Gå direkt till innehåll
NSR AB
Sök

Olagligt att slänga textil i restavfallet

Många har följt kravet om att lämna textilavfall till återvinning. Många fler än någon kunnat ana. Det har dessvärre inneburit att nästa steg i kedjan inte hinner med. NSR börjar nu med att kunderna ska sortera sin textil i hel och ren textil samt trasig och smutsig textil. Det vill säga två stycken olika flöden. Den trasiga och smutsiga textilen kommer att gå till energiåtervinning lokalt. Eftersom det är ingen aktör som vill ha den trasiga textilen i dagsläget.

Varför införs de nya reglerna?

Syftet med lagen är att främja en mer cirkulär hantering av textilavfall. Det är ett viktigt steg mot en mer hållbar framtid, där textil återanvänds och återvinns istället för att bli avfall.

Vad räknas som hel och ren textil?

Hel och ren textil omfattar följande:

  • kläder av textil
  • hemtextil
  • inredningstextil
  • väskor av textil
  • accessoarer av textil

Skor räknas inte som textilavfall, men många organisationer tar ändå emot hela skor i sina insamlingar. Trasiga skor kan du lägga i restavfallet hemma eller i Trasig textil på din återvinningscentral.

Läs mer om vad som räknas som textil

Vad räknas som trasig och smutsig textil?

Trasig och smutsig textil omfattar följande:

  • både trasig och hel stoppad textil
  • trasiga och smutsiga kläder av textil
  • trasig och smutsig hemtextil
  • trasig och smutsig väska av textil
  • trasiga accessoarer av textil

Gosedjur, kuddar och täcken som är hela och rena ska läggas i den trasiga textilen.

Läs mer om vad som räknas som trasig textil

Så här gör du som privatperson med din textil

Det allra bästa är såklart att återbruka eller laga sin textil för att förlänga livslängden. Om det inte är möjligt så sorterar du textilen i hel och ren för sig och trasig textil för sig. Trasig textil kan du lämna på en av NSR:s Återvinningscentraler. Hel textil lämnar du till organisationer såsom second hand, välgörenhet eller i en insamlingsbox förpackat i en plastpåse. På Helsingborgs och Ängelholms  återvinningscentral kan du också lämna hel textil.

Så här gör verksamheter med textil

Verksamheter ska också sortera ut sitt textilavfall (helt och trasigt). Kommunala verksamheter som till exempel LSS- och vårdboenden ska lämna trasig textil på en återvinningscentral och hel textil som kan återbrukas till en textilinsamlingsbox eller på Helsingborgs eller Ängelholms återvinningscentral.

De kommunala verksamheter som använder arbetskläder ska sortera ut uttjänta kläder/textilier från övrigt avfall och lämna till samma textilinsamlingsbehållare. Verksamheten ansvarar själva för att ta bort eventuella loggor från arbetskläderna om man har önskemål om detta.

Övriga verksamheter med textilt verksamhetsavfall (inklusive arbetskläder) får inte lämna textilavfall till återvinningscentral eller textilinsamlingsboxar. NSR har i dagsläget inte möjlighet att ta emot textilavfall från verksamheter. Sök på internet efter “sorteringsanläggning för textil från verksamheter”.

Är textilierna kraftigt nedsmutsade eller på något sätt riskerar att förorena eller smitta övrig textil som samlats in, så ska de sorteras som trasig textil på en av våra återvinningscentraler, undantagsfall läggas i restavfallet.

Vad är en textilinsamlingsbox?

Textilinsamlingsboxar är behållare i vilka du kan lämna textil och som sedan samlas in av olika privata aktörer. Dessa boxar finns ofta utanför köpcentrum, matvaruaffärer och stormarknader. Så passa på att kika utanför affären nästa gång du handlar ifall det finns en insamlingsbox där.

Så här kan boxarna se ut:

Var hittar jag textilinsamlingsboxar?

Det finns i dagsläget ingen övergripande karta över var de olika insamlingsboxarna finns. Oftast finns det en textilinsamlingsbox i anslutning till våra återvinningsstationer. På sopor.nu kan du söka efter återvinningsstationer nära dig.

Du kan besöka någon av våra auktoriserade aktörers hemsida för att se var deras boxar finns:

Läs mer om de nya kraven

Frågor och svar om textilavfall

Från 1 januari 2025 är det inte längre tillåtet att slänga textilier i restavfallet. Istället ska textilier sorteras separat och lämnas in på särskilda platser. Detta gäller både privatpersoner och verksamheter.

Textiltillverkning kräver mycket resurser utöver råmaterialet, som energi, kemikalier och vatten, vilket påverkar miljö och klimat negativt. Genom att återanvända eller återvinna textilier minskar vi avfallet och förlänger materialens livslängd.

Genom att lämna både hela och trasiga textilier till secondhandbutiker eller insamlingsbehållare så skapar vi en mer hållbar användning av materialet och förlänger livet på kläderna.

Läs mer på Naturvårdsverkets webbplats

För att NSR hade en ideell aktör som sa upp avtalet med att hämta både den trasiga och hela textilen. Vi fick då göra en ny upphandling på textilen och för att få någon aktör att vilja ta hand om textilen på våra återvinningscentraler så valde vi att gå ut med en upphandling där man kunde välja på vilka återvinningscentraler man vill hämta på samt om man vill hämta hel och ren textil och/eller trasig textil.

Du kan lämna textilier på återvinningscentraler eller i insamlingsbehållare från ideella organisationer. Insamlingsbehållare finns ofta utplacerade vid mataffärer, bensinstationer och återvinningsstationer.

Leta efter 90-konto-loggan, som garanterar att organisationen är granskad av Svensk Insamlingskontroll.

Vill du veta hur du kan minska textilavfallet? Här får du tips på hur du kan tänka textilsmart.

NSR gjorde en upphandling av textilen. Och ingen aktör valde att de ville hämta hel textil i Bjuv, Höganäs och Åstorp. På dessa återvinningscentraler finns enbart den ena flödet trasig textil.

Hel textil kan lämnas i de insamlingsboxar som är utplacerade.

Den trasiga textilen kommer att skickas till energiåtervinning lokalt och bidra till värme och el. Detta för att vi har ingen aktör i dagsläget som är intresserad av vår trasiga textil. Därför går den trasiga textilen till energiåtervinning i väntan på att att det kommer en marknad som klarar av att ta hand om trasig textil och återvinna den.

Textilavfall ska sorteras som textilavfall även om det är blött eller trasigt. En anledning är att Naturvårdsverket och EU-kommissionen vill ha komplett statistik för allt textilavfall. Det ska däremot inte läggas tillsammans med den hela och rena textilen. Är textilavfallet exempelvis blött/smutsig eller trasigt ska det läggas i en hopknuten plastpåse i trasig textil containern på en av våra Återvinningscentraler.

Då kan du lämna din textil i insamlingsbehållare (se bild för exempel) från seriösa ideella organisationer.

För att säkerställa att insamlingsbehållaren är seriös, leta efter 90-konto-loggan. Den garanterar att organisationen är granskad av Svensk Insamlingskontroll.

NSR ställer krav på att alla aktörer som samlar in textil i våra områden ska ha ett 90-konto. Dock kan det ta tid att få bort behållare från oseriösa aktörer, så vi behöver hjälpas åt att endast lämna till godkända insamlare.

Från och med 1 januari 2025 får kommunerna ansvar för insamling av textilavfall. Men inom EU diskuteras redan en annan lösning: ett producentansvar för textil. Det innebär att de som tillverkar och säljer textil också ska ansvara för att det samlas in och återanvänds eller återvinns. Sannolikt införs ett sådant ansvar inom några år. Producenter måste då bygga upp system för att ta hand om textilierna. Kommunerna inväntar därför ett beslut i frågan innan de bygger upp ett mer omfattande system.

Nej, NSR erbjuder i dagsläget ingen hämtning av textil.

Eftersom textilavfall är ett så kallat ”sällan-avfall” (som inte uppstår regelbundet) hänvisar vi istället till återvinningscentraler eller insamlingsbehållare.

Textil som smutsats ner av farliga ämnen, exempelvis spillolja, ska sorteras som farligt avfall och inte blandas med annat textilavfall. Det förbränns sedan i en anläggning som har tillstånd att hantera farligt avfall och blir till värme och el.

Inom EU diskuteras ett producentansvar för textil. Det innebär att de som tillverkar och säljer textil också ska ansvara för att det samlas in och återanvänds eller återvinns. Sannolikt införs ett sådant ansvar inom några år. Producenter måste då bygga upp system för att ta hand om textilierna. Många kommuner inväntar därför ett beslut i frågan innan de bygger upp ett mer omfattande system.

Släng inte textilier

Är det dags att rensa i garderoben? Tänk på att du inte får slänga textil i restavfallet. Här får du tips på vad du kan göra istället!

Kontakta kundservice

E-post: kundservice@nsr.se
Telefon: 042-400 13 40

Kontakta oss i övriga ärenden

E-post: nsr@nsr.se
Telefon växel: 042-400 13 00

Telefontider

Måndag-fredag: 08.15-15.00
Lunchstängt: 12.00-12.30

E-tjänster

Samtliga e-tjänster och blanketter
Anmäl dig till våra digitala utskick
Mina sidor

Om NSR

Postadress
NSR AB
251 89 Helsingborg

Besöksadress
Hjortshögsvägen 1
254 64 Helsingborg
Hitta till oss

Organisationsnummer
556217-4580

Fakturera NSR
Jobba hos oss
Boka studiebesök

Snabblänkar