Gå direkt till innehåll
NSR AB
Sök

Fira en hållbar påsk

Här hittar du öppettider och annan information inför påskveckan plus tips för ett lite mer hållbart påskfirande.

Inga ändrade tömningsdagar i påsk

Vi tömmer dina sopkärl som vanligt under påskveckan, även på långfredagen och annandag påsk. Men tänk på att öppettiderna på våra återvinningscentraler kan vara annorlunda under påskhelgen. Kundservice är öppet som vanligt på skärtorsdagen men har stängt på långfredagen och annandag påsk.

Slipp köer till återvinningscentralen i påsk!

Vi räknar med många besökare på våra återvinningscentraler under påsken vilket kan leda till bilköer utanför bommarna. För att minska köerna – planera ditt besök på återvinningscentralen genom att:

  • Kolla våra tips på bra besökstider på våra återvinningscentraler. Du hittar den på nsr.se/tider eller på sidorna för respektive återvinningscentral.
  • Se över vad du kan skänka eller sälja. Tips: Många second hand-aktörer kommer även och hämtar återbruk hemma hos dig.
  • Sortera ditt avfall hemma så att ditt besök går snabbt och smidigt.
  • Om det är möjligt – besök oss en annan dag än under påsken.
  • Kom i god tid. Du ska hinna sortera ditt avfall innan återvinningscentralen stänger.
  • Har du ett villaabonnemang i Bjuv, Båstad, Höganäs, Helsingborg, Åstorp eller Ängelholm kan du beställa hämtning av grovavfall vid din fastighet 6 ggr/år.

Älskade ägg

Det sägs att vi svenskar lyckas klämma i oss ca 70 miljoner ägg under påsken. Så se till att äggen du köper in verkligen äts upp och inte slängs. Tänk på att äggen håller mycket längre än bäst före-datumet på förpackningen om de förvaras i kylskåp. Äggskalen kan sen läggas bland matavfallet, men visste du att du även kan använda äggskal till följande:

  • Förbättring av jorden. Äggskal innehåller näringsämnen som är nyttigt för jorden så de går utmärkt att lägga i komposten eller strö i rabatten.
  • Kosttillskott för hunden. Låt hunden äta hela ägg, inklusive skal (men inte målat skal). Äggskalet fungerar då som ett naturligt kosttillskott av framförallt kalcium.
  • Mota bort skadedjur. Sprid ut krossade äggskal runt dina växter i rabatten för att slippa djur med mjuka kroppar som sniglar och maskar. De kan nämligen inte ta sig över de vassa äggskalen.
  • Plantering. Använd ett halvt äggskal som en liten ekologisk kruka där du kan så frön som sen ska planteras i trädgården. Jorden får då extra näring och det blir lätt att plantera ut ”krukan” i  rabatten när det är dags (men tänk på att knäcka botten så att rötterna kan leta sig ut i jorden).

Påskris och dekorationer

Påskriset går bra att lägga i trädgårdsavfallet eller på återvinningscentralen i Ris och grenar. Men glöm inte att ta av eventuellt pynt och fjädrar först! Tänk på att kransar inte får slängas i trädgårdsavfallet.

Undvik att köpa riktiga fjädrar till påskriset eftersom det finns en risk att de kan vara plockade från levande fåglar. Gör istället fina dekorationer till riset av silkespapper, äggskal eller kanske tapetrester. Den som uppskattar ordvitsar sätter färgglada påsklämmor i riset (påsk-lämmor).

Försök att använda pynt du redan har istället för att köpa nytt. Om du verkligen är sugen nytt påskpynt – köp second hand istället för nyproducerat.

Ta naturen till hjälp när du dukar påskbordet med till exempel påskliljor, löv, ägg, äggskal, grenar eller grönsaker. Glasburkarna till sillen kan du ge nytt liv som ljuslyktor eller vaser på borden.

Mer påskpynts-inspiration

Äggmålning

Det är många som tycker det är kul att måla äggen till påsk. Men du kan också ge äggen en naturligt vacker färg utan att behöva måla själv genom att koka dem med till exempel rödbetor, blåbär, rödkål, lökskal eller gurkmeja. Både enkelt och miljövänligt. Omålade äggskal sorterar du sen som matavfall, precis som andra skal från livsmedel, till exempel räkskal, kräftskal, apelsinskal och avokadoskal. Målade äggskal lägger du istället i restavfallet.

Lär dig mer om matavfall

Godisäggen

Det är inte bara vanliga ägg som det går åt mycket av under påskveckan, utan vi hinner också med att äta ungefär 6000 ton godis. Mycket av påskgodiset brukar säljas förpackat i någon form av påskägg. När godiset i ägget är uppätet ska ägget sorteras utifrån det material det består av till störst del – oftast pappersförpackning eller hårdplastförpackning. Eller spara det till nästa års påskfirande! Fler sorteringstips hittar du i sorteringsguiden

Påskmaten

Det är lätt hänt att man råkar köpa hem för mycket mat inför en högtid. Planera dina matinköp och se till att du har en plan för dagarna efter påsk så att eventuella rester också kommer till användning. Tips: Skärtorsdagen lär vara den dag på året då allra flest handlar mat, så om du vill undvika trängsel ska du överväga att handla din påskmat en annan dag. Tips på vad du kan göra med dina rester

Fler tips

WWF:s tips för en miljövänlig påsk
Här hittar du våra tips för andra hållbara högtider

Glad påsk önskar NSR! 🐣

Kontakta oss

Växel: 042-400 13 00
Kundservice: 042-400 13 40
E-post: kundservice@nsr.se

Telefontider

Måndag-onsdag 08.15-16.15
Torsdag 08.15-15.00
Fredag 08.15-16.15
Lunchstängt 12.00-12.30

E-tjänster

Samtliga e-tjänster och blanketter
Anmäl dig till våra digitala utskick

Om NSR

Postadress
NSR AB
251 89 Helsingborg

Besöksadress
Hjortshögsvägen 1
254 64 Helsingborg
Hitta till oss

Organisationsnummer
556217-4580

Fakturera NSR
Jobba hos oss
Boka studiebesök

Snabblänkar