under kvarnen.

Motorskyddet kan också utlösas om man kvarnar utan vatten, så tänkt på att sätta på vattnet först.

Kontakta din fastighetsskötare eller fastighetsägare. NSR har inget ansvar för kvarnarna eller systemet Tre rör ut. Vi ansvarar endast för generell information om användningen av matavfallskvarnar.

Du ska använda matavfallskvarnen på det sätt som tillverkaren anvisar. Stoppa inte ner händer eller föremål när kvarnen är i drift.  Se alltid till att bryta strömmen om du ska inspektera kvarnen.

Det tar några sekunder att mala matavfall. Det beror även på hur mycket och vad du maler.

Visste du att matavfallskvarnar inte fungerar som en mixer, det vill säga den har inga vassa knivar eller blad? På YouTube och hos olika leverantörer finns mer information om hur matavfallskvarnar fungerar (på engelska).

Här kan du kan även se instruktionsfilmer; hur du använder din avfallskvarn, vad du får mala med din avfallskvarn, rengör din avfallskvarn och vad som kanske hjälper om du har problem med din kvarn.

Driftskostnaden för en matavfallskvarn är relativt låg. Att använda din matavfallskvarn i en månad förbrukar ungefär lika mycket ström som att använda en 100 watt glödlampa i en timme.

Förutom el, så använder kvarnen vatten när den maler. Förbrukningen är liten och genom att du använder vakuumtoalett förbrukar ditt hushåll totalt sett inte mer vatten än ett vanligt hushåll.

Informationsblad: så sköter du din kvarn (pdf)

Här kan du ladda ner och skriva ut information om hur du sköter matavfallkvarnarna och vakuumtoaletterna i Oceanhamnen. Tänk på att kvarnarna från etapp ett och senare skiljer sig åt och har varsitt informationsblad.

Ladda ner broschyr för etapp 1

Ladda ner broschyr för etapp 2

Kontakta oss

Växel: 042-400 13 00
Kundservice: 042-400 13 40
E-post: kundservice@nsr.se

Telefontider

Måndag-fredag 08.15-15.00
Lunchstängt 12.00-12.30

E-tjänster

Samtliga e-tjänster och blanketter
Anmäl dig till våra digitala utskick
Mina sidor

Om NSR

Postadress
NSR AB
251 89 Helsingborg

Besöksadress
Hjortshögsvägen 1
254 64 Helsingborg
Hitta till oss

Organisationsnummer
556217-4580

Fakturera NSR
Jobba hos oss
Boka studiebesök

Snabblänkar