Gå direkt till innehåll
NSR AB
Sök

Hållbar höst och halloween

Här får du tips inför hösten, halloween och allhelgona-helgen gällande ändrade tömningsdagar, hur du sorterar höstens avfall och hållbara halloween-tips.

(Inga) ändrade tömningsdagar och öppettider

  • Vi tömmer dina sopkärl som vanligt under allhelgonaafton fredagen den 1/11.
  • Våra återvinningscentraler är öppna som vanligt under allhelgona-helgen. Här hittar du öppettider för alla våra återvinningscentraler.
  • Kundservice är öppet som vanligt på allhelgonaafton.

Värmeljus, gravljus och marschaller

Värmeljusets metallkopp klassas inte som förpackning, därför ska du inte slänga den som metallförpackning hemma. Istället tar du med koppen till återvinningscentralen där du slänger den som metall. Tänk på att ta loss den lilla vekhållaren i mitten innan du slänger både den och koppen som metallskrot. Även metallkoppen från gravljus och marschaller sorteras som metallskrot. Gravljus i glas eller plast sorteras som restavfall eller i containern för Tapet och gummi på återvinningscentralen. Om du har gravljus eller värmeljus med LED-lampa sorteras det istället som småelektronik.

Mer om värmeljus

Klimatsmart kostym på halloween

Det är många av oss (både vuxna och barn) som gillar att klä ut sig till halloween. Ett enkelt sätt att spara både pengar och vara lite mer miljövänlig är att inte köpa ny halloweenkostym varje år. Återanvänd ur garderoben, hyrlåna eller köp second hand istället. Men tänk på att vara ute i god tid, det kan ta längre tid att anpassa något befintligt än att köpa nytt. Och när du inte längre vill ha din halloweenkostym, se till att den får ett nytt liv hos någon annan genom att sälja eller skänka den vidare.

Bli mer textilsmart

Pumpor

De små dekorationspumporna brukar man inte äta eftersom de inte är särskilt goda. Men du kan fortfarande lägga dem bland matavfallet när du inte vill ha kvar dem längre. De större halloweenpumporna är däremot goda att ha i allt ifrån soppa och paj till goda grytor och desserter. Kärnorna kan bli till goda snacks om du rostar dem i ugnen med olja och kryddor. Skalet lägger du bland matavfallet. Men tänk på att inte överfylla matavfallspåsen, dela upp på flera påsar om din pumpa är stor!

Minska ditt matsvinn

Förkylningstips

Vi hoppas att du slipper förkylningar under hösten, men ifall du har oturen att drabbas har vi samlat några tips till dig:

  • Gammal medicin lämnar du in till Apoteket. Ett tips för dig som brukar beställa apoteksvaror online är att beställa en medicinpåse. Då får du både påse och fraktsedel med förbetald frakt hem med din nästa beställning.
  • Tomma blister (tablettkartor) sorteras som plastförpackning.
  • Gör smoothie av frukt och bär och frys in i till exempel glassformar. Det kan lindra både halsont och feber. Samtidigt tar du tillvara på frukt och bär som riskerar att bli dåliga under tiden du är sjuk.
  • Är du hostig? Många forskare menar att du lika gärna kan använda honung istället för receptfri hostmedicin för att dämpa din hosta.
  • Ett sätt att spara in avfall under förkylningen är att använda tygnäsdukar. Den händige kanske syr egna av gamla lakan. Om du använder vanliga pappersnäsdukar så slänger du dem i restavfallet. Glöm inte att förpacka väl, som med allt vårdrelaterat avfall.

Sista tömningen av trädgårdskärlet

Du som abonnerar på eget trädgårdskärl kommer att få det tömt till och med v 47 eller v 48, beroende på om du har tömning udda eller jämn vecka. Du vet väl att alla som har ett hus med en trädgård kan betala för att få trädgårdsavfall hämtat vid sin fastighet? I trädgårdskärlet kan du sen lägga grenar, gräs, löv och liknande avfall som uppstår vid normal skötsel av din trädgård.

Mer om trädgårdskärl

Välj bort engångsartiklar på utflykten

Vi är många som gillar att ge oss ut i naturen under höstlovet. Njut gärna av en picknick när du är ute men ta med dig skräpet hem. Men tänk på att mat i naturen är en av de största riskerna för att få in afrikansk svinpest i Skåne. Grundregeln är att allt du tar med dig ut i naturen tar du också med dig hem. Du kan läsa mer om afrikansk svinpest på Jordbruksverkets webbplats

Hoppa gärna över engångstallrikar, glas och bestick på picknicken. Duka med riktigt porslin om ni ska sitta till bords, eller investera i ett bra picknick-set som du kan använda hur många gånger som helst. Fler praktiska alternativ till engångsartiklar 

Den utlästa boken

Vad passar bättre i höstrusket än att läsa en riktigt bra bok? Gärna med en kopp te till. Utlästa böcker i fint skick kan du sälja eller skänka vidare, alternativt lämna till Återbruket.  Böcker med mjuk pärm som pocketböcker kan också sorteras bland tidningar. Men tyvärr blir lexikon, uppslagsverk och kartböcker snabbt inaktuella och kan inte lämnas till Återbruket eftersom andrahandsmarknaden är för dålig. Dessa, samt böcker med hård pärm i dåligt skick, sorteras i containern som heter just ”Böcker” på återvinningscentralen, eller som restavfall hemma. (Använda tepåsar och kaffefilter lägger du i matavfallspåsen.)

Sök efter andra avfall i sorteringsguiden

Dukning och dekorationer

Dekorera inför din höst- eller Halloweenfest med hjälp av naturen och använd saker som löv, grenar, grönsaker, träbitar, mossa, stenar eller varför inte kottar. Avsågade skivor av en tjock gren kan bli till träbrickor som du kan ställa ljus eller vaser på.

Satsa på återbruk: glasflaskor, glasburkar och gamla dricksglas kan bli ljuslyktor eller vaser på borden. Använd  ljuslyktor och ljusstakar du redan har. Eller låna dekorationer och belysning istället för att köpa nytt. Kolla upp second hand-butikerna i din närhet och köp- och säljmarknader på nätet.

Inspiration från Pinterest

Andra hållbara högtider

Här hittar du våra tips för andra hållbara högtider

Kontakta oss

Växel: 042-400 13 00
Kundservice: 042-400 13 40
E-post: kundservice@nsr.se

Telefontider

Måndag-onsdag 08.15-16.15
Torsdag 08.15-15.00
Fredag 08.15-16.15
Lunchstängt 12.00-12.30

E-tjänster

Samtliga e-tjänster och blanketter
Anmäl dig till våra digitala utskick

Om NSR

Postadress
NSR AB
251 89 Helsingborg

Besöksadress
Hjortshögsvägen 1
254 64 Helsingborg
Hitta till oss

Organisationsnummer
556217-4580

Fakturera NSR
Jobba hos oss
Boka studiebesök

Snabblänkar