Från och med april har våra fakturor ett nytt utseende.

Läs mer
Gå direkt till innehåll
NSR AB
Sök

Kommunen tar över insamlingen av förpackningsavfall 2024

För att öka återvinningen och göra det lättare att göra rätt har Sveriges regering beslutat om nya regler för förpackningsinsamling. Beslutet innebär att landets kommuner tar över ansvaret för insamling av hushållens förpackningar från den 1 januari 2024. Det blir också krav på att alla hushåll ska få insamling fastighetsnära från 1 januari 2027.

Krav på fastighetsnära insamling

Senast den 1 januari 2027 ska alla bostäder ha insamling av förpackningar av papper, plast, glas och metall, så kallad fastighetsnära insamling. Det innebär att invånarna ska kunna lämna förpackningar till återvinning i direkt anslutning till sitt boende. Utöver detta ska skrymmande förpackningar av papper och plast samlas in på lättillgängliga insamlingsplatser.

Vad händer i NSR-regionen?

I NSR:s ägarkommuner erbjuder vi sedan länge fastighetsnära insamling av förpackningar via fyrfacks- eller tvåfackssystem. Vi kommer att se över systemen de närmaste åren för att anpassa dem vid behov efter det nya lagkravet. För majoriteten av hushållen i vår region innebär det nya lagkravet dock inga större förändringar.

Tänk på att om du har avtal med en privat aktör för insamling av förpackningar måste du avsluta detta avtal och istället teckna abonnemang hos NSR, eller hos en entreprenör som är auktoriserad av NSR, senast 31 december 2023.

Vi informerar fastighetsägare och villahushåll löpande om kommande förändringar via vårt digitala nyhetsbrev, som du kan anmäla dig till på denna sida. I vissa fall kommer vi även att skicka brev per post.

Matavfall ska sorteras ut

Regeringen har även beslutat att alla kommuner ska samla in matavfallet separat från den 1 januari 2024. Det innebär att det blir obligatoriskt för alla hushåll och verksamheter att sortera ut sitt matavfall.

Producentansvar

Producentansvaret ska få producenter att ta fram produkter som är resurssnåla, lätta att återvinna och fria från miljöfarliga ämnen. Här får du veta mer om producentansvaret.

Boka en avfallsrådgivare

Våra experter guidar dig kostnadsfritt i frågor kring avfallsminimering, återbruk, avfallssortering, planering och förbättring av avfallsutrymme, fettavskiljare och mycket mer.

För löpande information anmäl dig till

NSR:s digitala nyhetsbrev

Hemsidan nyhetsbrev

Kontakta oss

Växel: 042-400 13 00
Kundservice: 042-400 13 40
E-post: kundservice@nsr.se

Kundservice öppettider

Måndag-onsdag 08.15-16.15
Torsdag 08.15-15.00
Fredag 08.15-16.15
Lunchstängt 12.00-12.30

E-tjänster

Samtliga e-tjänster och blanketter
Anmäl dig till våra digitala utskick

Postadress

NSR AB
251 89 Helsingborg

Besöksadress

Hjortshögsvägen 1
254 64 Helsingborg
Hitta till oss

Organisationsnummer

556217-4580

Snabblänkar