Gå direkt till innehåll
NSR AB
Sök

Sortera julens avfall

Det blir ofta en del avfall under julfirandet. Se till att du återvinner presentpapper, snören, trasiga ljusslingor, ljus och julgran på rätt sätt!

🎁Presentpapper och snören

Vanligt presentpapper slänger du hemma som  förpackning av papper.  Det gäller även presentpapper med tejp och etikett på. En del väljer att slå in sina klappar i tidningspapper och då sorterar du såklart pappret som tidningar.

Presentsnören slänger du i  restavfallet. Presentsnören (sånt som man kan krylla) innehåller plast och förstör återvinningsprocessen om det hamnar bland pappersförpackningar eller tidningar. Presentsnören innehåller även klister, som förstör återvinningsprocessen, och ska därför inte sorteras som plast.

🎄 Julgran

Julgranen räknas som trädgårdsavfall och kan lämnas inne på din återvinningscentral, runt jul har vi en speciell plats på varje åvc där du kan lämna din julgran.  Då kan den bli till kompost eller fjärrvärme.

Om du bor i villa och har ett eget trädgårdskärl kan du klippa ner granen och lägga den i trädgårdsavfallskärlet (inget pynt får finnas kvar!). Kärlet töms sen när vi upptar tömningen av trädgårdskärl igen i mars.

Om du bor i lägenhet kan du kontakta din fastighetsägare eller bostadsrättsförening och höra vad som gäller hos dig.

🪔Värmeljus

Värmeljusets metallkopp klassas inte som förpackning enligt lagen om producentansvar. Därför ska du inte slänga den som metallförpackning hemma. Men naturligtvis ska metallen återvinnas, så istället tar du med koppen till återvinningscentralen där du slänger den som metallskrot. Detsamma gäller marschallens metallkopp.

Tänk på att ta loss den lilla vekhållaren i mitten innan du slänger både den och koppen som metallskrot. Varför? Jo, vekhållaren är gjord av stål (järn) medan koppen är av aluminium. I sorteringsanläggningen för metallskrot separeras stål från aluminium med en magnet. Om vekhållaren sitter fast i koppen så följer koppen med och aluminiumet brinner då upp i stålbadet.  Du kan samla dina metallkoppar hemma under en period, sedan du tar med dem nästa gång du ändå ska till återvinningscentralen. 

Tips
Det finns refill för värmeljus att köpa, då kan du återanvända värmeljusets kopp genom att sätta i ett nytt ljus. Smart, för då behöver du ju inte slänga koppen alls.

📧Julkort

Julkort sorteras som restavfall i vanliga soppåsen. Även kuvert ska sorteras som  restavfall. Kuvert och julkort/vykort räknas nämligen varken som förpackningar eller tidningar enligt lagen om producentansvar  och det är  enbart förpackningar och tidningar som samlas in vid din fastighet för återvinning.  Det gäller även svanen-märkta kuvert.

Tänk på att: Även post it-lappar ska slängas som restavfall.

🕯 Ljusstumpar

Stumpen som blir kvar när levande ljus brunnit ner ska du slänga i restavfallet. I vintermörka Sverige använder vi hela 45 000 ton ljus om året. De flesta är paraffinljus som tillverkas av fossilt material och släpper ut stora mängder koldioxid som bidrar till växthuseffekten. Även stearinljus släpper ut koldioxid när de brinner, men betydligt mindre.

Till skillnad från paraffinljus är stearinljus tillverkade av förnybar råvara. Dock är en av de vanligaste förnybara råvarorna palmolja som inte är bra ur miljösynpunkt. Välj gärna Svanen-märkta stearinljus för så liten miljöpåverkan som möjligt. 

Tips
Återanvänd ljusstumparna till att stöpa nya ljus. Det finns också lokala ljusstöpare som gärna tar emot ljusrester.

🔌Ljusslinga

Allt avfall som har sladd eller batteri räknas om elektronikavfall. Därför ska din uttjänta ljusslinga eller adventsljusstake slängas som elavfall. Elektroniska produkter innehåller både ovanliga metaller och ämnen som kan vara farliga för människor och miljö. Därför ska du enligt lag alltid lämna trasig elektronik, som inte går att laga, till ett godkänt insamlingsställe.

Du kan lämna elavfall på din återvinningscentral eller miljöstation, i Samlaren eller i det kärl för småelektronik som finns i många flerbostadshus. Du kan även lämna elavfall hos butiker som säljer elektronik.

🥑Fruktnät

En del frukt och grönt säljs i nät, till exempel apelsiner, avokado och lök. Dessa nät ska sorteras som plastförpackning. Men skippa gärna nätet och köp varorna i lösvikt istället.

Skippa också butikernas småplastpåsar och satsa på papperspåsar alternativt återanvändningsbara tyg- eller nätkassar för frukt och grönt. Många matbutiker erbjuder fruktpåsar av förnybar råvara, som majs eller sockerrör. De är bättre för miljön eftersom de släpper ut mindre koldioxid vid förbränning än vanliga plastpåsar. Även påsar av förnybar råvara ska sorteras som plastförpackning.

⬜Frigolit

Frigolit (ej byggfrigolit) ska sorteras som  plastförpackning, och det gäller även köttråg av frigolit. Större mängder eller block av cellplast kan du lämna på din återvinningscentral.

Tips
Förpacka gärna lösa frigolitkulor i en plastpåse, så att kulorna inte kan flyga omkring och skräpa ner när vi tömmer ditt kärl.

Här hittar du fler sopor

Du hittar fler svårsorterade sopor i vår topplista eller i sorteringsguiden 

Kontakta oss

Växel: 042-400 13 00
Kundservice: 042-400 13 40
E-post: kundservice@nsr.se

Telefontider

Måndag-onsdag 08.15-16.15
Torsdag 08.15-15.00
Fredag 08.15-16.15
Lunchstängt 12.00-12.30

E-tjänster

Samtliga e-tjänster och blanketter
Anmäl dig till våra digitala utskick

Om NSR

Postadress
NSR AB
251 89 Helsingborg

Besöksadress
Hjortshögsvägen 1
254 64 Helsingborg
Hitta till oss

Organisationsnummer
556217-4580

Fakturera NSR
Jobba hos oss
Boka studiebesök

Snabblänkar