Hållbar höst och halloween

Hållbar höst och halloween

Här får du tips inför hösten, halloween och allhelgona-helgen gällande ändrade tömningsdagar, hur du sorterar höstens avfall och hållbara halloween-tips.

(Inga) ändrade tömningsdagar och öppettider

  • Vi tömmer dina sopkärl som vanligt under allhelgonaafton fredagen den 4/11.
  • Våra återvinningscentraler är öppna som vanligt under allhelgona-helgen. Här hittar du öppettider för alla våra återvinningscentraler.
  • Kundservice är öppet som vanligt på allhelgonaafton.

Värmeljus, gravljus och marschaller

Värmeljusets metallkopp klassas inte som förpackning, därför ska du inte slänga den som metallförpackning hemma. Istället tar du med koppen till återvinningscentralen där du slänger den som metall. Tänk på att ta loss den lilla vekhållaren i mitten innan du slänger både den och koppen som metallskrot. Även metallkoppen från gravljus och marschaller sorteras som metallskrot. Gravljus i glas eller plast sorteras som restavfall eller i containern för Tapet och gummi på återvinningscentralen. Om du har gravljus eller värmeljus med LED-lampa sorteras det istället som småelektronik.

Mer om värmeljus

Klimatsmart kostym på halloween

Det är många av oss (både vuxna och barn) som gillar att klä ut sig till halloween. Ett enkelt sätt att spara både pengar och vara lite mer miljövänlig är att inte köpa ny halloweenkostym varje år. Återanvänd ur garderoben, hyrlåna eller köp second hand istället. Men tänk på att vara ute i god tid, det kan ta längre tid att anpassa något befintligt än att köpa nytt. Och när du inte längre vill ha din halloweenkostym, se till att den får ett nytt liv hos någon annan genom att sälja eller skänka den vidare.

Bli mer textilsmart

Pumpor

De små dekorationspumporna brukar man inte äta eftersom de inte är särskilt goda. Men du kan fortfarande lägga dem bland matavfallet när du inte vill ha kvar dem längre. De större halloweenpumporna är däremot goda att ha i allt ifrån soppa och paj till goda grytor och desserter. Kärnorna kan bli till goda snacks om du rostar dem i ugnen med olja och kryddor. Sök på webben på recept med pumpa för mer inspiration. Skalet lägger du bland matavfallet. Men tänk på att inte överfylla matavfallspåsen, dela upp på flera påsar om din pumpa är stor!

Minska ditt matsvinn

Förkylningstips

Vi hoppas att du slipper förkylningar under hösten, men ifall du har oturen att drabbas har vi samlat några tips till dig:

  • Gammal medicin lämnar du in till Apoteket. Ett tips för dig som brukar beställa apoteksvaror online är att beställa en medicinpåse. Då får du både påse och fraktsedel med förbetald frakt hem med din nästa beställning.
  • Tomma blister (tablettkartor) sorteras som mjukplast.
  • Gör smoothie av frukt och bär och frys in i till exempel glassformar. Det kan lindra både halsont och feber och är lätt att få i sig även om man inte har så stor aptit. Samtidigt tar du tillvara på frukter och bär som annars kanske riskerar att bli dåliga under tiden du är sjuk.
  • Är du hostig? Många forskare menar att du lika gärna kan äta honung som att använda receptfri hostmedicin för att dämpa din hosta. Så prova en klick honung nästa gång istället för receptfri hostmedicin.
  • Ett sätt att spara in avfall under förkylningen är att använda tygnäsdukar. Den händige kanske syr egna av gamla lakan. Om du använder vanliga pappersnäsdukar så slänger du dem i restavfallet. Glöm inte att förpacka väl, som med andra typer av vårdrelaterat avfall.

Sista tömningen av trädgårdskärlet

Du som abonnerar på eget trädgårdskärl kommer att få det tömt till och med v 47 eller v 48, beroende på om du har tömning udda eller jämn vecka. Du vet väl att alla som har ett hus med en trädgård kan betala för att få trädgårdsavfall hämtat vid sin fastighet? I trädgårdskärlet kan du sen lägga grenar, gräs, löv och liknande avfall som uppstår vid normal skötsel av din trädgård.

Mer om trädgårdskärl och vad som räknas som trädgårdsavfall

Den utlästa boken

Vad passar bättre i höstrusket än att läsa en riktigt bra bok? Gärna med en kopp te till, för att maximera höstmyset. Utlästa böcker i fint skick kan du sälja eller skänka vidare, alternativt lämna till Återbruket.  Böcker med mjuk pärm som pocketböcker kan också sorteras bland tidningar. Men tyvärr blir lexikon, uppslagsverk och kartböcker snabbt inaktuella och kan inte lämnas till Återbruket eftersom andrahandsmarknaden är för dålig. Dessa, samt böcker med hård pärm i dåligt skick, sorteras i containern som heter just ”Böcker” på återvinningscentralen, eller som restavfall hemma. (Använda tepåsar och kaffefilter lägger du i matavfallspåsen.)

Sök efter andra avfall i sorteringsguiden

Dukning och dekorationer

Dekorera inför din höst- eller Halloweenfest med hjälp av naturen och använd saker som löv, grenar, grönsaker, träbitar, mossa, stenar eller varför inte kottar. Avsågade skivor av en tjock gren kan bli till träbrickor som du kan ställa ljus eller vaser på. Satsa på återbruk: glasflaskor, glasburkar och gamla dricksglas kan bli ljuslyktor eller vaser på borden. Använd  ljuslyktor och ljusstakar du redan har. Eller låna dekorationer och belysning istället för att köpa nytt. Kolla upp second hand-butikerna i din närhet och köp- och säljmarknader på nätet.

Halloween-inspiration från Pinterest

Andra hållbara högtider

Här hittar du våra tips för andra hållbara högtider