Försening i soptömning – Ängelholms kommun

Läs mer
Gå direkt till innehåll
NSR AB
Sök

Frågor och svar om vår jord

Här hittar du svaren på några av de vanligaste frågorna kring våra jordar.

Vanliga frågor och svar om jord

NSR:s huvuduppdrag är att samla in avfall och om möjligt förädla det till användbara resurser i enlighet med renhållningsordningen. Det gör vi med trädgårdsavfallet som blir till gräsmattejord, planteringsjord, kompostmull och toppdress.

När det gäller barkflis köper vi i stället in den färdiga produkten från andra aktörer. Det medför exempelvis miljöpåverkan från transporter när barkflisen levereras till oss. Därför anser vi inte att det är miljömässigt hållbart för oss att fortsätta sälja barkflis.

Förändringen av säckarnas volym beror på att vi har ändrat vårt sätt att packa. Vi har förbättrat arbetsmiljön genom att gå från att manuellt packa säckar till att använda en centraliserad packningsmaskin. Den maskinen är anpassad för säckar på 20 liter, vilket är anledningen till att vi nu använder 20-literssäckar.

Det går inte att jämföra priserna för jordarna i de gamla respektive de nya säckarna, eftersom jorden i 20-literssäckarna är en ny produkt (torvfri). Därtill kommer en generell prisökning i form av indexreglering på avtal som påverkar kostnader för säckning, transport och behandling. Även den ökade inflationen i samhället påverkar kostnaderna.

Den torvfria jorden består av 40 % woodfiber (komposterade restprodukter från träindustrin), 40 % grönkompost och 20 % barkmull. Jorden är gödslad med naturgödsel, som är doserad för att både mätta jorden och de flesta normalt krävande växters behov av näring under 2–3 månader (om den inte blandas ut med annan jord). Under längre odlingsperioder eller med mer näringskrävande växter bör jorden tillföras extra näring.

Torv är material som bildats under väldigt lång tid i våtmarker. Torven bildas av växtmaterial som inte bryts ner fullständigt på grund av de fuktiga miljöerna. Torvmossarna lagrar stora mängder kol som sen frigörs när den torrläggs och bryts och bidrar då till stora växthusgasutsläpp. Därför bidrar användandet av torvfri jord till att minska koldioxidutsläpp och även till att bevara värdefulla våtmarker.

Nej, i nuläget (från och med i slutet av vecka 14) du kan enbart köpa torvfri planteringsjord i säck.

Nej, i nuläget kan du enbart köpa torvfri planteringsjord i säck.

Nej, du kan inte hyra släp av oss.

Du kan köpa jord i lösvikt på alla våra återvinningscentraler förutom på Bjuvs  återvinningscentral.

Läs mer om utbud och priser för jord

Du kan få alla våra jordprodukter som säljs i lösvikt (inte torvfri planteringsjord på säck) levererade hem till dig i en storsäck.  Storsäcken rymmer 800 liter  och kan fyllas med någon av våra jordsorter.

Du beställer hemleverans direkt hos vår entreprenör GDL på 042–400 13 31 som även levererar storsäcken hem till dig.  GDL har öppet vardagar 08.00–15.00, lunchstängt 12.00–13.00

Under högsäsong, som till exempel under våren, är det högt tryck på beställningar och leveranser hos GDL. Om du inte kommer fram via beställningstelefonen på grund av långa svarstider kan du ringa till NSR:s växel på telefon 042–400 13 00 för att lämna ett meddelande. Då ringer GDL upp dig istället.

Aktuella priser inklusive transport får du av GDL, som även skickar fakturan till dig.

Fler frågor och svar om vår jord

Priser och utbud på jord

Här hittar du priser för våra olika jordsorter. Tänk på att vi inte tar emot kontanter och att du bara kan betala med betalkort på våra återvinningscentraler.

Kontakta oss

Växel: 042-400 13 00
Kundservice: 042-400 13 40
E-post: kundservice@nsr.se

Kundservice öppettider

Måndag-onsdag 08.15-16.15
Torsdag 08.15-15.00
Fredag 08.15-16.15
Lunchstängt 12.00-12.30

E-tjänster

Samtliga e-tjänster och blanketter
Anmäl dig till våra digitala utskick

Postadress

NSR AB
251 89 Helsingborg

Besöksadress

Hjortshögsvägen 1
254 64 Helsingborg
Hitta till oss

Organisationsnummer

556217-4580

Snabblänkar