Hållbar student
Studentfirandet kan medföra både stora utgifter och onödig klimatpåverkan. Här hittar du tips för ett mer klimatsmart – och billigare – studentfirande.
Student- och balkläder
Ett enkelt sätt att spara både pengar och vara mer miljövänlig är att hyra, låna eller köpa kläder second hand. Men tänk på att vara ute i god tid, det kan ta längre tid att anpassa något befintligt än att köpa nytt.
Om du väljer att köpa nya kläder till studenten eller balen, tänk då på det här:
- Välj plagg som du kan använda igen. Välj till exempel mörk kostym istället för frack eller smoking på balen så kan den användas vid andra tillfällen. Investera i ett par bekväma ballerinaskor istället för högklackat.
- Köp hållbart producerade plagg. Leta efter lokala designers som erbjuder miljövänliga eller återvunna balklänningar.
- Låt balklänningen leva vidare. Om du köper en ny balklänning kan du sälja den efter studenten. Eller så kan du ändra den (färga, korta av den, göra om den till tvådelat, justera ärmarna eller liknande) så att den passar bra även vid andra tillfällen.
Mat och dryck
- Välj buffé. Att erbjuda buffé gör att gästerna själva kan välja vad och hur mycket de vill äta, vilket minskar risken för matsvinn. Buffé kan också vara billigare än tre-rätters.
- Laga lagom. Om ni lagar maten själva, beräkna i förväg hur mycket mat som kommer att gå åt så att ni inte riskerar att behöva slänga mat eller ingredienser som blivit över.
- Släng inte överbliven mat. Ha en plan för vad ni kan göra med eventuell mat som blir över. Kanske skickar ni med gästerna en doggybag hem som en rolig grej, eller skänker överbliven mat till bättre behövande?
- Välj närproducerat och efter säsong. För dig som vill ha en klimatsmart meny är det en bra idé att välja råvaror efter säsong och välja ekologiska svenska produkter.
Så här beräknar du hur mycket mat som går åt på din buffé
Dukning och dekorationer
Det brukar bli både billigare och mer personligt om man fixar dekorationerna själv. Då är det också lättare att välja miljömärkta och hållbara material.
- Duka med riktigt porslin. Om ni inte har tillräckligt med porslin för alla gäster så finns det företag som hyr ut porslin, glas, bord och stolar.
- Dekorera med saker du hittar i naturen som blommor, kvistar, träbitar, mossa, snäckor, stenar. I juni brukar det finnas gott om syren. Låt träbitar, snäckor eller stenar kan bli placeringskort. Välj bort pynt gjord av plast som ballonger och konfetti.
- Satsa på återbruk. Glasflaskor, glasburkar och gamla dricksglas kan bli ljuslyktor eller vaser på borden. Att blanda olika gamla tallrikar, bestick och glas i sin dukning gör det bara ännu mer personligt!
- Värmeljustips: Om du vill använda värmeljus i din dukning, tänk på att det finns refill för värmeljus att köpa, då kan du återanvända värmeljusets kopp genom att sätta i ett nytt ljus.
- Låna dekorationer och belysning istället för att köpa nytt. Kolla upp second hand-butikerna i din närhet och köp- och säljmarknader på nätet. Eller varför inte kika runt hos släkt och vänner?
Dukningsinspiration från Pinterest
Hållbara studentpresenter
Var tydliga mot era gäster och berätta vad studenten verkligen vill ha så att studenten inte får prylar som sen inte används. Det finns många olika gratistjänster på nätet där man kan skapa en digital önskelista. Då kan gästerna både se vad studenten önskar och om någon annan redan har köpt något av det som finns på listan. I önskelistan kan man också tipsa om gåvor som:
- ett bidrag till resa
- en upplevelse exempelvis en spa-weekend, konsertbiljetter, luftballongsresa, massage, matlagningskurs, danslektioner, teaterbesök
- presentkort
- något ät- eller drickbart
- prenumeration på en streaming-tjänst
Och låt era gäster få veta ifall studenten skulle uppskatta att få en present som är köpt second hand.