Gå direkt till innehåll
NSR AB
Sök

Deltömning – vi sprider kunskap till Örnsköldsvik

Deltömning av slambrunnar är en teknik som NSR använt under en längre tid i några av våra ägarkommuner. Nu har andra kommuner i landet fått upp ögonen för tekniken – däribland Örnsköldsvik som var på utbildning hos oss i veckan.

Från vänster:
Martin Lundin och Patrik Käck (Ohlssons),
Dick Carlström (MIVA),
Christer Kvisth och Jonas Fredin (NSR).

Metoden med deltömning innebär att vi enbart transporterar bort slam medan vätskefasen läggs tillbaka i brunnen. Det finns många fördelar med detta, inte minst miljömässigt.

NSR har två representanter, avfallsrådgivare Christer Kvisth och Jonas Fredin, i en nätverksgrupp för slam/fett som Avfall Sverige tagit initiativ till. 2018 höll Christer Kvisth ett föredrag i Stockholm där ca 50 kommuner deltog.

– Sedan dess får jag ofta frågor om hur själva tömningsförfarandet går till. Ett av samtalen var från Peter Westin på Miljö och Vatten i Örnsköldsvik AB (MIVA) som undrade om de kunde skicka ner en person för att lära sig tekniken på plats, berättar Christer och tillägger att MIVA är ett kommunalt bolag med drygt 100 medarbetare.

Besök från Ö-vik

I gott samarbete med Patrik Käck, driftchef på Ohlssons AB, bestämde vi oss för att hjälpa till att förmedla kunskapen vidare. I veckan har MIVA:s chaufför Dick Carlström varit i Skåne och fått åka med Martin Lundin som har mycket god kunskap om hur deltömning av brunnar ska gå till.

– Det är viktigt att man tömmer på ett korrekt sätt och det är ett hantverk som Martin kan väldigt väl. Jag och Patrik tycker detta är ett bra sätt att sprida denna kunskap som gynnar både kunder och miljö. Vi hoppas Dick tar med sig det när han återvänder hem till Ö-vik.

Kontakta oss

Växel: 042-400 13 00
Kundservice: 042-400 13 40
E-post: kundservice@nsr.se

Kundservice öppettider

Måndag-onsdag 08.15-16.15
Torsdag 08.15-15.00
Fredag 08.15-16.15
Lunchstängt 12.00-12.30

E-tjänster

Samtliga e-tjänster och blanketter
Anmäl dig till våra digitala utskick

Postadress

NSR AB
251 89 Helsingborg

Besöksadress

Hjortshögsvägen 1
254 64 Helsingborg
Hitta till oss

Organisationsnummer

556217-4580

Snabblänkar