Tekniskt underhåll påverkar Mina sidor och tömningskalendern

Läs mer
Gå direkt till innehåll
NSR AB
Sök

Tips på hållbara nyårslöften

Nytt år, nya möjligheter och kanske nya löften? Vi har samlat några tips på nyårslöften som är hållbara i dubbel bemärkelse, de är både lätta att hålla och bra för vår miljö.

Vissa är enklare och andra är mer av en utmaning, välj de löften som passar dig och din livsstil. Anpassa dem gärna så att du känner dig motiverad. Det är bättre att sätta ett lägre mål som du kan hålla än att ta i för mycket. Då kan du ju alltid ta i lite mer till nästa år!

📭 Tacka nej till reklam

Att sätta upp en lapp på brevlådan eller brevinkastet med ”Nej tack till reklam” är en enkel åtgärd som kan göra stor skillnad. Fysiskt pappersreklam är en miljöbelastning både vad gäller produktion och transport. Dessutom uppmuntrar reklamen ofta till onödiga köp. Här finns mer information om hur du får en pappersfri vardag.

🚯 Släng inte skräp på marken

Visste du att kommunerna i Sverige får lägga hela två miljarder på att plocka upp skräp som vi slängt på marken? Nedskräpning leder till sämre stadsmiljö, direkta miljöskador på djurlivet och orsakar spridning av mikroplast i hav och vatten. Dessutom är det straffbart och ger 800 kronor i böter från den 1 januari 2022. Att inte slänga fimpar, tuggummi och annat skräp på marken är därför ett enkelt sätt att bidra till en bättre miljö, samtidigt som du sparar både kommunens och dina egna pengar.

♻ Återvinn mer

Om alla nordvästskåningar hade återvunnit rätt så skulle vi minska restavfallet med 60 %. Det är i runda slängar 16 000 ton som hade kunnat gå till återvinning. Till exempel så kan både glas- och metallförpackningar återvinnas hur många gånger som helst. Ett bra löfte kan vara att inte slänga förpackningar med lite mat kvar som restavfall, ta de där extra sekunderna till att skrapa ur maten i matavfallet och slänga förpackningen bland plast-, metall- eller glasförpackningar. Är du osäker på hur något ska sorteras så kan du söka upp det i vår sorteringsguide.

🥦 Ät mer grönt och råvaror i säsong

Bestäm en tidsperiod eller vissa dagar i veckan då du inte äter kött. Ett perfekt tillfälle att upptäcka nya recept och råvaror. Det finns massor av inspiration att hämta från olika vegetariska kokböcker, härliga vegokonton att följa på Instagram eller varför inte fråga dina vegetarianvänner efter deras bästa rätter.

🍝 Minska ditt matsvinn

Att minska matsvinnet är ett bra löfte. Till att börja med gäller det att planera dina inköp och kolla igenom skafferiet innan du åker till affären. När du väl handlat så ska maten förvaras rätt. Det ska vara +4 °C i kylen, medan -18 °C är lagom i frysen. Livsmedelsverket har massor av bra information om hur maten ska förvaras. En tredje sak du kan göra är att ta hand om dina rester. Frys in, gör matlådor eller varför inte ha en riktig restfest med massa små rätter. Här hittar du fler tips på hur du minskar matsvinnet.

🏃🏻‍♀️ Börja plogga

Många nyårslöften handlar om att börja motionera och då är det perfekt att slå två flugor i en smäll och börja plogga. Att plogga innebär att du joggar och plockar skräp samtidigt. Ta med dig en påse och en griptång om du har det och ge dig ut på en löptur. Det gör gott både för kroppen, själen och miljön. Svårare än så är det inte!

✋🏻 Inför köpstopp

Se hur länge du klarar av att undvika shopping av nyproducerade kläder och prylar. Såklart får du köpa det allra nödvändigaste som mat och hygienprodukter. Klarar du en vecka, en månad eller kanske rent av ett år? Utmana dig själv och testa hur länge du klarar av att vara ifrån konsumtionen. Efter ett tag blir det förhoppningsvis en vana.

🥤 Säg nej till engångsartiklar

Engångsartiklar genererar mycket avfall, och oftast helt i onödan. En del produkter är väldigt enkla att undvika, som till exempel sugrör. Att välja digitalt kvitto när det går och byta ut bomullsrondellerna mot tvättbara i frotté är andra enkla saker. Har du redan en diskborste i plast kan du köra den i diskmaskinen så håller den sig fräsch (nästan) hur länge som helst. Här har vi samlat fler tips som gör det enkelt för dig att hålla detta löfte.

🧵 Lär dig sy, sticka eller snickra

Att kunna ett hantverk är något som kan vara både roligt och ge en känsla av tillfredsställelse. Dessutom kan du enkelt göra om eller laga saker du redan har hemma. På nätet finns mycket instruktioner om hur du lär dig olika hantverk. Eller varför inte gå en kurs? Testa dig fram och skapa egna kreationer!

👚Skaffa en kapselgarderob

En kapselgarderob går ut på att du har ett visst antal plagg i din garderob, där mer eller mindre alla går att matcha med varandra. Om du ska räkna in alla säsonger så sikta på runt 50 plagg. Det sparar dig tid, pengar och underlättar i vardagen. I korta drag börjar du med att rensa garderoben och sälja eller skänka det du rensar ut. Sedan hittar du din stil, skapar en färgkod och bestämmer antal plagg. Som ett test kan du prova att välja ut tio plagg och endast använda dem under de kommande tio dagarna. Här kan du läsa mer detaljerat om hur du går tillväga.

Kontakta oss

Växel: 042-400 13 00
Kundservice: 042-400 13 40
E-post: kundservice@nsr.se

Telefontider

Måndag-onsdag 08.15-16.15
Torsdag 08.15-15.00
Fredag 08.15-16.15
Lunchstängt 12.00-12.30

E-tjänster

Samtliga e-tjänster och blanketter
Anmäl dig till våra digitala utskick

Om NSR

Postadress
NSR AB
251 89 Helsingborg

Besöksadress
Hjortshögsvägen 1
254 64 Helsingborg
Hitta till oss

Organisationsnummer
556217-4580

Fakturera NSR
Jobba hos oss
Boka studiebesök

Snabblänkar