Restavfall
Här får du reda på vad som räknas som restavfall och vad som händer med det.
Restavfall är avfall som inte är farligt avfall och som inte går att återanvända eller återvinna på annat sätt än genom förbränning. Det är alltså det som blir kvar när du har sorterat ut farligt avfall, elektronikavfall, läkemedel, matavfall, tidningar och förpackningar av papper, plast, metall och glas.
Har du sorterat ut allt som går att sortera ut så ska det inte bli så mycket kvar i restavfallet. Restavfall är kommunalt avfall (som tidigare kallades hushållsavfall) och får endast hämtas av kommunen eller kommunens entreprenör.
Exempel på vad du kan slänga i restavfallet
- Blöjor, tops, bindor, tamponger, bomullsrondeller
- Tandborstar, toalettborstar, diskborstar
- Dammsugarpåsar, disktrasa
- Kattsand (förpacka det väl) och burspån
- Snus, cigaretter, tuggummi
- Kuvert, pennor, post-it-lappar
- Trasiga skor och plastleksaker utan elektronik
- Munskydd och engångshandskar (förpacka väl)
Detta kan du också slänga i restavfallet men du får gärna sortera det på återvinningscentralen istället
- Metallbestick och kastruller- kan sorteras som metallskrot
- Trasigt porslin och trasiga dricksglas – kan sorteras som fyllnadsmassor
Restavfallet skickas till förbränning
Allt som hamnar i påsen för restavfall skickas till förbränning för energiåtervinning. Därför är det bra om metall, porslin och glas som inte brinner lämnas på återvinningscentralen och återvinns istället för att skickas till förbränning. Av restavfallet blir det elektricitet och fjärrvärme. Restavfallet från din kommun skickas för tillfället till Öresundskrafts kraftvärmeverk Filbornaverket.
Det finns fortfarande mycket kvar att sortera
Det finns fortfarande mycket kvar att sortera ut från restavfallet. Bilderna visar vad restavfallet från villor respektive flerfamiljsbostäder bestod av 2020 i Bjuv, Båstad, Helsingborg, Höganäs, Åstorp och Ängelholm. Mer än hälften hade kunnat återvinnas istället för gå till förbränning.