Gå direkt till innehåll
NSR AB
Sök

Nya regler för verksamheter

Från den 1 januari 2024 hämtar NSR inte förpackningsavfall hos verksamheter (förutom samlokaliserade verksamheter). Läs här vad du behöver göra.

Detta behöver du som har verksamhet göra

Efter årsskiftet hämtar NSR inte förpackningsavfall hos verksamheter (förutom samlokaliserade verksamheter, läs mer nedan). Detta eftersom det enligt den nya lagstiftningen inte ingår i kommunernas uppdrag. Du kan läsa mer om vad förändringen innebär på Naturvårdsverkets webbplats

Efter årsskiftet har du som verksamhet tre alternativ:

  1. Teckna abonnemang med en privat entreprenör som är godkänd för att hämta förpackningsavfall hos verksamheter.
  2. Lämna förpackningsavfall kostnadsfritt på en mottagningsplats. Du hittar information om mottagningsplatser på npa.se/hitta-mottagningsplats.  Verksamheter får inte lämna förpackningsavfall på återvinningsstationer eftersom dessa enbart är för hushållen. Detta gäller dock inte samlokaliserade verksamheter.
  3. Har du en samlokaliserad verksamhet (se nedan) så kan du välja att dela kärl med hushållen i fastigheten. Detta förutsätter att din fastighetsägare tillåter det och att du anmäler samlokalisering till NSR. Observera att du behöver anmäla samlokalisering även om du redan idag delar kärl med hushållen i en fastighet.

Restavfall, matavfall och tidningar?

Har din verksamhet matavfall, restavfall och tidningar som liknar avfall från hushållen så är det NSR som hämtar eftersom det räknas som kommunalt avfall. Kommunalt avfall uppstår normalt från till exempel kontor, personalmatsalar, restauranger, storkök och butiker.

Matavfall som uppstår vid livsmedelproduktion eller hos en livsmedelsgrossist är däremot inte kommunalt avfall och hämtas därför inte av NSR. För detta får du anlita valfri entreprenör med tillstånd att transportera avfall.

Samlokaliserad verksamhet

Från den 1 januari 2024 ansvarar kommunerna för insamling av förpackningar från samlokaliserade verksamheter, det vill säga verksamheter som delar avfallskärl för förpackningar med hushållen i en fastighet.

Varje sådan verksamhet måste välja om den vill vara samlokaliserad och därmed ha insamling av förpackningsavfall via NSR eller om den vill anlita en privat entreprenör (innebär egna avfallskärl). För att ha insamling via NSR måste du anmäla samlokalisering till oss. Det gör du i detta formulär senast 30 dagar innan önskat startdatum. Observera att du behöver anmäla samlokalisering även om du redan idag delar kärl med hushållen i fastigheten.

Obs! Innan du väljer måste du ha en dialog med din fastighetsägare, brf eller samfällighet som avgör vad det finns utrymme till i miljörummet.

Krav på att sortera ut matavfall

Från den 1 januari 2024 blir det obligatoriskt för alla i landet att sortera ut sitt matavfall. I NSR-regionen berör det endast Höganäs kommun där det hittills varit frivilligt att sortera ut matavfall. Är du fastighetsägare i Höganäs kommun och saknar separat kärl för matavfall? Då ska du ha fått ett brev från NSR med information om vad som händer nu, kontakta annars vår kundservice.

Frågor och svar om förpackningsavfall – verksamheter

Ja, om du har en verksamhet kan du anlita valfri entreprenör som driver ett så kallat marknadsdrivet system och har tillstånd för att transportera avfall. Du kan även anlita en entreprenör med tillstånd att transportera avfall för att ta ditt avfall till en mottagningsplats för förpackningar från verksamheter. Observera att ovanstående inte gäller verksamheter för specialbostäder (LSS-boende, vårdboende m m) då dessa räknas som hushåll och därmed måste anlita NSR.

För matavfall, restavfall och tidningar måste du fortsätta anlita NSR eftersom det är kommunens ansvar att samla in så kallat kommunalt avfall. Kommunalt avfall uppstår normalt från till exempel kontor, personalmatsalar, restauranger, storkök och butiker. Matavfall som uppstår vid livsmedelproduktion eller hos en livsmedelsgrossist är däremot inte kommunalt avfall och hämtas inte av NSR. För detta får du anlita valfri entreprenör med tillstånd att transportera avfall.

Nej, producenterna kommer inte bekosta insamling av förpackningsavfall hos verksamheter som inte är samlokaliserade. Men den största producentansvarsorganisationen (PRO) måste erbjuda minst en mottagningsplats i varje kommun där verksamheter kostnadsfritt kan lämna sina förpackningar från den 1 januari 2026. Största PRO och mottagningsplatser är inte utsedda än.

En verksamhet som använder samma avfallskärl för förpackningar som hushållen i ett flerbostadshus. Verksamheten måste själv anmäla samlokalisering till NSR och det behöver man göra även om verksamheten redan idag delar kärl med hushållen i fastigheten.

Läs mer och anmäl här

Du behöver göra en anmälan eftersom regeringen har beslutat att de som producerar förpackningar ska bekosta insamlingen av förpackningsavfall från hushåll och samlokaliserade verksamheter. För att kunna få denna ersättning måste NSR redovisa till Naturvårdsverket hur många samlokaliserade verksamheter som finns i kommunen.

Har din verksamhet matavfall, restavfall och tidningar som liknar avfall från hushållen så är det NSR som hämtar eftersom det räknas som kommunalt avfall. Kommunalt avfall uppstår normalt från till exempel kontor, personalmatsalar, restauranger, storkök och butiker. För tidningar finns inget lagkrav på FNI, men vill verksamheten ha hämtning av tidningar så är det via NSR (eller av oss auktoriserad aktör om det gäller Båstads eller Ängelholms kommun).

Matavfall som uppstår vid livsmedelproduktion eller hos en livsmedelsgrossist räknas inte som kommunalt avfall och hämtas därför inte av NSR. För detta får du anlita valfri entreprenör med tillstånd att transportera avfall.

Bra att veta

Vanliga förkortningar som kan förekomma i texten:

  • BRF – bostadsrättsförening
  • FNI – fastighetsnära insamling
  • FTI – förpacknings- och tidningsinsamlingen
  • LIP – lättillgänglig insamlingsplats
  • ÅVC – återvinningscentral
  • ÅVS – återvinningsstation

Samlokaliserade verksamheter

En samlokaliserad verksamhet som tillsammans med hushåll använder behållare och andra anordningar för hantering av avfall på eller i anslutning till en fastighet kan välja att kommunen samlar in verksamhetens förpackningsavfall.

Kontakta oss

Växel: 042-400 13 00
Kundservice: 042-400 13 40
E-post: kundservice@nsr.se

Kundservice öppettider

Måndag-onsdag 08.15-16.15
Torsdag 08.15-15.00
Fredag 08.15-16.15
Lunchstängt 12.00-12.30

E-tjänster

Samtliga e-tjänster och blanketter
Anmäl dig till våra digitala utskick

Postadress

NSR AB
251 89 Helsingborg

Besöksadress

Hjortshögsvägen 1
254 64 Helsingborg
Hitta till oss

Organisationsnummer

556217-4580

Snabblänkar