Josefin Stråhle är miljövetaren som lever som hon lär

Josefin Stråhle är miljövetaren som lever som hon lär

Josefin Stråhle är miljövetaren som lever som hon lär. Hon byter sakta men säkert ut gamla vanor mot nya miljösmarta vanor.

Josefin Stråhle med en spork

Vi har fått ta del av ett av hennes projekt: att byta ut alla engångsprodukter mot flergångsprodukter.

När Josefin fick höra att en plastkasse används i ungefär 15 minuter började hon fundera över hur mycket kortare liv andra engångsprodukter har. En bomullsrondell används till exempel bara i ett par sekunder innan det är dags att slänga den.

Tanken på att ersätta kortlivade produkter började växa fram och nu har Josefin kommit en bra bit på vägen. En förkylning i början på året gav upphov till en ny idé, tygnäsdukar. På loppisar kan man hitta fina vita med monogram på, eller så kan man sy dem själv. Det blir dubbel glädje, dels avfallsminimering då hon inte använder pappersnäsdukar och dels är det mycket skönare för näsan.

Var börjar man då? Josefin menar att det är smart att titta på sin egen förbrukning. Finns det någon engångsprodukt som du använder väldigt ofta? Att byta ut just den produkten kan många gånger göra större skillnad än att byta ut flera saker du sällan använder. Om du är osäker på vad du kan byta ut, är det enklast att börja i köket och badrummet. Här delar hon med sig av några tips.

I badrummet

  • Flergångsbomullsrondeller som går att tvätta. Jag har virkat mina men det finns både att köpa och kan klippas ner från en handduk (om man har möjlighet att sicksacka runt kanterna).
  • Schampo- och balsamkaka. Jag har minskat på antalet flytande produkter (många produkter innehåller väldigt mycket vatten – som man lika gärna kan fylla på med hemma), numera har jag schampo- och balsamkaka. Dessa kommer i en liten pappersförpackning som ersätter ganska många schampoflaskor.
  • Menskopp.

I köket

  • Jag är barnsligt förtjust i sugrör – nu har jag en liten uppsättning i glas med tillhörande diskborste.
  • Invaxat tyg ersätter både plastfolie och fryspåsar.
  • Diskborste i trä med refill-huvud så jag inte behöver kasta hela diskborsten när det är dags.
  • Glaskoppar med refillstearinljus för att ersätta värmeljus med aluminiumkopp.

På språng

  • Jag sparar plastförpackningar med ziplock – de är perfekta när man ska iväg och behöver packa ner snacks.
  • Jag har en spork (kombinerad sked och gaffel) liggandes i min ryggsäck, så om jag köper take away-mat eller en risifrutti så behöver jag åtminstone inte engångsbestick.
Hållbara produkter

Virkade bomullsrondeller, schampokaka och glaskopp med refillstearinljus.

Invaxat tyg, diskborste i trä och spork.

Invaxat tyg, diskborste i trä och spork.