Tips och trix

Tips och trix

Appar som räddar mat, smart buffé-planering, mindre tallrikar och doggy-bags är några av våra bästa knep som hjälper dig att rädda mat.

Recept på webben

Använd webben för att komma på recept för den mat du redan har hemma. Sök på till exempel recept med ingredienser du har hemma

Appar som räddar mat

Prova att använda en app som hjälper dig rädda mat som annars skulle slängts. Dessutom kan du spara pengar – ofta kan du fynda gårdagens mat till halva priset. Sök på matsvinnsapp för att läsa mer.

Små portioner

Lägg bara upp pyttesmå portioner till barnen, och fyll på allteftersom. Och se till att du själv också tar små portioner, särskilt på bufféer. Ta hellre fler gånger av dina favoriter.

Mindre tallrikar

När gäster får mindre tallrikar vid en buffé så slängs mycket mindre mat. Prova hemma hos er också!

Bli buffé-smart

En stor mängd av matsvinnet uppstår på buffé-restauranger.  När du ska äta buffé, skippa att ta en separat tallrik för sallad. Börja alltid med att lägga upp grönsaker, därefter fisk och sist kött. Och se till att du använder en liten tallrik.

Be om en doggy-bag

När du äter på restaurang, be om en doggy-bag för att ta med resterna av maten hem.

Fråga efter halv-portion

Det blir allt vanligare att restauranger erbjuder en mindre portion (och till ett mindre pris). Om du vet att du inte kommer att äta upp – fråga efter halv-portion.

På jobbet

Koka bara så mycket kaffe som du vet går åt på jobbet. Och se regelbundet över gemensamma kylskåp och ta tillvara på allt som går.