Frågor och svar om avfallstaxan
Här hittar du svar på frågor om vilka faktorer som påverkar ändringar och skillnader i avfallstaxorna.
Det är kommunfullmäktige i respektive kommun som beslutar om avfallstaxorna. Taxorna börjar sen gälla från och med 1 april varje år. Bakgrunden till besluten ser olika ut för olika kommuner eftersom varje kommun är sitt eget renhållningskollektiv, med en egen ekonomi. Här kan du läsa mer om vad som påverkar avfallstaxorna generellt samt hur ekonomin i de olika renhållningskollektiven påverkar avfallstaxorna.
Frågor och svar om avfallstaxan
Varje kommun är sitt eget renhållningskollektiv, med en egen ekonomi. Att taxan ser olika ut beror på att ekonomin för renhållningen ser olika ut i de olika kommunerna. I Båstad finns t ex ett överskott och i Höganäs och Ängelholm finns ett underskott. I Bjuv, Helsingborg och Åstorp är ekonomin mer eller mindre i balans.
NSR lämnar in ett förslag på avfallstaxa till respektive kommun. Sedan förs det en dialog mellan NSR och kommunen. Det är kommunfullmäktige i respektive kommun som beslutar avfallstaxan.
Här kan du läsa om vilka kostnader taxan ska täcka (del 1 och 2)
Avfallstaxan består av en grundavgift* och en rörlig avgift.
Den rörliga avgiften ska bland annat täcka kostnader för dina kärl, matavfallspåsar samt insamling och behandling av ditt avfall. Den rörliga avgiften skiljer sig beroende på vad du har för abonnemang.
Grundavgiften ska täcka kostnader för kundservice, fakturering, planering, utveckling, information, administration och återvinningscentraler samt insamling och behandling av farligt avfall och grovavfall.
*På flerbostadshus och verksamheter är grundavgiften inbakad i den rörliga avgiften.
Avfallstaxa
Din avfallshämtning är helt avgiftsfinansierad och bekostas inte av skatter. Avfallstaxan beslutas av kommunfullmäktige i respektive kommun.
Så funkar NSR:s ekonomi
NSR har en omsättning på drygt 530 miljoner kronor. Här får du reda på hur pengarna används.