Har du svinnsikt?
Den 29 september är det internationella matsvinnsdagen. En perfekt dag att se över din svinnsikt! Att ha svinnsikt innebär att du blir uppmärksam på ditt matsvinn och sedan förändrar ditt beteende för att inte slänga mat i onödan.
En tredjedel av all den mat som produceras i världen äts inte upp. Det är ett enormt slöseri med resurser. Mat produceras, transporteras, förädlas, förpackas, förvaras och säljs helt i onödan, när den borde hamna i någons mage.
Bra för både miljön och plånboken
Den allra största delen av matsvinnet uppstår i hushållen, hemma hos dig och mig. Var tredje matkasse vi släpar med hem hamnar i soporna. På ett år kan en familj spara 3-6000 kronor, bara genom att sluta slänga mat. Så vad väntar du på? Det är hög tid att skaffa den där svinnsikten!
Testa dig själv med svinnsikts-coachen
Med Livsmedelsverkets svinnsikts-coach får du som vill bli lite snällare mot maten och miljön en flygande start. Här får du tips och pepp baserat på hur mycket mat du slänger.
Minimera matsvinnet
Det är lätt som en plätt att minska sitt matsvinn! Förutom att du gör en insats för miljön så kommer du dessutom att spara pengar.
Tips och trix
Appar som räddar mat, smart buffé-planering, mindre tallrikar och doggy-bags är några av våra bästa knep som hjälper dig att rädda mat.