Från och med april har våra fakturor ett nytt utseende.

Läs mer
Gå direkt till innehåll
NSR AB
Sök

Bröllop

Går ni i bröllopstankar? Se till att ert bröllop blir lite mer hållbart med våra miljövänliga och ekonomiska bröllopstips.

Inbjudningar och trycksaker

 • Satsa på en digital inbjudan till bröllopet istället för att skicka ut inbjudningar via posten. Skapa er en egen hemsida inför bröllopet och bjud in gästerna till den via SMS. Eller gör en fin inbjudan på datorn som ni sen skickar ut via e-post (eller sms för de gäster som inte har dator).
 • Om ni verkligen vill ha pappersinbjudningar så kan ni se till att välja en leverantör som erbjuder återvunnet papper.
 • Skriv menyn på en tavla i bröllopslokalen istället för att trycka upp en pappersmeny till varje gäst.
 • Låt gästerna dela två och två på sång-/informationshäften vid bordet.

Fler tips för att bli pappersfri i din vardag

Kläder och skor

Ett enkelt sätt att spara både pengar och vara mer miljövänlig är att inte köpa ny brudklänning eller frack/smoking. Återanvänd ur garderoben, hyr, låna eller köp second hand istället. Men tänk på att vara ute i god tid, det kan ta längre tid att anpassa något befintligt än att köpa nytt.

Om ni väljer att köpa nya kläder till bröllopet, tänk då på det här:

 • Satsa på saker som du vet att du kan använda efteråt. Välj till exempel mörk kostym istället för frack eller smoking så kan den användas vid andra tillfällen. Investera i ett par bekväma ballerinaskor istället för högklackat. (Skorna syns ju faktiskt ändå inte så mycket under brudklänningen.)
 • Köp hållbart producerade plagg. Leta efter designers i Sverige som erbjuder miljövänliga eller återvunna brudklänningar.
 • Låt brudklänningen leva vidare. Om du köper en ny brudklänning kan du sälja den efter bröllopet. Eller så kan du ändra den (färga, korta av den, göra om den till tvådelat, justera ärmarna eller liknande) så att den passar bra även vid andra tillfällen.

Bli mer textilsmart

Mat och dryck

 • Välj buffé. Att erbjuda buffé gör att gästerna själva kan välja vad och hur mycket de vill äta, vilket minskar risken för matsvinn. Buffé kan också vara billigare än tre-rätters.
 • Laga lagom. Om ni lagar maten själva, beräkna i förväg hur mycket mat som kommer att gå åt så att ni inte riskerar att behöva slänga mat eller ingredienser som blivit över.
 • Släng inte överbliven mat. Ha en plan för vad ni kan göra med eventuell mat som blir över. Kanske skickar ni med gästerna en doggybag hem som en rolig grej,  eller ser ni till att överbliven mat skänks till bättre behövande? Om ni hyr lokal där mat och dryck ingår, kolla i förväg om de har en rutin för överbliven mat.
 • Välj närproducerat och efter säsong. För dig som vill ha en klimatsmart bröllopsmeny är det en bra idé att välja råvaror efter säsong och välja ekologiska svenska produkter. Om ni själv tycker om det, kan ni välja att servera enbart vegetarisk eller vegansk mat.

Så här beräknar du hur mycket mat som går åt på din buffé

Brudbukett och blommor

Det bästa för både miljön och ekonomin är att plocka en bukett vilda eller egenodlade blommor. Du kan sen ta hjälp av en florist för att designa och skapa själva buketterna. Om det inte är möjligt att plocka färska blommor går det lika bra att göra vackra buketter av torkade blommor.

Om du ska köpa blommor, tänk på att välja en florist som är inriktad på rättvisemärkta och miljövänligt odlade blommor. Och efter bröllopet kan du se till att blommorna så småningom hamnar bland trädgårdsavfallet, så att de kan bli till näringsrik jord och till fjärrvärme.

Skaffa ett eget trädgårdskärl

Dukning och dekorationer

Det brukar bli både billigare och mer personligt om man fixar dekorationerna själv. Då är det också lättare att välja miljömärkta och hållbara material.

 • Dekorera med saker du hittar i naturen som blommor, kvistar, träbitar, mossa, snäckor, stenar eller varför inte kottar. Träbitar, snäckor eller stenar kan bli placeringskort. Avsågade skivor av en tjock gren kan bli till träbrickor som du kan ställa ljus eller vaser på.
 • Satsa på återbruk. Glasflaskor, glasburkar och gamla dricksglas kan bli ljuslyktor eller vaser på borden. Att blanda olika gamla tallrikar, bestick och glas i sin dukning gör det bara ännu mer personligt!
 • Låna dekorationer och belysning istället för att köpa nytt. Kolla upp second hand-butikerna i din närhet och köp- och säljmarknader på nätet. Eller varför inte kika runt hos släkt och vänner?
 • Satsa på linneservetter. Leta på loppisar efter linneservetter eller en linneduk som du delar i lämplig servettstorlek. I så fall zicksackar du kanten, tvättar utan sköljmedel, och låter lufttorka. Då blir de lite styvare och lättare att duka med.

Dekorera med hjälp av naturen – inspiration från Pinterest

Bröllopspresenter och gåvor

Var tydliga mot era gäster och berätta vad ni verkligen vill ha så att ni undviker att få någon pryl som ni inte kommer att använda. Det finns många olika gratistjänster på nätet där ni kan skapa en digital önskelista. Då kan era gäster både se vad ni önskar och om någon annan redan har köpt något av det ni önskar. I er önskelista kan ni sen tipsa om gåvor som:

 • ett bidrag till bröllopsresan/ fotografen
 • en upplevelse exempelvis en spa-weekend, konsertbiljetter, glasblåsning, luftballongsresa, massage, matlagningskurs, danslektioner, teaterbesök, champagneprovning eller hotellnatt med middag
 • presentkort
 • något ät- eller drickbart, till exempel ett fint vin eller whiskey
 • donation till någon välgörenhet som ligger er varmt om hjärtat

Och låt era gäster få veta att ni skulle uppskatta att få en bröllopspresent som är köpt second hand. Kanske önskar ni er någon klassisk möbel eller annan inredning som inte nyproduceras längre?

Fler tips

Amanda Freskgårds tips för ett hållbart bröllop

Hållbara bröllop – inspiration på Pinterest

Våra tips för andra hållbara högtider

Kontakta oss

Växel: 042-400 13 00
Kundservice: 042-400 13 40
E-post: kundservice@nsr.se

Kundservice öppettider

Måndag-onsdag 08.15-16.15
Torsdag 08.15-15.00
Fredag 08.15-16.15
Lunchstängt 12.00-12.30

E-tjänster

Samtliga e-tjänster och blanketter
Anmäl dig till våra digitala utskick

Postadress

NSR AB
251 89 Helsingborg

Besöksadress

Hjortshögsvägen 1
254 64 Helsingborg
Hitta till oss

Organisationsnummer

556217-4580

Snabblänkar