Nya regler för verksamheter
Från den 1 januari 2024 hämtar NSR inte förpackningsavfall hos verksamheter (förutom samlokaliserade verksamheter). Läs här vad du behöver göra.
Detta behöver du som har verksamhet göra
Efter årsskiftet hämtar NSR inte förpackningsavfall hos verksamheter (förutom samlokaliserade verksamheter, läs mer nedan). Detta eftersom det enligt den nya lagstiftningen inte ingår i kommunernas uppdrag.
Efter årsskiftet har du som verksamhet tre alternativ:
- Teckna abonnemang med en privat entreprenör som är godkänd för att hämta förpackningsavfall hos verksamheter.
- Lämna förpackningsavfall kostnadsfritt på en mottagningsplats. Dessa mottagningsplatser drivs inte av NSR och är inte beslutade än, information kommer när vi vet mer. Observera att verksamheter inte får lämna förpackningsavfall på ÅVS eller ÅVC då dessa enbart är för hushållen. Detta gäller dock inte samlokaliserade verksamheter som kan fortsätta nyttja ÅVS och ÅVC för att kostnadsfritt lämna förpackningsavfall.
- Har du en samlokaliserad verksamhet (se nedan) så kan du välja att dela kärl med hushållen i fastigheten. Detta förutsätter att din fastighetsägare tillåter det och att du anmäler samlokalisering till NSR. Observera att du behöver anmäla samlokalisering även om du redan idag delar kärl med hushållen i en flerfamiljsfastighet.
Detta behöver du göra nu
- Kontakta en privat entreprenör som du vill teckna abonnemang med.
- Be vald entreprenör att kontakta NSR:s kundservice för att komma överens om hur och när bytet ska ske.
- Säg upp ditt abonnemang för förpackningar hos NSR. Restavfall, matavfall och tidningar ska NSR fortsätta hämta eftersom det är ett kommunalt ansvar.
- Har du en samlokaliserad verksamhet måste du välja om du vill ha insamling av förpackningar via NSR eller teckna abonnemang med privat entreprenör. Du behöver också ha en dialog med din fastighetsägare. Läs mer nedan om samlokaliserade verksamheter.
Restavfall, matavfall och tidningar?
Har din verksamhet matavfall, restavfall och tidningar som liknar avfall från hushållen så är det NSR som hämtar eftersom det räknas som kommunalt avfall. Kommunalt avfall uppstår normalt från till exempel kontor, personalmatsalar, restauranger, storkök och butiker.
Matavfall som uppstår vid livsmedelproduktion eller hos en livsmedelsgrossist är däremot inte kommunalt avfall och hämtas därför inte av NSR. För detta får du anlita valfri entreprenör med tillstånd att transportera avfall.
Samlokaliserad verksamhet
Från den 1 januari 2024 ansvarar kommunerna för insamling av förpackningar från samlokaliserade verksamheter, det vill säga verksamheter som delar avfallskärl för förpackningar med hushållen i en fastighet.
Varje sådan verksamhet måste välja om den vill vara samlokaliserad och därmed ha insamling av förpackningsavfall via NSR eller om den vill anlita en privat entreprenör (innebär egna avfallskärl). För att ha insamling via NSR måste du anmäla samlokalisering till oss. Det gör du i detta formulär senast 30 dagar innan önskat startdatum. Observera att du behöver anmäla samlokalisering även om du redan idag delar kärl med hushållen i fastigheten.
Obs! Innan du väljer måste du ha en dialog med din fastighetsägare, brf eller samfällighet som avgör vad det finns utrymme till i miljörummet.
Krav på att sortera ut matavfall
Från den 1 januari 2024 blir det obligatoriskt för alla i landet att sortera ut sitt matavfall. I NSR-regionen berör det endast Höganäs kommun där det hittills varit frivilligt att sortera ut matavfall. Är du fastighetsägare i Höganäs kommun och saknar separat kärl för matavfall? Då ska du ha fått ett brev från NSR med information om vad som händer nu, kontakta annars vår kundservice.
Frågor och svar om förpackningsavfall – verksamheter
Ja, om du har en verksamhet kan du anlita valfri entreprenör som driver ett så kallat marknadsdrivet system och har tillstånd för att transportera avfall. Observera att detta inte gäller verksamheter för specialbostäder (LSS-boende, vårdboende m m) då dessa räknas som hushåll och därmed måste anlita NSR.
För matavfall, restavfall och tidningar måste du fortsätta anlita NSR eftersom det är kommunens ansvar att samla in så kallat kommunalt avfall. Kommunalt avfall uppstår normalt från till exempel kontor, personalmatsalar, restauranger, storkök och butiker. Matavfall som uppstår vid livsmedelproduktion eller hos en livsmedelsgrossist är däremot inte kommunalt avfall och hämtas inte av NSR. För detta får du anlita valfri entreprenör med tillstånd att transportera avfall.
Nej, producenterna kommer inte bekosta insamling av förpackningsavfall hos verksamheter som inte är samlokaliserade. Men den största producentansvarsorganisationen (PRO) måste erbjuda minst en mottagningsplats i varje kommun där verksamheter kostnadsfritt kan lämna sina förpackningar från den 1 januari 2026. Största PRO och mottagningsplatser är inte utsedda än.
En verksamhet som använder samma avfallskärl för förpackningar som hushållen i ett flerbostadshus. Verksamheten måste själv anmäla samlokalisering till NSR och det behöver man göra även om verksamheten redan idag delar kärl med hushållen i fastigheten.
Du behöver göra en anmälan eftersom regeringen har beslutat att de som producerar förpackningar ska bekosta insamlingen av förpackningsavfall från hushåll och samlokaliserade verksamheter. För att kunna få denna ersättning måste NSR redovisa till Naturvårdsverket hur många samlokaliserade verksamheter som finns i kommunen.
Har din verksamhet matavfall, restavfall och tidningar som liknar avfall från hushållen så är det NSR som hämtar eftersom det räknas som kommunalt avfall. Kommunalt avfall uppstår normalt från till exempel kontor, personalmatsalar, restauranger, storkök och butiker. För tidningar finns inget lagkrav på FNI, men vill verksamheten ha hämtning av tidningar så är det via NSR (eller av oss auktoriserad aktör om det gäller Båstads eller Ängelholms kommun).
Matavfall som uppstår vid livsmedelproduktion eller hos en livsmedelsgrossist räknas inte som kommunalt avfall och hämtas därför inte av NSR. För detta får du anlita valfri entreprenör med tillstånd att transportera avfall.
Bra att veta
Vanliga förkortningar som kan förekomma i texten:
- BRF – bostadsrättsförening
- FNI – fastighetsnära insamling
- FTI – förpacknings- och tidningsinsamlingen
- LIP – lättillgänglig insamlingsplats
- ÅVC – återvinningscentral
- ÅVS – återvinningsstation
Samlokaliserade verksamheter
En samlokaliserad verksamhet är en verksamhet som använder samma avfallskärl för förpackningar som hushållen i ett flerbostadshus. Läs mer och anmäl dig här.