Cirkulära anläggningsmaterial för en hållbar framtid
Varje år körs stora mängder byggavfall, slaggrus och restasfalt till deponi. Ett forskningsprojekt ska göra det möjligt att istället återvinna materialen och ge dem nytt liv.
Forskningsprojektet Cirkulära anläggningsmaterial leds av RISE, Sveriges forskningsinstitut, och undersöker hur restmaterial kan användas inom infrastrukturbyggen för att minska klimatpåverkan och skapa mer hållbara affärsmodeller.
Projektet involverar många olika aktörer, inklusive forskare, entreprenörer, material- och energiföretag samt kommuner och avfallsaktörer.
Därför medverkar NSR i projektet
– Vi är engagerade i projektet på grund av vår geografiska position och att vår anläggning tillåter den här sortens projekt. Det ligger helt rätt i tiden med återvunnet material och det rimmar väl med målen för massor enligt vår affärsplan, där målet är att materialåtervinna 80 procent av alla inkomna massor, säger Glenn Holmgren, NSR:s marknadsspecialist och kontaktperson för projektet.
Testbädd i Helsingborg – första i sitt slag
Ett viktigt steg i projektet är den testbädd som byggts av NSR. Den består av fyra 27 meter långa avsnitt och är den första i sitt slag. Där ska olika material undersökas utifrån långsiktig prestanda och miljöpåverkan. Materialen som ingår är asfaltkross, bergkross, slaggrus och tunnelugnskalk (Petrit T-S). Dessa har täckts med asfaltgranulat för att efterlikna verkliga förhållanden.
Vad händer härnäst?
Projektet kommer att undersöka materialens tekniska egenskaper genom att göra spårdjups/profilmätningar med Primal under en treårsperiod och fallviktsmätningar vid olika tider på året för att fastställa hållfasthet och styvhet. Målet är också att verifiera ERApave-modellen.
Kommande steg i projektet är bland annat att:
- Inkludera materialen i konstruktions- och dimensioneringsunderlag.
- Ta fram bygghandledningar och checklistor för materialhantering.
- Skapa samverkansnoder för att öka förståelsen och förtroendet mellan olika aktörer.
- Utveckla beslutsstöd för hållbara upphandlingar inom kommuner.
Ökad kunskap för en hållbar framtid
Genom att dokumentera materialens miljö-, klimat- och mekaniska egenskaper samt utveckla nya affärsmodeller hoppas projektet skapa trygghet i användningen av restmaterial. Projektet satsar också på utbildning och kommunikation för att sprida kunskap inom branschen och till andra relevanta målgrupper.
Om projektet
Projektnamn
Cirkulära anläggningsmaterial
Status
Pågående
Projekttid
2 år (med avslut 2025)
Vår roll i projektet
Projektdeltagare (testbädd)
Partners
Forskningsinstitut
RISE, Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI)
Energibolag
Sysav, Tekniska verken, Umeå Energi, Fortum
Materialaktörer
Heidelberg Materials Cement Sverige, Dalby Maskin, Swerock
Entreprenörer
NCC, Skanska, Edge Landskapsarkitekter
Behovsägare
Malmö stad, Uppsala kommun, NOAH, NSR
Finansiärer
Vinnova och deltagande partners
Läs mer
Kontaktperson på NSR
