Gå direkt till innehåll
NSR AB
Sök

Snart får alla villakunder fyrfackskärl

Du som bor i villa och har ett en- eller tvåfackskärl kommer få nya fyrfackskärl för full sortering. Här får du veta mer om fyrfackskärl och varför alla villahushåll måste ha det.

Informationen på den här sidan gäller dig som har ett abonnemang för villahushåll i Bjuvs, Båstads, Helsingborgs, Åstorps eller Ängelholms kommun och inte redan har fyrfackskärl. Om du bor i Höganäs kommun kan du läsa mer om övergången till fyrfackssystemet här.

Vad är fyrfackskärl?

Fyrfackskärl innebär att du som bor i villa (permanent- och fritidsboende) har två kärl som båda är indelade i fyra fack. I de sammanlagt åtta facken ska du sortera:

  • matavfall
  • restavfall
  • tidningar
  • förpackningar av papper
  • förpackningar av plast
  • förpackningar av metall
  • förpackningar av färgat glas
  • förpackningar av ofärgat glas

Måste alla ha fyrfackskärl?

Ja. För att öka återvinningen har Sveriges regering beslutat om nya regler för insamling av förpackningsavfall vilket innebär att alla hushåll i Sverige måste ha insamling av förpackningar vid fastigheten inom kort. Med det insamlingssystem som NSR har i Bjuvs, Båstads, Helsingborgs, Åstorps och Ängelholms kommun innebär det fyrfackskärl.

Frågor och svar om bytet till fyrfackskärl

Det beror på vilken kommun du bor i. Hösten 2024 börjar vi byta ut kärl och sedan sker det löpande i alla kommuner. Du kommer få mer information i din fysiska eller digitala brevlåda innan vi byter hos dig.

Hur fackindelningen ser ut beror på vilken kommun du bor i. Du kan läsa mer om hur du sorterar i fyrfackskärl här.

Vi tömmer kärl 1 varannan vecka och kärl 2 var fjärde vecka hos permanentboende. Tömningsintervaller för fritidsboende ser olika ut i olika kommuner, du hittar fullständiga intervaller i avfallstaxan för din kommun.

Om du har ett abonnemang för hemkompost idag kommer vi att byta ut ditt restavfallskärl mot två fyrfackskärl. Om du har en godkänd dispens för att kompostera ditt matavfall kan du fortsätta göra det. Du lämnar bara facket för matavfall tomt.

Nej, ditt abonnemang blir billigare. I vissa fall flera tusenlappar per år, men det beror på vad du har för abonnemang idag. Du kan jämföra priser i avfallstaxan för din kommun.

De förpackningar och tidningar som inte får plats i dina fyrfackskärl kan du lämna på en återvinningsstation precis som du gjort innan. Det finns även tilläggstjänster till ditt fyrfacksabonnemang. Du kan till exempel ha ett extra kärl 1 eller ett extra kärl 2.

Fyrfackskärl

Fyrfackskärl är det vanligaste och billigaste sättet för dig att bli av med restavfall, matavfall, förpackningar och tidningar. Här får du tips och mer information.

Kontakta oss

Växel: 042-400 13 00
Kundservice: 042-400 13 40
E-post: kundservice@nsr.se

Telefontider

Måndag-onsdag 08.15-16.15
Torsdag 08.15-15.00
Fredag 08.15-16.15
Lunchstängt 12.00-12.30

E-tjänster

Samtliga e-tjänster och blanketter
Anmäl dig till våra digitala utskick

Om NSR

Postadress
NSR AB
251 89 Helsingborg

Besöksadress
Hjortshögsvägen 1
254 64 Helsingborg
Hitta till oss

Organisationsnummer
556217-4580

Fakturera NSR
Jobba hos oss
Boka studiebesök

Snabblänkar