Viktig information för dig som har autogiro

Läs mer

Från och med april har våra fakturor ett nytt utseende.

Läs mer
Gå direkt till innehåll
NSR AB
Sök

Matsvinn med Minimeringsmästarna

Minimeringsmästarna har nu satt tänderna i det andra temat, nämligen matsvinn. Att minska matsvinnet behöver inte vara så krångligt, det är tvärtom ett enkelt sätt att minska din klimatpåverkan och bidra till en mer hållbar värld.

Skillnaden mellan matavfall och matsvinn

Matavfall är den del av maten som vi människor inte kan äta, som till exempel skal, ben eller kaffesump. Matsvinn är mat som hade kunnat ätas eller drickas upp om den hanterats annorlunda, till exempel matrester eller mat som gått ut i datum.

Hur minskar jag matsvinnet?

Som tur är, är det lätt som en plätt att minska ditt matsvinn. Förutom att du gör en insats för miljön så kommer du även att spara pengar.

Planera dina inköp

Till att börja med gäller det att planera dina inköp, kolla igenom skafferiet innan du åker till affären så du inte glömmer bort vad som finns längst in i kylen eller skafferiet.

Förvara maten rätt

När du väl handlat så ska maten förvaras rätt. Många har för hög temperatur i kylskåpet, det ska vara +4 °C, medan -18 °C är lagom i frysen. Livsmedelsverket har massor av bra information om hur maten ska förvaras.

Ta hand om resterna

En tredje sak du kan göra för att minska matsvinnet är att ta hand om dina rester. Frys in, gör matlådor, fruktsallad eller varför inte ha en riktig restfest med massa små rätter. Kika gärna på vår inspirationssida för fler tips om hur du kan minska matsvinnet!

Vad är Minimeringsmästarna?

I Minimeringsmästarna tävlar hushåll i hela Sverige mot varandra i att minska sina avfallsmängder. Från NSR:s region deltar 18 hushåll från Bjuv, Båstad, Helsingborg, Höganäs, Åstorp och Ängelholm. Tävlingen pågår i ett år, går igenom fem teman och varje tema har tre utmaningar. De tre utmaningarna till temat matsvinn är att logga sitt matsvinn, bjuda på restfest och ta hand om sina rester.

Tävla som digital minimeringsmästare

Kom ihåg att även om du inte är med i den stora tävlingen kan du fortfarande delta som digital minimeringsmästare. Då tävlar du om mindre priser och hjälper till att samla poäng för din kommun. Följ Minimeringsmästarna på Facebook och Instagram för att ta del av alla utmaningar.

Läs mer om minimeringsmästarna

På Minimeringsmästarnas hemsida kan du läsa mer om tävlingen, se alla utmaningar och rapportera in resultat.

Minimera matsvinnet

Det är lätt som en plätt att minska sitt matsvinn! Förutom att du gör en insats för miljön så kommer du dessutom att spara pengar.

Kontakta oss

Växel: 042-400 13 00
Kundservice: 042-400 13 40
E-post: kundservice@nsr.se

Kundservice öppettider

Måndag-onsdag 08.15-16.15
Torsdag 08.15-15.00
Fredag 08.15-16.15
Lunchstängt 12.00-12.30

E-tjänster

Samtliga e-tjänster och blanketter
Anmäl dig till våra digitala utskick

Postadress

NSR AB
251 89 Helsingborg

Besöksadress

Hjortshögsvägen 1
254 64 Helsingborg
Hitta till oss

Organisationsnummer

556217-4580

Snabblänkar