Gå direkt till innehåll
NSR AB
Sök

Äntligen fyrfack!

Du som bor i småhus med eget abonnemang i Höganäs kommun kommer få nya sopkärl för sortering av matavfall, restavfall, tidningar och förpackningar. Här får du veta hur, när och varför vi inför fyrfackssystemet.

Fyrfackssystemet innebär att du som bor i ett småhus (permanent- och fritidsboende) har två kärl som båda är indelade i fyra fack. I de sammanlagt åtta facken ska du sortera:

  • matavfall
  • restavfall
  • tidningar
  • förpackningar av papper
  • förpackningar av plast
  • förpackningar av metall
  • förpackningar av färgat glas
  • förpackningar av ofärgat glas

Varför fyrfackskärl i Höganäs?

Att vi inför fyrfackskärl i Höganäs kommun beror på nya lagkrav. Regeringen har beslutat att det ska vara obligatoriskt att sortera ut sitt matavfall, att förpackningar ska hämtas fastighetsnära (vid hemmet) och att olika förpackningar måste sorteras separat (glas och metall får inte blandas). Kärlen behöver anpassas till detta.

Fördelar med fyrfackssystemet

Fyrfackssystemet har flera fördelar – bland annat innebär det två kärl istället för tre och så försvinner plastsäcken. Dessutom blir det mindre trafik eftersom sopbilen behöver köra färre gånger.

När införs det?

Planen är att införa fyrfackssystemet i Höganäs kommun under 2026. NSR sköter bytet av kärl och du får mer information i god tid innan. Har du byggplaner så tänk på att fyrfackskärlen har andra mått än dina nuvarande kärl.

Vilket avfall i vilket kärl?

Kärl 1: matavfall, förpackningar av papper, färgat glas samt tidningar.
Kärl 2: restavfall samt förpackningar av metall och ofärgat glas.

Vi tömmer kärl 1 varannan vecka och kärl 2 var fjärde vecka hos permanentboende. Tömningsintervaller för fritidsboende är inte beslutat än.

Frågor och svar om fyrfack i Höganäs

Nya lagkrav på fastighetsnära insamling av förpackningsavfall och utsortering av matavfall gör att insamlingssystemet måste anpassas. Lagkraven innebär bland annat att glas och metall inte får blandas och att det blir obligatoriskt att sortera ut sitt matavfall. Syftet med den nya lagstiftningen är att öka återvinningen i Sverige.

Ja, NSR var tidigt ute med fyrfackssystemet som infördes i Helsingborg redan i början på 2000-talet och därefter även i Båstad, Bjuv, Åstorp och Ängelholm. Ett antal andra kommuner i landet har också fyrfackssystem idag och ännu fler följer efter nu när ny lagstiftning medför krav på fastighetsnära insamling av förpackningsavfall senast den 1 januari 2027.

Miljönyttan är att källsorteringsgraden ökar genom att fler förpackningar sorteras ut från restavfallet. Fastighetsnära insamling av förpackningsavfall ger även minskade transporter eftersom avfallet åker kollektivt (istället för att var och en kör till återvinningsstationen med sitt avfall). Fyrfackssystemet leder dessutom till minskad trafik eftersom sopbilen behöver köra färre gånger när det bara är 2 kärl som ska tömmas, istället för 3 kärl som kullaborna har idag.

Planen är att införa fyrfackssystemet under 2026. Vi jobbar aktivt med projektet, men påverkas också av vår omvärld med långa leveranstider på kärl och sopbilar eftersom många kommuner i landet ska gå över till fyrfackssystemet nu. NSR sköter bytet av kärl och du får mer information i god tid innan om hur det går till.

Ja, alla som har ett abonnemang för småhus (permanent- eller fritidsboende) i Höganäs kommun får fyrfackskärl.

Matavfall, restavfall, tidningar samt förpackningar av papper, plast, metall, färgat glas och ofärgat glas.

Kärl 1: matavfall, förpackningar av papper, färgat glas samt tidningar.
Kärl 2: restavfall samt förpackningar av metall och ofärgat glas.
Vi tömmer kärl 1 varannan vecka och kärl 2 var fjärde vecka hos permanentboende. Intervallet för fritidsboende är inte beslutat än.

Det beror på vilket abonnemang du har idag, om du har full sortering med ett kärl på 190 liter för mat- och restavfall blir skillnaden i liter per vecka enligt tabellen nedan.

AvfallsslagFyrfackskärlIdag
Restavfall35 liter47 liter
Matavfall70 liter47 liter
Pappersförpackningar70 liter60 liter
Plastförpackningar35 liter60 liter
Vitt glas11 liter10 liter
Färgat glas22 liter10 liter
Metallförpackningar11 liter10 liter
Tidningar22 liter30 liter

Volymen anges i liter per vecka

Om du sorterar ut matavfallet korrekt och lägger till exempel blöjor och annat avfall som kan lukta i en väl försluten påse så ska det inte vara några större problem med lukt. Fler tips som kan minska risken för lukt är att hålla sopkärlet rent genom att skölja ur det vid behov och att förvara det på en skuggig plats, om du har möjlighet till det.

Vi har även pratat med andra kommuner som har tömning av restavfall var fjärde vecka. Deras erfarenhet är att det fungerar bra och att de har förhållandevis få klagomål på lukt.

Ja, om hushållet sorterar sitt avfall rätt. Majoriteten av alla kunder har ett 190-liters kärl för matavfall och restavfall, oavsett om de har sortering av förpackningar eller inte. För dessa kunder innebär det att restavfallet minskar med cirka 12 liter per vecka.

Plockanalyser vi har gjort visar att mer än 50 % av innehållet i en restavfallspåse hos ett villahushåll i NSR:s ägarkommuner består av matavfall och förpackningar. Det finns alltså stor potential att minska restavfallet genom bättre sortering.

Det kommer att finnas olika tilläggstjänster (till exempel kompletteringskärl) för perioder då det uppstår mer avfall. Standardabonnemanget är utformat utifrån majoritetens behov och blöjbarn har du oftast bara en kort tid. Med det sagt så går det ofta att klara sig på ett vanligt abonnemang även om du har blöjbarn, men det beror såklart även på andra faktorer.

Nej, vi har inga fyrfackskärl att sätta ut idag och inga extra fyrfacksbilar som kan tömma dem. Många kommuner i landet ska införa fyrfack innan 2027, vilket gör att det är lång leveranstid på både kärl och sopbilar. Vi har beställt kärl till 10 000 villahushåll samt nya fyrfacksbilar för att kunna genomföra bytet under 2026.

Ja, enligt lag ska du sortera ditt avfall för återvinning och senast den 1 januari 2027 ska alla hushåll i landet ha fastighetsnära insamling av förpackningsavfall (det vill säga kärl i anslutning till hemmet).

Ja, det är obligatoriskt för alla hushåll i landet att sortera ut sitt matavfall för återvinning. Detta enligt lag som trädde ikraft den 1 januari 2024. Naturvårdsverket har tillfälligt beviljat NSR dispens från detta krav för småhus i Höganäs kommun under tiden vi inför nytt insamlingssystem. Om du istället vill kompostera ditt matavfall måste du anmäla det till kommunens miljöavdelning.

Om du har full sortering idag med 3 kärl och plastsäck så tar 2 fyrfackskärl mindre plats. Ett fyrfackskärl är ca 80 x 80 cm. Räkna med att du behöver en hårdgjord yta på 1 x 2 m till 2 fyrfackskärl (plus eventuellt trädgårdskärl).

Har du inte plats på din tomt för 2 fyrfackskärl – kontakta NSR:s avfallsrådgivare som kostnadsfritt hjälper dig att hitta den bästa lösningen.

Trädgårdskärlet ingår inte i bytet. Har du trädgårdskärl så tänk på att räkna med plats till detta kärl också.

Utgångspunkten är att bytet inte ska påverka taxan, men kostnaden kan påverkas av olika faktorer i vår omvärld.

Formulär för ärenden om fyrfack i Höganäs

Kundnumret hittar du på din faktura

Vilken fastighet gäller det?

Välj…

I våra formulär samlar vi in de uppgifter du angivit för att kunna leverera våra tjänster och hantera felanmälningar och kundsupport. Behandlingen av uppgifterna sker i enlighet med gällande lagstiftning. Läs mer om hur NSR hanterar personuppgifter på nsr.se/gdpr

Fyrfackskärl

Fyrfackskärl är det vanligaste och billigaste sättet för dig att bli av med restavfall, matavfall, förpackningar och tidningar. Här får du tips och mer information.

Boka en avfallsrådgivare

Våra experter guidar dig kostnadsfritt i frågor kring avfallsminimering, återbruk, avfallssortering, planering och förbättring av avfallsutrymme, fettavskiljare och mycket mer.

Kontakta oss

Växel: 042-400 13 00
Kundservice: 042-400 13 40
E-post: kundservice@nsr.se

Telefontider

Måndag-fredag 08.15-15.00
Lunchstängt 12.00-12.30

E-tjänster

Samtliga e-tjänster och blanketter
Anmäl dig till våra digitala utskick
Mina sidor

Om NSR

Postadress
NSR AB
251 89 Helsingborg

Besöksadress
Hjortshögsvägen 1
254 64 Helsingborg
Hitta till oss

Organisationsnummer
556217-4580

Fakturera NSR
Jobba hos oss
Boka studiebesök

Snabblänkar